20.6 C
Athens
Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΝα μπει τέλος στις αυταπάτες
spot_img

Να μπει τέλος στις αυταπάτες

-

  • Λύσεις στα συνταξιουχικά προβλήματα θα δοθούν μόνο με ενότητα και αγώνα.

 

 

Του Δήμου Κουμπούρη*  

 

Από ότι φαίνεται όλα αυτά τα χρόνια, της κρίσης, της ύφεσης, αλλά και της λεγόμενης ανάπτυξης, από τις πιο προσοδοφόρες επιχειρήσεις για το κράτος και τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων που στηρίζει ελέω  κυβερνήσεων,  είναι το κοινωνικό-ασφαλιστικό σύστημα, η κατακρεούργηση των δικαιωμάτων των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι όλα αυτά τα χρόνια, πακτωλός δισεκατομμυρίων που θα έπρεπε να κατευθυνθούν για την εκπλήρωση των σύγχρονων πραγματικών αναγκών των πραγματικών δημιουργών του πλούτου, πήγαν στις τσέπες μιας χούφτας ολιγαρχιών του πλούτου, είτε απευθείας είτε μέσω του κράτους. Α, με συγχωρείτε κύριοι,  τι είναι αυτά που λέω, μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων ήθελα να πω,  δεν είμαστε στην Ρωσία είμαστε στην Ελλάδα, στην πολιτισμένη δύση!

Σε αυτές τις τσέπες πήγαν τα 40 δισ. από τις περικοπές του PSA,  τα 8.5 δισ. κάθε χρόνο από τις περικοπές των κύριων, επικουρικών συντάξεων, οι διαφορές από τις αυξήσεις των φαρμάκων, της ιδιωτικοποίησης της υγείας, αλλά και οι αύξηση των τιμών στην ενέργεια, όλων των προϊόντων και αγαθών που έχει ανάγκη να ζήσει η εργατική λαϊκή οικογένεια.

Στις ίδιες τσέπες μένουν 40 δισ. που χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία μεγαλοεπιχειρηματίες και εφοπλιστές. Οι διαφορές από την αύξηση των ορίων ηλικίας  πάνω από δέκα χρόνια, αλλά και αυτά που αυτοί ωφελούνται από τις μειώσεις του κρατικού προϋπολογισμού προς στα ασφαλιστικά ταμεία. Δεν έχω χώρο να γράψω περισσότερα αλλά νομίζω ότι αυτά είναι αρκετά για να φωτίσουν τις αιτίες της δυστυχίας μας, το πώς σε βάρος μας γίνεται η ανακατανομή πλούτου, πως  οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι.

 

Στις ίδιες τσέπες και το ΕΣΠΑ

 

Ακόμη από τα λεγόμενα πακέτα ανάπτυξης του ΕΣΠΑ, η μεγάλη μερίδα τους πήγε ξανά στις δικές τους τσέπες.

Η κυβέρνηση την ίδια στιγμή που προπαγανδίζει τις «αυξήσεις» που δόθηκαν στον κατώτερα μισθό που και αυτές εξαφανίσθηκαν αμέσως από την ακρίβεια, στις συντάξεις δεν έκανε  καμία αναπροσαρμογή.

Είναι καθαρό ότι αυτά που ζούμε δεν είναι παρά η βαρβαρότητα που μας επιφυλάσσουν να ζήσουμε αυτοί που  μέχρι σήμερα έχουν κυβερνήσει. Αυτοί που δεν διστάζουν  μπροστά στις επικείμενες εκλογές, να ανεβάζουν ανάμεσά τους την αντιπαράθεση προς άγραν ψήφων, με στόχο για το ποιος θα πάρει την κυβερνητική σκυτάλη να συνεχίσει στον ίδιο μονόδρομο.

Χρόνια μας λένε  ότι για την ακρίβεια φταίνε οι μισθοί, τα μεροκάματα, οι συντάξεις, αλλά τώρα που εδώ και χρόνια όλα αυτά  μειώνονται, και οι τιμές των προϊόντων αυξάνονται,  καταπίνουν την γλώσσα τους. Με επιμέλεια κρύβουν  ότι τα αγαθά που λαμβάνουν αξία μόνο από την εργατική δύναμη που είναι πυγή κάθε δημιουργίας, στα  χέρια των επιχειρηματικών ομίλων γίνονται εμπορεύματα, αυτοί ανεβάζουν τις τιμές, αυτοί υπαγορεύουν στις κυβερνήσεις την μείωση της αξίας της εργατικής δύναμης, μεγαλώνουν την εκμετάλλευση για να κερδίζουν όλο και περισσότερα.  Σε αυτό το βωμό από τις κυβερνήσεις που τους υπηρετούν θυσιάζονται όλα δικαιώματα μας συντάξεις μισθοί μεροκάματα, τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση, εμπορευματοποιείται η υγεία και αυξάνονται οι τιμές των προϊόντων.

Οι συνταξιούχοι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα ένα και μοναδικό όπλο έχουν στα χέρια τους για να ζήσουν με τον πλούτο που παράγουν, την ενότητα και τον αγώνα τους απέναντι σε όλους αυτούς.

 

Νέα συγκέντρωση

 

Γι’ αυτό τον λόγο οι συνταξιουχικές οργανώσεις που εκπροσωπούν το σύνολο των συνταξιούχων της χώρα μας για μια ακόμη φορά, στις 24 Ιουνίου, προχωρούν στην διοργάνωση νέας πανελλαδικής συγκέντρωσης στην Αθήνα, στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11πμ, θα ακολουθήσει πορεία στο Πρωθυπουργικό γραφείο. Από αυτή δεν πρέπει να απουσιάσει κανένας.

Οι συνταξιούχοι δεν διεκδικούν τα ψίχουλα που επιθυμεί η κυβέρνηση για να ρίχνει στάχτη στα μάτια τους. Διεκδικούν πλαίσιο αιτημάτων  με τις πραγματικές τους ανάγκες, χρήματα και παροχές  που είναι πληρωμένα από την δουλειά τους, από αυτά   που  έχουν όλες οι κυβερνήσεις πετσοκόψει τα προηγούμενα χρόνια.

Διεκδικούν:

  • Αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις τώρα. Κατώτερη σύνταξη στα 650 Ευρώ από τα 384 που είναι σήμερα.
  • Να εκδοθούν άμεσα οι συντάξεις μας, να σταματήσει η κοροϊδία με τα λογισμικά και τις ιδιωτικές εταιρίες που τα διαχειρίζονται, να σταματήσουν οι περικοπές στα εφάπαξ.
  • Να αποδοθούν τώρα οι παρακρατημένες συνδρομές στις συνδικαλιστικές οργανώσεις.
  • Να γίνει τώρα άμεσα πρόσληψη γιατρών, νοσηλευτών στα νοσοκομεία, να ανοίξουν αυτά που έχουν κλείσει. Να δημιουργηθούν παντού δημόσιες δομές οίκων ευγηρίας.
  • Να καταργηθεί η αντεργατική – αντιλαϊκή – αντιασφαλιστική νομοθεσία και η φορληστεία.
  • Να ανακεφαλαιοποιηθούν τώρα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Όχι στον καταστρεπτικό ιμπεριαλιστικό πόλεμο με την βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία καταδικάζουμε, απαιτούμε να σταματήσει κάθε εμπλοκή της Χώρας μας.

 

  • Ο Δήμος Κουμπούρης είναι Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ 

 

spot_img
spot_img
spot_img