24.1 C
Athens
Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΝεαρά ζευγάρια ποντάρουν στην ποιότητα
spot_img

Νεαρά ζευγάρια ποντάρουν στην ποιότητα

-

  • Αφήνουν την αναζήτηση εργασίας στην Αθήνα και στοχεύουν με παραδοσιακά προϊόντα να κερδίσουν το στοίχημα της εξωστρέφειας

 

Στην πολύβουλη Πάρο ένα ζευγάρι αποφάσισε να ποντάρει φτιάχνοντας μία επιχείρηση, με όπλο την ποιότητα. Η Φανή Ρούσου κατάγεται από την Πάρο και είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος. Ο σύζυγος Μάνος Σταυριανός, γεννήθηκε και μεγάλωσε απέναντι στην Νάξο και αντικείμενο του ήταν οι καλλιέργειες. Κι αποφάσισαν να στήσουν μία επιχείρηση όπου το βασικό αντικείμενο της είναι τα διατροφικά προϊόντα.

Μάλιστα δεν ενδιαφέρονται μόνο για την τοπική αγορά της Πάρου, αλλά έχουν ως στόχο την εξωστρέφεια προμηθεύοντας και την Αθήνα και τις μεγάλες πόλεις, αλλά και να κερδίσουν το στοίχημα των εξαγωγών. Η επιχείρηση έλαβε το όνομα «Κέρος» για να υπενθυμίσουν αυτό το νησί που βρίσκεται στο τρίγωνο Νάξου-Κουφονησίων-Αμοργού, λόγω και της αρχαιολογικής του ιστορίας.

Το ζευγάρι όπως και αρκετά άλλα επέστρεψε στην Πάρο λόγω των εργασιακών προβλημάτων στην Αθήνα. Όμως η Φανή και ο Μάνος δεν επιθυμούσαν να ενταχθούν στον τουρισμό, που έτσι κι αλλιώς τα τελευταία χρόνια είναι η βασική πηγή εσόδων του νησιού. Προτίμησαν να ακολουθήσουν τον πιο δύσκολο δρόμο δημιουργώντας ένα εργαστήριο παραγωγής υγιεινών, μοναδικών προϊόντων, που δύσκολα βρίσκει ο καταναλωτής στα Σούπερ Μάρκετ. Μαζί με το εργαστήριο , υπάρχει και ένας εκθεσιακός επισκέψιμος χώρος διάθεσης των προϊόντων τους φτιαγμένος με μεράκι.

Τα ξεχωριστά προϊόντα

Κι όπως δήλωσαν πρόσφατα στο ΑΠΕ «το μυστικό βρίσκεται στην καλλιέργεια. Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε είναι αποκλειστικά παριανές και κυκλαδίτικες, και συνεργαζόμαστε με τοπικούς παραγωγούς από την Πάρο και τις υπόλοιπες Κυκλάδες. Οι πρώτες ύλες είναι διαλεκτές, τις μεταποιούμε και βγάζουμε αυτό το αποτέλεσμα που βλέπουμε ότι αρέσει και εκτιμά ο κόσμος».

Όλα τα προϊόντα είναι χωρίς ζάχαρη, καθώς χρησιμοποιούν  φυσικές γλυκαντικές ουσίες, είτε μέλι, είτε πετιμέζι, χυμό σταφυλιού. Όποιος τουρίστας επισκεφθεί την έκθεση που υπάρχει δίπλα στο εργαστήριο αποκλείεται να φύγει δίχως να αγοράσει κάτι. Εξάλλου τα προϊόντα είναι ξεχωριστά. Ταχίνι με μέλι, πετιμέζι μούρου, μαρμελάδες βερίκοκο, μαρμελάδες πορτοκάλι, αλλά και με μαρμελάδες από ελιές και ντομάτες Πάρου. Άλλα ιδιαίτερα προϊόντα είναι τα κριτσίνια από παντζάρι «που καλλιεργούμε εμείς όπως ελιές και παριανή κάπαρη, το μπαλσάμικο, φυσικό προϊόν χωρίς ζάχαρη όπως και η κέτσαπ με μέλι», τονίζουν η Φανή και ο Μάνος.

«Φτιάξαμε το εργαστήριο για να έχει παραγωγή 365 ημέρες το χρόνο. Δεν θέλουμε να δουλέψουμε απλά τρεις μήνες την σεζόν του καλοκαιριού» υπογραμμίζει η Φανή Ρούσου και προσθέτει: «Δεν θέλουμε να κάνουμε κάτι φευγαλέο. Είναι κάτι που έχουμε δουλέψει πάρα πολύ μέσα από αυτό. Έχουμε γερές βάσεις γιατί εγώ ως επαγγελματίας διαιτολόγος και ο σύζυγος στις καλλιέργειες μπορούμε να υποστηρίξουμε και καλή ποιότητα αλλά και ένα αποτέλεσμα το οποίο μπορεί να απευθυνθεί σε όλους και με γνώσεις. Μπορώ δηλαδή να υποστηρίξω και να δώσω κατευθυντήριες οδηγίες ως διατροφολόγος πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον καταναλωτή». Με δυσκολίες οι επιδοτήσεις.

Οι κοινοτικές επιδοτήσεις

Η συγκεκριμένη επιχείρηση έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, όμως θα πρέπει να τονιστεί ότι η διαδικασία δεν είναι πάντα επιτυχής. Και αυτό διότι είναι αναγκαίο για να ενταχθείς στο ΕΣΠΑ είναι να έχεις πρώτα εξασφαλίσεις το ποσό της επένδυσης να το δαπανήσεις κι εν συνεχεία να το εισπράξεις από την κοινοτική επένδυση. Όμως οι περισσότεροι των μικρομεσαίων επιχειρηματιών αδυνατούν να βρουν τα χρήματα.

Οπότε ο επόμενος στόχος είναι να ξεκινήσουν και οι εξαγωγές. Ήδη η κρέμα λαδολέμονο της «Κέρος» έχει κερδίσει τις εντυπώσεις σε ΗΠΑ και Ντουμπάι και ήδη το ζευγάρι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις.

Η φυσικομαθηματικός μελισσουργός

Στην επιχείρηση μετέχει και η Ελισάβετ Μπογιατζή η οποία εκθέτει και στα ράφια της «ΚΕΡΟΣ» τα δικά της προϊόντα. Η Ελισάβετ σπούδασε φυσικομαθηματικός και μέχρι το 2013 έψαχνε δουλειά στην Αθήνα. Η μνημονιακή κρίση δεν άφηνε πολλά περιθώρια και έτσι επέστρεψε με τον σύζυγο της στον τόπο καταγωγής. Στον Κώστο της Πάρου. Αποφάσισαν να επενδύσουν στην μελισσουργία.

«Ήταν μελισσοκόμος ο πατέρας μου, ας ξεκινήσουμε από εκεί. Ήταν μελισσοκόμος και ο πατέρας του οπότε είμαστε η τρίτη γενιά μελισσοκόμοι. Πήραμε λοιπόν την απόφαση να ασχοληθούμε με τα μελίσσια εφόσον αποφασίσαμε να έρθουμε μόνιμα στην Πάρο. Παράγουμε κυρίως μέλι θυμαρίσιο, το οποίο είναι μοναδικό προϊόν. Το δικό μας μέλι έχει πάρει βραβεία αρκετά συνεχόμενα χρόνια σε διαγωνισμούς του εξωτερικού. Αλλά παράγουμε επίσης μέλι ανθέων, μέλι ερείκης. Αλλά με βάση τα προϊόντα της μέλισσας έχουμε κάνει μια σειρά καλλυντικών φυσικών, και παράλληλα παράγουμε κάποια ποσότητα παριανό κρασί από γλυκό λιαστό σταφύλι».

Για την νεαρή μελισσοκόμο οι στόχοι είναι μεγάλοι και ξεπερνούν τα σύνορα της Πάρου. «Ο στόχος μας είναι το εξωτερικό ουσιαστικά. Η τοπική αγορά είναι καλή αγορά και λόγω αύξησης του τουρισμού υπάρχει ξένος κόσμος που αναζητά το μέλι μας. Έρχεται το ψάχνει και το βρίσκει. Αλλά δουλεύουμε και στην κατεύθυνση να φεύγει μια ποσότητα σε εξαγωγές στο εξωτερικό όπου υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση και η αγορά μπορεί να δώσει και περισσότερα χρήματα». Η Ελισάβετ Μπογιατζή σήμερα ετοιμάζει έναν μεγάλο εκθεσιακό χώρο για τα προϊόντα της στον Κώστο όπου φιλοδοξεί να γίνονται σεμινάρια για την μελισσοκομία αλλά που θα τη βοηθήσει να αναπτύξει παραπέρα την παραγωγή της.

 

spot_img
spot_img
spot_img