27.7 C
Athens
Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΝέα επιταγή ακρίβειας και στο βάθος πρόωρες εκλογές
spot_img

Νέα επιταγή ακρίβειας και στο βάθος πρόωρες εκλογές

-

  • Η ακρίβεια-το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της κοινωνίας-πονοκεφαλιάζει το Μαξίμου και όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι

 

Η ακρίβεια αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας και είναι λογικό να αυξάνεται η δυσαρέσκεια των πολιτών. Η κυβέρνηση με διάφορους τρόπους προσπαθεί να οικοδομήσει ένα τείχος για να ανασχεθεί αυτό το κύμα ακρίβειας που πλήττει τα οικογενειακά εισοδήματα.

Στο πλαίσιο αυτό ήδη τρέχουν πέντε προγράμματα επιδοτήσεων με στόχο να προστατευθεί το εισόδημα των πολιτών. Αυτά είναι:

  • Το «Power Pass» για την αντιμετώπιση της αύξησης κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Το «Fuel Pass 2» για την επέκταση της κάρτας καυσίμων για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.
  • Το «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», το πρόγραμμα ανακύκλωσης και αντικατάστασης παλαιών ηλεκτρικών συσκευών.
  • Η επιδότηση στο diesel.
  • Η μηνιαία επιδότηση στο ρεύμα.

Και το επόμενο κύμα μέτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση στη μάχη κατά της ακρίβειας είναι η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, όπως το ψωμί, το γάλα, τα ζυμαρικά και το ρύζι, αλλά και νέες επιταγές ακρίβειας, οι οποίες εκτός εξαιρετικά απροόπτου θα δοθούν στις ευπαθείς ομάδες εντός του Αυγούστου, σαν επίδομα άδειας.

Αυτή η επιταγή ακρίβειας θα δοθεί σε περισσότερους από 1,7 εκατ. πολίτες. Θα έχει ύψος 200-250 ευρώ και θα αφορά, χαμηλοσυνταξιούχους, ΑμεΑ, ανθρώπους που λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα, όπως και άνεργους.Η εφάπαξ εισοδηματική ενίσχυση θα δοθεί -και πάλι- με κριτήρια εισοδηματικά και περιουσιακά για να είναι προσαρμοσμένη στις δυνατότητες του κρατικού προϋπολογισμού.

Προοίμιο εκλογών

Στο μεταξύ από όλες τις πλευρές του πολιτικού συστήματος οι εκτιμήσεις συντείνουν ότι σύντομα θα κληθούν οι πολίτες να επιλέξουν νέα κυβέρνηση, καθώς φαίνεται πως είναι ειλημμένη η απόφαση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Και λόγω του ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Όλοι κατανοούν ότι κανένα κόμμα δεν θα έχει κερδίσει την αυτοδυναμία του, οπότε θα χρειαστούν και δεύτερες εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής με το πρώτο κόμμα να λαμβάνει μπόνους μέχρι και 40 έδρες.

Στις παρεμβάσεις του ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει μονότονα ότι στόχος του είναι να εξαντλήσει την τετραετία, «διότι αυτό είναι θεσμικά ορθό και επιβεβλημένο», όμως το τελευταίο διάστημα σε κάθε τοποθέτησή του προκύπτει και ένα «αλλά», που φουντώνει τα σενάρια αντί να τα καίει. Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, την οποία ξορκίζει το Μέγαρο Μαξίμου, είναι παρούσα και δεν θα λήξει μέχρι να στηθούν οι κάλπες.

«Μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος σε μεγάλη ένταση αντιπαράθεσης σίγουρα είναι κάτι το οποίο η χώρα δεν χρειάζεται», είπε στην τελευταία συνέντευξή του ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας έκκληση προς την αντιπολίτευση «να μπορούμε να συζητήσουμε με λογική και με μέτρο». Την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση ζητά εκλογές εδώ και τώρα -ασχέτως αν το θέλει πραγματικά- και ανεβάζει διαρκώς τους τόνους, άρα η έκκληση του πρωθυπουργού δεν έχει αντίκρισμα. Εκεί εκτιμούν πολλοί ότι βρίσκεται και το «αλλά» που οδηγεί σε πρόωρες κάλπες: στην οξύτητα της πολιτικής αντιπαράθεσης που θα δηλητηριάσει το πολιτικό κλίμα και θα αποτελέσει νάρκη για την αντιμετώπιση των πολλαπλών, εξωγενών κρίσεων που αντιμετωπίζει η χώρα.

Οι τρεις ημερομηνίες

Τρεις είναι οι βασικές ημερομηνίες που κυκλοφορούν στους πολιτικούς διαδρόμους ως πιθανότερες για πρόωρες κάλπες. Πρόκειται για τα δύο τελευταία Σαββατοκύριακα του Σεπτεμβρίου και το πρώτο του Οκτωβρίου. Αν ο κ. Μητσοτάκης αποφασίσει να τις ανακοινώσει αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο, τότε η πρώτη δυνατή ημερομηνία είναι η 18η Σεπτεμβρίου. Ακολουθούν η 25η Σεπτεμβρίου και η 2α Οκτωβρίου.

Και στα τρία σενάρια των πρόωρων εκλογών, αυτές θα έχουν προκηρυχθεί πριν από τη ΔΕΘ, η οποία θα μετατραπεί σε προεκλογικό μπαλκόνι. Στην πρώτη περίπτωση θα υπάρξει μια προεκλογική περίοδος-εξπρές ενός μήνα και οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν την επόμενη κυβέρνηση κυριολεκτικά από την παραλία. Με το δεδομένο ότι θα έχουμε διπλές εκλογές εξαιτίας της απλής αναλογικής, η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση διεξάγεται το συντομότερο 23 ημέρες μετά την πρώτη.

Από το περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη επιμένουν ότι είναι ειλικρινής η πρόθεσή του να εξαντλήσει την τετραετία, ωστόσο αντιλαμβάνονται ότι όλα θα κριθούν τον Αύγουστο. Ένα καλοκαίρι χωρίς καταστροφικές πυρκαγιές, όπως το περσινό, η πορεία του τουρισμού που αναμένεται να σπάσει πολλά ρεκόρ φέτος και τα μηνύματα για έναν δύσκολο χειμώνα στα μέτωπα της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας είναι αυτά που θα γείρουν την πλάστιγγα υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Παράλληλα, η επισημοποίηση της εξόδου από την ενισχυμένη εποπτεία στις 20 Αυγούστου εκτιμούν στελέχη της πλειοψηφίας ότι αποτελεί το κατάλληλο σκηνικό για να τεθεί μαζί με την προσφυγή στις κάλπες το διακύβευμα που είναι η σταθερή πορεία της χώρας, χωρίς πισωγυρίσματα.

spot_img
spot_img
spot_img