27.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΘΡΑΜπλόφα, ή προετοιμασία ένοπλης σύγκρουσης;
spot_img

Μπλόφα, ή προετοιμασία ένοπλης σύγκρουσης;

-

ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΠΑΡΟΞΥΣΜΟΣ

  • Η μόνη περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης είναι αυτή της απόφαση του Ερτογάν για πολιτική και φυσική αυτοκτονία

 

Του Παναγιώτη Παστουσέα

 

Το ερώτημα που απασχολεί έντονα την Ελληνική κοινωνία είναι εάν η επιθετικότητα, κυρίως ρητορική σε σημείο παροξυσμού, που εκδηλώνεται από το καθεστώς Ερτογάν εναντίον της χώρας μας, την παρούσα περίοδο, έχει στόχο την προετοιμασία του εδάφους για ένοπλη σύγκρουση, ή μπλοφάρει;  Χρησιμοποιεί την ένταση ως μέσον πειθαναγκασμού και ενεργοποίησης φοβικών συνδρόμων, ώστε να κερδίσει αμαχητί μέρος, ή όλων των διεκδικήσεων που έχει ξεδιπλώσει σε βάρος μας;

Είναι γεγονός ότι η Τουρκία είναι μια αναθεωρητική δύναμη, είτε η εξουσία κατέχεται από τους Νεο-οθωμανούς (Ερτογάν) είτε από τους Κεμαλιστές (αντιπολίτευση). Όλο το Τουρκικό πολιτικό σύστημα έχει στόχο την ανατροπή των συνθηκών Λωζάννης και Παρισίων, ή τουλάχιστον την τροποποίηση τους σύμφωνα με τα συμφέροντά τους. Οι διεκδικήσεις της είναι διαχρονικές και ανεξάρτητες του ποιος κυβερνά αυτή την χώρα, πάγια επιδίωξη τους είναι η διόρθωση, όπως θεωρούν, του λάθους των Βαλκανικών πολέμων και του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου που καθόρισε με την Συνθήκη της Λωζάννης το καθεστώς στο Αιγαίο.

Αυξάνουν τον εκνευρισμό

Τα νέα στοιχεία που αυξάνουν τον εκνευρισμό και την επιθετική διάθεση της Τουρκίας του Ερτογάν είναι:

α) Η προσπάθεια της με το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» να καρπωθεί τα οφέλη της ΑΟΖ , αγνοώντας τις πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου, μιας νέα σχετικά έννοιας του Δικαίου της Θάλασσας που δίνει πολλά πλεονεκτήματα στα παράκτια κράτη.

β) Θεωρεί ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία την έχει αναβαθμίσει γεωπολιτικά, όμως παράλληλα με την Τουρκία έχει αναβαθμισθεί και η Ελλάδα. Η Αλεξανδρούπολη είναι πλέον ενεργειακός και στρατηγικός κόμβος προώθησης υλικών και ενέργειας προς την Ανατολική Ευρώπη και Μαύρη Θάλασσα παρακάμπτοντας τα Στενά και αφαιρώντας μέρος της γεωπολιτικής τους αξίας. Επιπλέον ο Αιγαίο πέλαγος και τα νησιά του αποτελεί τον προθάλαμο των Στενών και παίζει σημαντικό ρόλο στο έλεγχο της διεθνούς ναυσιπλοΐας που διέρχεται μεταξύ των Ελληνικών νησιών.

γ) Η ανάγκη για απεξάρτηση από το Ρωσικό αέριο επιταχύνει τις ενέργειες για εξόρυξη υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και της όδευσής τους δηλαδή της διέλευσης των αγωγών.

δ) Οι αμυντικοί εξοπλισμοί της Ελλάδας και οι αμυντικές συμφωνίες, αν και καθυστερημένα, εξισορροπούν την Τουρκική ισχύ και ανατρέπουν την εντύπωση που είχε σχηματίσει το Τουρκικό καθεστώς ότι η πολιτική της Ελλάδα διολισθαίνει σταδιακά προς την φιλανδοποίηση.

ε) Το Νεοθωμανικό όραμα του Ερτογάν να αντικαταστήσει τον Κεμάλ στην Τουρκική ιστορία και να προσφέρει στους Τούρκους την ανατροπή της Συνθήκης της Λωζάννης το 2023, στην επέτειο των 100 χρόνων από την υπογραφή της.

στ) Οι επικείμενες εκλογές και ο μονόδρομος της νίκης για τον Ερτογάν. Αν χάσει δεν θα καθίσει στα έδρανα της αντιπολίτευσης αλλά πίσω από τα κάγκελα της φυλακής.

Οι φραγμοί

Οι παράγοντες που βάζουν φραγμούς στην πιθανή επιδίωξη της Τουρκίας για θερμή σύγκρουση με την Ελλάδα είναι: α) Η διεθνής συγκυρία δεν την ευνοεί, η Δύση δεν μπορεί να αποδεχθεί μια νέα σύγκρουση που θα διασπάσει το ΝΑΤΟ την ώρα που εξελίσσεται ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ακόμη και χώρες που ήταν διαχρονικά φιλικά διακείμενες στην Τουρκία (Γερμανία) αρχίζουν να παίρνουν αποστάσεις από αυτήν.

β) Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και οι αμυντικές της συμμαχίες-κυρίως με τη Γαλλία- δεν της επιτρέπουν να ονειρεύεται εύκολές νίκες ούτε καν στο επίπεδο ενός θερμού επεισοδίου περιορισμένης έκτασης. Οι ΗΠΑ, η Γαλλία αλλά και η Δύση γενικότερα παίρνουν θέση υπέρ της Ελλάδος όχι μόνο γιατί η Τουρκία έχει ξεπεράσει τα όρια, αλλά γιατί αυτή απειλεί τα συμφέροντά τους. Είναι γνωστό ότι στις διεθνείς σχέσεις δεν παίζουν μεγάλο ρόλο οι συμπάθειες /αντιπάθειες, ή το Διεθνές Δίκαιο. Στην συγκεκριμένη όμως περίοδο τα συμφέροντά μας συμπλέουν με αυτά της Δύσης

γ) Μια θερμή σύγκρουση με την «μικρή» Ελλάδα με αβέβαιη, για τον Ερτογάν, έκβαση ακόμη και με ισοπαλία, καταρρέει το οικοδόμημα της μεγαλοπρέπεια του Νεοοθωμανισμού που έκτισε ο Ερτογάν για μια Τουρκία ηγέτιδα όλων των Τουρκογενών πληθυσμών από την Μεσόγειο μέχρι την Κίνα, των Μουσουλμάνων και του μετασχηματισμού της σε μεγάλη περιφερειακή ακόμη και παγκόσμια δύναμη. Στην περίπτωση αυτή τον Ερτογάν δεν τον περιμένουν μόνο τα κάγκελα της φυλακής αλλά ακόμα χειρότερα γεγονότα.

Η εκτίμηση

Μετά από όλα αυτά που περιγράψαμε η εκτίμηση μας είναι ότι η Τουρκία έχει πάρει πορεία σύγκρουσης με την Ελλάδα, αυτό όμως θα συμβεί μόνο όταν η Τουρκία είναι 100% σίγουρη για την έκβαση της σύγκρουσης και όταν θα της δοθεί η ευκαιρία, η πρόσφατη ιστορία (Κύπρος) έχει δείξει ότι αν δεν είναι βέβαιη για τη έκβαση δεν διακινδυνεύει το κύρος της χώρας της και των ΕΔ της.

Στην παρούσα φάση η επιθετική της, ακραία ρητορική, έχει στόχο τον πειθαναγκασμό και την ενεργοποίηση φοβικών συνδρόμων, ώστε να κερδίσει μέρος ή όλων των διεκδικήσεων που έχει ξεδιπλώσει σε βάρος μας. Η μόνη περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης είναι αυτή της απόφαση του Ερτογάν για πολιτική και φυσική αυτοκτονία.

  • Ο Παναγιώτης Παστουσέας είναι Αντιναύαρχος ε.α και Επίτιμος Υπαρχηγός ΓΕΝ

spot_img
spot_img