Υλικά
• 1 κιλό ή 4 – 5 κομμάτια μπακαλιάρο παστό ή φιλέτο κατεψυγμένο
• 1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
• 3 ντομάτες ώριμες στο μούλτι
• 3 κρεμμύδια σε φέτες
• 3 σκελίδες σκόρδο
• 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
• ½ ματσάκι μαϊντανό
• 1 πρέζα ζάχαρη
• αλάτι – πιπέρι
• αλεύρι – ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Κόβουμε και ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο. Σ᾿ ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε το λάδι, αλευρώνουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου και τα τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν χρώμα, κι από τις δύο πλευρές. Λιώνουμε τις ντομάτες στο μούλτι, χοντροκόβουμε το σκόρδο, κόβουμε σε φέτες τα κρεμμύδια και ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό.
Σε μια πλατιά κατσαρόλα, ρίχνουμε το λάδι και σωτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Όταν τα κρεμμύδια να γίνουν διάφανα, ρίχνουμε την ντομάτα, τον πελτέ, τη ζάχαρη και τελειώνουμε με τον μαϊντανό και το αλατοπίπερο.
Ρίχνουμε δύο κούπες νερό και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει, σε μέτρια φωτιά, για 20′ περίπου, μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια, να απορροφήσει τα υγρά του και να μείνει με λίγη σάλτσα, (αν χρειαστεί συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό). Προσθέτουμε το μπακαλιάρο και συνεχίζουμε το βράσιμο για 5′ ακόμη, ώσπου να πιεί τα υγρά του και να μείνει με το λάδι του.