30.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ«Να αξιοποιήσουμε τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης»
spot_img

«Να αξιοποιήσουμε τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης»

-

 

  • Η γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένη Δουνδουλάκη αναλύει τους στόχους του υπουργείου και την σύζευξη του πολιτισμού με τον τουρισμό

 

Του Μιχάλη Κωτσάκου

 

Δεκαέξι μήνες έχει συμπληρώσει στη θέση της Γενικής Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού η Ελένη Δουνδουλάκη, η οποία επιλέχθηκε σε μία ταραχώδη περίοδο για τον ελληνικό πολιτισμό, τον Φεβρουάριο του 2021, όταν έσκασαν οι καταγγελίες κατά Λιγνάδη, Φιλιππίδη, Χαϊκάλη, Κιμούλη και άλλων πρωταγωνιστών.

Δεν ήταν λίγοι ακόμη και από το φιλικό της περιβάλλον που αναρωτήθηκαν «που πάει να μπλέξει αυτή την εποχή η Ελένη». Η κ. Δουνδουλάκη έχοντας ένα πλούσιο βιογραφικό απέδειξε σε όλους ότι είναι για τα δύσκολα. Είναι θεατρολόγος, αριστούχος διδάκτωρ και πτυχιούχος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί στον χώρο του Πολιτισμού ως θεατρολόγος και σκηνογράφος καθώς και στον τομέα της παραγωγής, συμπράττοντας με τα Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το Κ.Θ.Β.Ε., το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης, το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, την ΕΡΤ κ.α. Από το 2010 ως το 2014 διατέλεσε Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης.

Έχει περάσει με επιτυχία από την τοπική αυτοδιοίκηση, ως Αντιδήμαρχος και Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Ψυχικού, Δημοτική Σύμβουλος και Εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτισμού του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού, καθώς και Περιφερειακή Σύμβουλος και Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού της Περιφέρειας Αττικής.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «60+» αναφέρθηκε αναλυτικά στους στόχους του υπουργείου σε ό,τι αφορά τον Σύγχρονο Πολιτισμό, δίνοντας έμφαση στα κονδύλια από το Ταμέιο Ανάκαμψης. Αναλυτικά η συνέντευξη της κ. Δουνδουλάκη είναι η ακόλουθη:

-Έχετε αναλάβει εδώ και 1,5 περίπου χρόνο τη θέση της Γενικής Γραμματέως Σύγχρονου Πολιτισμού. Ποιες είναι οι προτεραιότητες και ποιες οι προκλήσεις που αντιμετωπίζετε;

«Η ίδια η θέση της Γενικής Γραμματέως Σύγχρονου Πολιτισμού υπήρξε για εμένα μια πρόκληση. Παλαιότερα,στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ανεξαρτήτως Κυβερνήσεων, το μεγαλύτερο βάροςέπεφτε στην πολύτιμη πολιτιστική μας κληρονομιά, με αποτέλεσμα τα ζητήματα του σύγχρονου πολιτισμού να περνούν σε δεύτερη μοίρα. H παρούσα Κυβέρνηση, όμως, απέδειξε στην πράξη τη σημασία που αποδίδει στο Σύγχρονο Πολιτισμό. Η δημιουργία αρμόδιας Γενικής Γραμματείας για να προχωρήσουν πιο γρήγορα τα σχετικά θέματα και να επιλυθούν χρονίζοντα προβλήματα ήταν μια στρατηγική πολιτική επιλογή. Επιλογή που επισφραγίσθηκε με τη δημιουργία και Υφυπουργείου. Στοχεύουμε έτσι, να αναδείξουμε ακόμη περισσότερο τη σύγχρονη δημιουργία και τους καλλιτέχνες της χώρας μας, να ενδυναμώσουμε το ανθρώπινο δυναμικό του Πολιτισμού και να στηρίξουμε την ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας. Επιπλέον, ασχολούμαστε ιδιαίτερα με τις ανάγκες του κλάδου, πάντα βέβαια σε ανοιχτό διάλογο και επικοινωνία με τους φορείς. Προτεραιότητά μας είναι ο Σύγχρονος Πολιτισμός να πάρει τη θέση που πραγματικά του αξίζει. Αυτό κάνουμε, αυτό προσπαθούμε κάθε μέρα. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε με όλες τις δυνάμεις μας».

-Η πανδημία έπληξε σφοδρά τον χώρο του Πολιτισμού. Πώς στήριξε το Υπουργείο τον Πολιτισμό σε αυτή την τόσο δύσκολη συγκυρία;

«Η πανδημία είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση για ολόκληρο τον πλανήτη. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της στον πολιτισμό έγιναν πολύ σημαντικές κινήσεις για την ενίσχυσή του μέσα σε αυτή τη μοναδική συνθήκη κρίσης. Πολύ γρήγορα ελήφθησαν αποφάσεις για την οικονομική στήριξη των καλλιτεχνών και των εργαζόμενων στον Πολιτισμό, ώστε να περιορίσουμε τις δριμύτατες επιπτώσεις στο χώρο. Για τον σκοπό αυτό, από την αρχή της πανδημίας έχουν δοθεί περί τα 500 εκατ. ευρώ συνολικά και με διάφορους τρόπους, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εργασίας. Επίσης, ας μην ξεχνάμε, ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αντιμετώπισε και τα ζητήματα του «ανοίγματος» των δραστηριοτήτων του κλάδου εν μέσω πανδημίας με εξειδικευμένα υγειονομικά πρωτόκολλα».

-Ποια είναι η άποψή σας για το κίνημα #metoo;

«Τα περιστατικά κακοποίησης οποιασδήποτε μορφής – σωματικής, σεξουαλικής, λεκτικής, ψυχολογικής –  δεν έχουν θέση σε κανέναν χώρο. Οποιοδήποτε περιστατικό βίας είναι απαράδεκτο, πρέπει να καταγγέλλεται άμεσα και να παίρνει τον δρόμο της Δικαιοσύνης, η οποία είναι η αρμόδια να αποφανθεί για κάθε περίπτωση. Και είναι πολύ σημαντικό ότι σήμερα, τέτοια περιστατικά κρύβονται ολοένα και λιγότερο «κάτω από τα χαλί» καθώς ολοένα και περισσότερα θύματα βίας και κακοποίησης μιλούν, δημοσιοποιούν και καταγγέλλουν. Σε αυτό, αναμφισβήτητα, συνέβαλε αποφασιστικά το #metoo».

 

Τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης

-Υπάρχουν πράγματα που θέλετε να πραγματοποιήσετε όσο διαρκεί η θητεία σας;

«Κύριο μέλημά μας είναι η απορρόφηση των κονδυλίων που έχουν εξασφαλισθεί για τον Σύγχρονο Πολιτισμό από το Ταμείο Ανάκαμψης. Εκεί, περιλαμβάνονται πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες για τις οποίες έχει εξασφαλισθεί χρηματοδότηση.Τα έργα είναι πολλά και έχουν αναπτυξιακό πρόσημο. Ενδεικτικά θα αναφέρω τρία πεδία: Πρώτον, η ενίσχυση και η ανάδειξη της ελληνικής χειροτεχνίας. Η χειροτεχνία αποτελεί ένα μοναδικό κεφάλαιο της παράδοσης της πατρίδας μας, ιδιαίτερο σε κάθε περιοχή, το οποίο τις τελευταίες δεκαετίες δεν έχει λάβει τη φροντίδα που του αξίζει. Κεραμική, υφαντουργία, ξυλογλυπτική κ.ά. αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και παράλληλα μπορούν να αποτελέσουν μοχλό οικονομικής ανάπτυξης και αναζωογόνησης των τοπικών κοινωνιών. Δεύτερον, η αναβάθμιση της ανώτερης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Εδώ περιλαμβάνονται πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες σε θέματα υποδομών, όπως η αναβάθμιση των κτηρίων της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης στην Αθήνα και του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, καθώς και η επέκταση και αναβάθμιση της Σχολής Μαρμαροτεχνίας στην Τήνο – μια άγνωστη στο ευρύ κοινό σχολή. Τρίτον, η αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων για τη διεξαγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων. Στο έργο αυτό, ο σύγχρονος πολιτισμός συναντά την πολιτιστική κληρονομιά, ένα συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας, με στόχο ένα αποτέλεσμα που θα είναι πολύτιμο και για την περιφερειακή πολιτιστική ανάπτυξη και για τον τουρισμό».

-Ο Πολιτισμός και ο Τουρισμός είναι δυο κλάδοι που συνδέονται. Ποια είναι η δική σας άποψη πάνω σε αυτό;

«Η σύζευξη πολιτισμού και τουρισμού σαφέστατα αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό όπλο στη φαρέτρα της Ελλάδας, το οποίο αξιοποιεί όλο και περισσότερο η Κυβέρνηση. Mε αφετηρία τον Πολιτισμό, η σύζευξη αυτή μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σημαντικά ποιοτικά και ποσοτικά αποτελέσματα όπως τη διαμόρφωση ακόμη πιο ισχυρής ταυτότητας της χώρας μας, την ενίσχυση της τουριστικής προβολής της Ελλάδας στο εξωτερικό, την αποτελεσματικότερη στοχοθέτηση των αγορών, την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την αύξηση των επισκεπτών καθώς και τον εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος αλλά και την καλύτερη δυνατή προστασία και αναβάθμιση του πολιτιστικού μας αποθέματος. Ο πολιτισμός δίνει υπεραξία στον τουρισμό με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και την πραγματική οικονομία ιδιαίτερα δε, σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε».

-Το ότι έχετε η ίδια εργαστεί επί σειρά ετών στον καλλιτεχνικό χώρο ήταν κάτι που σας βοήθησε στην άσκηση των καθηκόντων σας;

«Οι σπουδές μου και η επαγγελματική μου διαδρομή ήταν απόλυτα ταυτισμένες με τον Πολιτισμό. Από νεαρή ηλικία, όμως, παράλληλα με την δραστηριότητά μου ως θεατρολόγος και σκηνογράφος, ασχολήθηκα ενεργά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και θήτευσα σε θέσεις ευθύνης. Άλλωστε, πριν αναλάβω Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού, ήμουν εν ενεργεία Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού της Περιφέρειας Αττικής, της μεγαλύτερης αυτοδιοικητικής δομής της χώρας. Σήμερα, στη θέση που βρίσκομαι, αισθάνομαι πραγματικά μεγάλη χαρά αλλά και ευθύνη συνδυάζοντας την πολιτική με τον πολιτισμό. Θα μπορούσα να πω ότι το γεγονός ότι προέρχομαι η ίδια από τον χώρο του Πολιτισμού με κάνει να αντιλαμβάνομαι γρήγορα και εις βάθος τα προβλήματα και τις ανάγκες του κλάδου, όπως επίσης και τις ιδιαιτερότητες που αυτός έχει. Επίσης, η πορεία μου με έχει προικίσει με μεγάλη αγάπη για το αντικείμενο, κάτι που μου δίνει δύναμη και με κάνει να εργάζομαι με αφοσίωση, προκειμένου να είμαι αποτελεσματική στο έργο που έχω αναλάβει στο Υπουργείο».

spot_img
spot_img