27.6 C
Athens
Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΣΥΝΤΑΓΕΣΜοσχάρι Καλόγερος με ξινομυζήθρα και γραβιέρα
spot_img

Μοσχάρι Καλόγερος με ξινομυζήθρα και γραβιέρα

-

Υλικά
• 3 μελιτζάνες μεγάλες φλάσκες
• 1 κιλό μοσχαράκι σε 5-6 χοντρές φέτες
• 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 1 φλιτζάνι τσαγιού κρασί (κατά προτίμηση λευκό)
• 1 φύλλο δάφνη
• 2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
• 1 φλιτζάνι τσαγιού ντοματάκιακονκασέ
• ½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
• ½ κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο
• Αλάτι, πιπέρι
Για από πάνω
• 2 κουταλιές της σούπας ξινομυζήθρα
• 5-6 φέτες ντομάτα πολύ ώριμη
• 5-6 φέτες Γραβιέρα γλυκιά ή τυρί αγελάδος σε φέτες
• ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλλα

Εκτέλεση
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το κρεμμύδι και το κρέας, το οποίο σοτάρουμε πολύ καλά και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσει. Σβήνουμε με το κρασί μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει τον πελτέ ντομάτας. Στη συνέχεια προσθέτουμε 2 φλιτζάνια του τσαγιού νερό, ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα.
Για όση ώρα βράζει το κρέας με τα υλικά, κόβουμε τις μελιτζάνες στα δύο (κατά μήκος), τις χαράζουμε σαν τον μπακλαβά από τη μεριά της σάρκας (την κομμένη πλευρά), και τις τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν. Όταν ετοιμαστούν, τις βγάζουμε και τις βάζουμε σε πιατέλα όπου έχουμε στρώσει 4-5 φύλλα απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν το πολύ λάδι.
Τις τοποθετούμε σε ταψάκι με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Τοποθετούμε πάνω σε κάθε μελιτζάνα μία φέτα κρέας, μία κουταλιά της σούπας από τη σάλτσα του κρέατος, από πάνω μία φέτα ντομάτα και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλλα. Πασπαλίζουμε με την ξινομυζήθρα, και απλώνουμε από πάνω και τη γραβιέρα σε φέτες.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C μέχρι να λιώσουν τα τυριά, για περίπου 20 λεπτά. Σερβίρουμε με πατάτες, πουρέ ή ρύζι.

spot_img
spot_img