Από μεθαύριο Δευτέρα εισερχόμαστε στην τελευταία εβδομάδα της σαρακοστής, την Μεγάλη Εβδομάδα, αναμένοντας όλοι την Ανάσταση του Κυρίου ελπίζοντας ότι το Άγιον Φως θα φέρει φώτιση και πολλά από τα δεινά του πλανήτη θα σταματήσουν να υφίσταται. Στο σημερινό μας σημείωμα θα παρουσιάσουμε γευστικά εδέσματα για την Μεγάλη Εβδομάδα.
Μελιτζανοσαλάτα για φανατικούς λάτρεις
Αρχή φόρμας
Τέλος φόρμας
Υλικά
- 4 μελιτζάνες φλάσκες
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
- 3 πιπεριές φλωρίνης
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1/3 φλ. ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
- ξύδι
Εκτέλεση συνταγής
Ψήνουμε τις μελιτζάνες μας σε φούρνο στους 200 C για 3 τέταρτα της ώρας (θα τις δούμε ότι έχουν ζαρώσει) και στη συνέχεια τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε σχετικά μεγάλα κομμάτια. Παράλληλα, έχουμε ψήσει και τις πιπεριές μας τις οποίες, βγάζοντας τις από το φούρνο, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε μακριές λωρίδες.
Περνάμε από το μούλτι (ή με ένα γουδί) τις μελιτζάνες, μέχρι να γίνουν αλοιφή. Το ίδιο κάνουμε με τις ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο που τις έχουμε ήδη αναμίξει με λάδι και ξύδι. Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Τέλος σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε τις μελιτζάνες, τις πιπεριές, το κομμένο κρεμμυδάκι, το λαδόξιδο και το αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε πολύ καλά και είναι έτοιμη!
Χταπόδι κοκκινιστό με κρεμμύδια
Μια συνταγή νηστίσιμη αλλά γευστικότατη για τους λάτρεις των θαλασσινών και συγκεκριμένα του χταποδιού, είναι το κοκκινιστό χταπόδι με κρεμμύδια.
Τέλος φόρμας
Υλικά
- 1 χταπόδι (1 1/2 κιλού περίπου)
- 1 ποτήρι ελαιόλαδο
- 1 κιλό κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
- 5 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
- 1 ποτηράκι ξύδι
- 1 ποτηράκι κρασί κόκκινο
- 1 κιλό ντομάτες ώριμες (σε πελτέ)
- 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
- 1-2 δαφνόφυλλα
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Πλένουμε το χταπόδι πολύ καλά και το βράζουμε για μισή ώρα. Το στραγγίζουμε και το κόβουμε σε κομμάτια. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σωτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Προσθέτουμε το χταπόδι και το ανακατεύουμε να σωταριστεί. Σβήνουμε με το ξύδι και το κρασί και βράζουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε την ντομάτα, τον ντοματοπελτέ, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει καλά το χταπόδι.
Αν θέλουμε προσθέτουμε στη σάλτσα ντομάτα και ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη για να σπάσει η αψάδα της ντομάτας.
Γαρίδες με μέλι και καρύδια
Υλικά
- 1/2 κιλό γαρίδες ξεφλουδισμένες και καθαρισμένες
- 1 φλ. τσαγιού τσαγιού νερό
- 1 φλ. τσαγιού κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 φλ. τσαγιού καρύδια
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 2 μεγάλα αυγά χτυπημένα
- 1 φλ. τσαγιού καλαμποκάλευρο
- Λάδι για τηγάνισμα
- 1/4 φλ. τσαγιού μαγιονέζα
- 2 κ. σ. μέλι
- 2 κ. σ. κρέμα γάλακτος
- Μαγειρεμένο λευκό ρύζι, για το σερβίρισμα
- Πράσινα κρεμμυδάκια σε λεπτές φέτες, για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ανακατέψτε το νερό και τη ζάχαρη και αφήστε να βράσουν. Προσθέστε τα καρύδια και αφήστε να βράσουν για 2 λεπτά. Με μια τρυπητή κουτάλα αφαιρέστε τα καρύδια και αφήστε να κρυώσουν σε ένα μικρό ταψί.
Στεγνώστε τις γαρίδες με χαρτί κουζίνας και αλατοπιπερώστε ελαφρά. Τοποθετήστε τα αυγά σε ένα ρηχό μπολ και το καλαμποκάλευρο σε ένα άλλο. Βουτήξτε καλά τις γαρίδες στα αυγά και μετά στο αλεύρι καλαμποκιού.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ζεστάνετε το λάδι και προσθέστε τις γαρίδες σε παρτίδες. Τηγανίστε μέχρι να ροδίσουν, 3 με 4 λεπτά, απομακρύνετε με μια τρυπητή κουτάλα και τοποθετήστε σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας. Σε ένα μεσαίο μπολ, χτυπήστε ελαφρά τη μαγιονέζα, το μέλι και την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος. Ρίξτε τις γαρίδες στη σάλτσα και ανακατέψτε.
Σερβίρετε πάνω από ρύζι με τα ζαχαρωμένα καρύδια και γαρνίρετε με φρέσκα κρεμμυδάκια.
Φασολάκια με γαρίδες από τις Κυκλάδες
Μια κυκλαδίτικη συνταγή για φασολάκια με γαρίδες που κάνει θραύση το καλοκαίρι και συνδυάζει δυο από τις πιο ωραίες γεύσεις τις Ελλάδας.
Τέλος φόρμας
Υλικά
- 1 κιλό φασολάκια
- 700 γρ. γαρίδες ολόκληρες Νο 4
- 1/2 κιλό κρεμμύδια
- 5 τομάτες φρεσκοτριμμένες
- 5 κ. σούπας ελαιόλαδο
- 1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
- Αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα σκεύος, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το μαϊντανό, τις ντομάτες, και μαγειρεύουμε καλά μέχρι να μαραθούν. Πλένουμε και καθαρίζουμε τα φασολάκια και τα μαγειρεύουμε για 15 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία. Μόλις είναι μισοβρασμένα τα φασολάκια, προσθέτουμε τις γαρίδες και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 15 λεπτά σε σιγανή θερμοκρασία. Σερβίρουμε τα φασολάκια με τις γαρίδες και κρύα.
Μπανάνες στο φούρνο, το εύκολο γλυκό!
Ένα λαχταριστό και γλυκό σνακ που μπορείτε εύκολα να φτιάξετε. Μπανάνες στο φούρνο.
Υλικά συνταγής
- 4 μεγάλες μπανάνες
- Χυμό από 1 πορτοκάλι
- 1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
- Μισό κ.γλ. κανέλα
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- 3 κ.σ. καστανή ζάχαρη
- 3 κ.σ. ρούμι
- 2 κ.σ. βούτυρο
Εκτέλεση συνταγής
Αρχικά, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις μπανάνες σε φέτες. Στη συνέχεια, τις τοποθετούμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος, καλύπτοντας όλη τη βάση του.
Αναμειγνύουμε σ’ ένα μπολ το χυμό πορτοκαλιού, τα μπαχαρικά, τη φλούδα πορτοκαλιού, το ρούμι και τη ζάχαρη. Περιχύνετε με αυτά τις μπανάνες. Κατόπιν, λιώνουμε το βούτυρο και περιχύνουμε με αυτό τις μπανάνες.
Ψήνουμε για 13 με 15 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί ένα ελαφρύ σιρόπι και να ροδίσουν λίγο οι μπανάνες. Τέλος, σερβίρουμε τις μπανάνες ζεστές με το σιρόπι τους. Οι μπανάνες στο φούρνο είναι έτοιμες.
Για έξτρα νοστιμιά μπορούμε να σερβίρουμε τις μπανάνες με μια κουταλιά γιαούρτι στραγγιστό.
Χαλβάς με σοκολάτα υγείας
ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
- 500 γρ. σοκολάτα υγείας
- 1⁄2 κιλό ταχίνι
- 4 κ. σούπας βούτυρο
- 1 φλιτζάνι τσαγιού χαλβά αμυγδάλου
- 1 φλιτζάνι τσαγιού χαλβά κακάο
- 1 φλιτζάνι τσαγιού αμύγδαλα κομμένα & ασπρισμένα
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπεν μαρί λιώνουμε τη σοκολάτα υγείας. Προσθέτουμε το βούτυρο, το ξύσμα πορτοκαλιού και το ταχίνι και ανακατεύουμε καλά. Σε ένα μπολ θρυμματίζουμε τα 2 είδη χαλβά και τα ανακατεύουμε μεταξύ τους. Σε μια φόρμα κέικ στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και σε στρώσεις εναλλάξ ρίχνουμε το μίγμα σοκολάτας, το θρυμματισμένο χαλβά και τα αμύγδαλα. Φροντίζουμε ώστε η τελευταία στρώση να είναι σοκολάτα.
Κατόπιν βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο για να κρυώσει. Αναποδογυρίζουμε τη φόρμα σε ένα δίσκο και αφαιρούμε προσεχτικά το αντικολλητικό χαρτί.