29 C
Athens
Πέμπτη, 10 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΣΥΝΤΑΓΕΣΝτολμαδάκια της γιαγιάς με γιαούρτι
spot_img

Ντολμαδάκια της γιαγιάς με γιαούρτι

-

Υλικά
• 400 γρ. ρύζι καρολίνα
• 350 γρ. αμπελόφυλλα (βαζάκι)
• 2 ματσάκια φρέσκα κρεμμύδια
• 1 κρεμμύδι ξερό
• 1 ματσάκι μαϊντανό
• 1 ματσάκι άνηθο
• Μερικά φύλλα δυόσμο
• 2 λεμόνια
• 6 φέτες λεμόνι
• 400 γρ αμπελόφυλλα
• 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
• Αλάτι-πιπέρι
Για τη σως γιαουρτιού
• 250 γρ. γιαούρτι
• 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• 1 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι
• Άνηθο
• Δυόσμο
• Αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα με καπάκι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, βάζουμε το φρέσκο κρεμμύδι, το κρεμμύδι μαζί με το ½ ελαιόλαδο. Αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά να καραμελώσου και να χάσουν τον όγκο τους. Στη συνέχεια, ρίχνουμε μέσα το ρύζι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά.
Προσθέτουμε νερό στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράζει για περίπου 5 λεπτά, θέλουμε το ρύζι να τραβήξει το νερό.
Όταν είναι έτοιμο, αφαιρούμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 10 λεπτά.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το ρύζι, τον μαϊντανό, τον άνηθο, τον δυόσμο, αλάτι ,πιπέρι, λεμόνι και ανακατεύουμε.
Στρώνουμε τον πάτο μίας κατσαρόλας (22 εκ.) με 5-6 αμπελόφυλλα, τις φέτες των λεμονιών. Παίρνουμε ένα-ένα τα αμπελόφυλλα, σε ένα ξύλο κοπής, με τα νεύρα προς τα πάνω και τη γυαλιστερή πλευρά προς τα κάτω, βάζουμε στο κέντρο 1 κ.σ. γέμιση, διπλώνουμε τα πλαϊνά προς τα μέσα και κλείνουμε τυλίγοντας ρολαριστά τον ντολμά.
Τοποθετούμε τους ντολμάδες τον έναν δίπλα στον άλλο, στη σειρά, μέσα στην κατσαρόλα χωρίς να αφήνουμε κενά. Όταν στρώσουμε την πρώτη σειρά, συνεχίζουμε με τη δεύτερη και την τρίτη αν χρειαστεί, μέχρι να τους τελειώσουμε όλους. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο, καπακώνουμε- ακουμπάμε ένα πιάτο επάνω στους ντολμάδες, για να μη μας διαλυθούν στο βράσιμο και προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστούν όλοι καλά. Σιγοβράζουμε για περίπου 30-40 λεπτά.
Όταν είναι έτοιμοι, τους αποσύρουμε από τη φωτιά και τους αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, μέσα στην κατσαρόλα. Για τη σως γιαουρτιού, ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι το γιαούρτι, τον άνηθο, τον δυόσμο, το ελαιόλαδο και το πιπέρι. Σερβίρουμε τα ντολμαδάκια, συνοδεύοντάς τα με τη σως γιαουρτιού.

spot_img
spot_img