Το πιάτο αυτό φτιάχνεται και με φιλέτο φρέσκο μπαλιάρου και με υγράλατο. Μαζί με την ντομάτα, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το ελαιόλαδο και τον μαϊντανό ο μπακαλιάρος απογειώνει την γεύση.
Υλικά
Για το μπακαλιάρο πλακί
- 6 φιλέτα – φέτες φρέσκου μπακαλιάρου (ει δυνατόν)
- 2 – 3 σκελ. σκόρδο σε φέτες
- 2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά (κομμένα σε καρέ ή σε φέτες)
- 2 μεγάλες ντομάτες ώριμες (κομμένες σε καρέ ή φέτες)
- 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό (χοντροκομμένο)
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Πλιγούρι, ρύζι ή πατάτες (για το σερβίρισμα)
Εκτέλεση
Οι ντομάτες μας πρέπει να ώριμες και σφιχτές. Τις κόβουμε καρέ, ενώ τα κρεμμύδια τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Επίσης σε λεπτές φέτες κόβουμε το σκόρδο, ενώ και ο μαϊντανός πρέπει να είναι ψιλοκομμένος.
Σε ένα μικρό ταψί (πλακερό το λένε σε πολλές περιοχές της χώρας) βάζουμε τις ντομάτες τα κρεμμύδια το σκόρδο και τον μαϊντανό. Προσθέτουμε αλάτι πιπέρι και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και ψήνουμε την σάλτσα στους 200 ºC στον αέρα για περίπου 20’ – 25´ μέχρι να πέσει ο όγκος της ντομάτας και των λαχανικών. Εν συνεχεία και όταν περάσει η ώρα βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο τον μπακαλιάρο. Βάζουμε τα φιλέτα μπακαλιάρου μέσα στην σάλτσα πιέζοντας τα να μπουν μέσα στην σάλτσα. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 12-15’ μέχρι να μελώσει η σάλτσα και να ψηθεί το φιλέτο μπακαλιάρου στο πλακί.
Σερβίρουμε τον μπακαλιάρο πλακί με ρύζι, με πατάτες ή με πλιγούρι. Πασπαλίζουμε με λίγο μαϊντανό στο σερβίρισμα.