- Η ψυχραιμία πρέπει να είναι το όπλο μας απέναντι στην ρητορική των Τούρκων, αλλά πρέπει να δίνονται απαντήσεις για να σταματήσουν οι λεονταρισμοί και οι ψεύτικοι ισχυρισμοί της Άγκυρας
Του Μιχάλη Κωτσάκου
Πολλές φορές έχουμε ακούσει την φράση «τον γείτονα τον επιλέγεις, τον συγγενή όχι». Και την χρησιμοποιούν για να δώσουν έμφαση στο πόσο σημαντικό για την διαβίωση ενός ανθρώπου είναι ο καλός γείτονας.
Στην περίπτωση της Ελλάδας ο γείτονας μας(η Τουρκία)-από όποια οπτική γωνία και να το δει κάποιος-δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ήσυχος. Ειδικά τις τελευταίες 45 ημέρες οι Τούρκοι με επικεφαλής τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν στην κυριολεξία ξεφύγει.
Το τι έχουν εκστομίσει δεν μπορεί να περιγραφεί. Μόνο τα λάβαρα των προγόνων τους δεν έχουν ξεθάψει. Όποιος τους ακούει και ζει σε άλλη χώρα θα νομίζει ότι ήδη έχει ξεκινήσει ο πόλεμος. Δεν μπορεί να θεωρηθεί απίθανο ότι ένα θερμό επεισόδιο να βόλευε τον Ερντογάν, ο οποίος για πρώτη φορά μετά από 20 και πλέον χρόνια θα αφήσει την εξουσία, καθώς όπως φαίνεται σε όλες μα όλες τις δημοσκοπήσεις χάνει από όλους ακόμη τους πολιτικούς του αντιπάλους. Ακόμη και από τον… χασοδίκη Κεμάλ Κιλινσντάρογλου. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός στην Τουρκία που τρέχει μόνος του και στο τέλος βγαίνει δεύτερος.
Αν αντίπαλος του Ερντογάν είναι κάποιος από τους δύο δημοφιλείς δημάρχους Εκρέμ Ιμάμογλου (Κωνσταντινούπολη) και Μανσούρ Γιαβάς (Άγκυρα) χάνει πανηγυρικά. Μάλιστα στην κόντρα με τον Γιαβάς, ο δήμαρχος Άγκυρας εκλέγεται από τον πρώτο γύρο, λαμβάνοντας το 50,80% των Τούρκων ψηφοφόρων.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι εμείς ως χώρα θα πρέπει να ακολουθήσουμε την λαϊκή ρήση «ο κακός γείτονας κάνει τον καλό νοικοκύρη». Και οι ειδικοί δίνουν ως εξήγηση στην παροιμία πως «ο κακός γείτονας σε αναγκάζει να φροντίζεις τα του οίκου σου για να μη σε κακολογήσει». Εμείς ότι και να κάνουμε θα μας κακολογήσουν ο Ερντογάν και οι συν αυτώ. Οπότε ως καλοί νοικοκύρηδες καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί και απλά να κοιτάξουμε να προασπίσουμε τα συμφέροντας μας, αλλά και να είμαστε έτοιμοι για πάν ενδεχόμενο.
Συνδυασμός αντιδράσεων
Απέναντι στην τουρκική απειλή και προκλητικότητα η Ελλάδα καλείται να αντιδράσει μ’ έναν συνδυασμό μέσων και τρόπων. Αναμφίβολα το πιο σημαντικό είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις μας να είναι σε θέση να αντιδράσουν και να δώσουν ένα μάθημα ένα χρειαστεί και μόνο. Εξάλλου αυτή τη γλώσσα καταλαβαίνουν οι Τούρκοι. Αυτός εξάλλου είναι ο λόγος που έχουν «τρελαθεί» οι γείτονες μας με τις δύο αμυντικές συμφωνίες που υπέγραψε η Ελλάδα με την Γαλλία και τις ΗΠΑ. Κάτι που δυναμώνουν τη χώρα διπλωματικά, αλλά και την ενισχύουν στρατιωτικά με αεροσκάφη και φρεγάτες. Η Τουρκία γνωρίζει ότι τυχόν επιθετική ενέργεια εναντίον της χώρας μας θα λάβει απάντηση που θα έχει τρομερή επίπτωση στην ίδια.
Άλλο ένα σημαντικό πλήγμα κατά της Τουρκίας είναι η απόφαση της Ελλάδας να διεθνοποιήσει τις προκλήσεις του Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος δεν περίμενε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μοίραζε σε όλους του ηγέτες των ισχυρών χωρών του πλανήτη τους χάρτες της «γαλάζιας πατρίδας», ούτε και την ανταπόκριση που έχουν οι ελληνικές θέσεις στην διεθνή κοινότητα.
Όμως το πιο σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κατανοήσει ότι ζούμε σε μία ρευστή κατάσταση. Υπάρχει ένα πολυσύνθετο διεθνές σύστημα, στο οποίο η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί με προσοχή, σχεδιασμό και ευελιξία. Και το κυριότερο να εκμεταλλευθεί ότι βρίσκεται στο στενό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επίσης πρέπει όλοι μας να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας και ειδικά οι εθνικιστές που δηλώνουν στις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές να ρίξουμε ένα τούρκικο αεροπλάνο, πως από ένα θερμό επεισόδιο χαμένοι θα είμαστε εμείς. Δεν μιλάμε ότι θα απολέσουμε εδάφη.
Οι συνέπειες
Μιλάμε για τις οικονομικές συνέπειες που θα υπάρξουν από ένα θερμό επεισόδιο, όπως και το ότι θα υπάρξουν απώλειες ανθρώπινων ζωών. Η οικονομική ανάταση είναι ο κύριος παράγοντας που θα καταστήσει ξανά την Ελλάδα έναν αξιόπιστο και προνομιακό συνομιλητή των δυτικών δυνάμεων. Και αυτό θα πρέπει να προτάξουμε ως εθνική προτεραιότητα.
Οπότε το πρώτο όπλο μας ως απάντηση σε αυτές της ρητορίες είναι η ψυχραιμία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να του απαντάμε, αλλά μέχρι εκεί. Όταν δεν κοιτάς τον αντίπαλο στα μάτια και δεν απαντάς ευθέως στα ζητήματα που διαρκώς θέτει, η στάση αυτή εκλαμβάνεται ως αδυναμία και τον ωθεί σε νέους λεκτικούς και νοηματικούς λεονταρισμούς.
Η συνθήκη της Λωζάννης αναφέρεται στη διοικητική αυτονομία και «την προστασία προσώπων και περιουσιών του μη μουσουλμανικού πληθυσμού» στα νησιά Ίμβρο και Τένεδο. Με την ανταλλαγή των πληθυσμών εξαιρέθηκε ο Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης. Η στρατιωτικοποίηση των νήσων του Αιγαίου είναι επιβεβλημένη και, σύμφωνα με τον χάρτη του ΟΗΕ, νόμιμη, επειδή υπάρχει απειλή χρήσης βίας. Είναι εμφανές ότι οι συμφωνίες και το διεθνές δίκαιο δεν παραβιάζονται από την Ελλάδα, αλλά από τον γείτονά μας. Με την Τουρκία επιθυμούμε να συμβιώσουμε ειρηνικά και να συνεργαστούμε προς το συμφέρον των δύο λαών. Όμως, θα πρέπει να κάνουμε κτήμα μας τι λέει μία παροιμία ότι «ο κακός χρόνος περνάει, ο κακός γείτονας δεν περνάει».