Υλικά
Για τη γέμιση
• 3 μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε κομματάκια
• 1 πιπεριά φλωρίνης κομμένη σε κύβους
• 1 μέτριο πράσσο κομμένο σε μικρά κομμάτια
• 4 κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα σε μικρά κομμάτια
• 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λωρίδες
• 1 καρότο τριμμένο στον τρίφτη
• 2 μεγάλες πατάτες βρασμένες και λιωμένες
• Μαϊντανός ψιλοκομμένος
• Δυόσμος ψιλοκομμένος
• Αλάτι, πιπέρι
• Φρέσκια και ξερή ρίγανη
• 3 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
Εκτέλεση
Για τη γέμιση: Πλένετε και κόβετε τις μελιτζάνες σε μικρά κομμάτια και τις βάζετε σε αλατόνερο σε μία λεκανίτσα να μείνουν εκεί για να ξεπικρίσουν και να μη μαυρίσουν. Ετοιμάζετε τη γέμιση της πίτας. Αφού έχετε συγκεντρώσει και τεμαχίσει σε κομμάτια όλα τα λαχανικά, τα σοτάρετε σε ένα βαθύ τηγάνι. Πρώτα τα κρεμμύδια να μαραθούν και έπειτα τα υπόλοιπα, αλατοπιπερώνετε ρίχνετε τις μελιτζάνες που τις έχετε στραγγίξει από πριν, ρίχνετε και τη ρίγανη. Τα αφήνετε όλα μαζί σε σιγανή φωτιά να χάσουν τον όγκο τους κυρίως οι μελιτζάνες, να μαραθούν και όταν πανιάσουν, τότε κλείνετε το μάτι και ρίχνετε το σιμιγδάλι. Αφήνετε στην άκρη τη γέμιση για να φτιάξετε το φύλλο.
Για τη ζύμη: Βάζετε το αλεύρι σε ένα ευρύχωρο σκεύος. Κάνετε μία λακκουβίτσα και εκεί μέσα ρίχνετε το λάδι, το ξύδι, το αλάτι και το χλιαρό νερό, όσο χρειαστεί να δούμε τη ζύμη να δουλεύεται να μην κολλάει στα χέρια σας. (Tips: Τη δουλεύεται καλά κανά δεκάλεπτο, όσο δουλεύετε τη ζύμη τόσο πιο ωραίο και τραγανό θα γίνει το φύλλο και κυρίως δε θα σας κάνει τρύπες).Το κάνετε στρογγυλό και αφήνεται να ξεκουραστεί το ζυμάρι 20 λεπτά σκεπασμένο με μία πετσέτα. Λαδώνετε ένα ταψί στρογγυλό ή τετράγωνο.
Όταν περάσουν τα 20 λεπτά χωρίζετε το ζυμάρι σε 4 μπαλάκια και ανοίγετε 4 φύλλα συνολικά. Δύο θα στρώσετε κάτω λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα και δύο πάνω με ενδιάμεσο λάδωμα. Ρίχνετε τη γέμιση πάνω στα δύο φύλλα αφού τα στρώσετε και κόβετε περιμετρικά με ένα μαχαίρι το ζυμάρι που προεξέχει έξω από το ταψί και έπειτα το γυρίζετε μέσα και πάνω στη γέμιση όπως πάει το σχήμα του ταψιού. Από πάνω στρώνετε και τα υπόλοιπα δύο φύλλα και κάνετε ακριβώς το ίδιο, κόβετε περιμετρικά ό, τι προεξέχει.
Και γυρίζετε περιμετρικά και κυκλικά στα τοιχώματα το υπόλοιπο ζυμάρι. Την χαρακώνετε σε κομμάτια όχι μέχρι κάτω… τη λαδώνετε και την ψεκάζετε με νερό και προαιρετικά πασπαλίζετε την πίτα με μαυροσούσαμο. Την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς κελσίου στον αέρα για 1 ώρα.