11 C
Athens
Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΜέλι ή μαρμελάδα το αιώνιο ερώτημα
spot_img

Μέλι ή μαρμελάδα το αιώνιο ερώτημα

-

 

  • Πρέπει να τα καταναλώνουμε σε σωστές δόσεις διότι έχουν σάκχαρα, τα οποία δεν ωφελούν τον οργανισμό

 

Ένα από τα πλέον συχνά ερωτήματα προς τους διατροφολόγους είναι «τι είναι πιο υγιεινό, το μέλι η μαρμελάδα;» Φυσικά κυκλοφορούν και διάφοροι αστικοί μύθοι. Ο ένας είναι ότι «η μαρμελάδα είναι πιο υγιεινή από το μέλι γιατί περιέχει ολόκληρα κομμάτια φρούτων», ενώ ο δεύτερος πως «το μέλι είναι περισσότερο θρεπτικό από τη μαρμελάδα γιατί περιέχει βιταμίνες».

Η Ήβη Παπαϊωάννου (Διαιτολόγος-Διατροφολόγος-Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας των ΗΠΑ) καταθέτει την δική της άποψη. «Κάθε κουτάλι μελιού έχει 64 θερμίδες, ενώ μαρμελάδας 56. Άρα στην ουσία της απώλεια βάρους δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα 2 γλυκίσματα. Αυτό συμβαίνει διότι αποτελούνται από σάκχαρα, ή πιο απλουστευμένα από ζάχαρη. Βέβαια μικρή ποσότητα σακχάρων στη μαρμελάδα μπορεί να είναι φυτικές ίνες, αλλά αυτό δεν συμβαίνει παρά μόνο όταν μέσα σε ατή βρίσκονται ολόκληρα τα κομμάτια φρούτων. Σε ό,τι αφορά τις βιταμίνες & τα ιχνοστοιχεία τα συναντάμε σε αμελητέες ποσότητες και στις 2 περιπτώσεις».

Το μέλι βέβαια χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην παραδοσιακή ιατρική καθώς φαίνεται να έχει ιδιότητες αντιμετώπισης βακτηρίων, φλεγμονών, ερεθισμών, ιών κ.α.. Άρα δεν βάζετε τυχαία λίγο μέλι στο τσάι όταν σας πονάει ο λαιμός. Ακόμη το μέλι περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες που θωρακίζουν τον οργανισμό από το στρες & από χρόνιες παθήσεις, οι οποίες ανήκουν στην κατηγορία των πολυφαινολών. Μάλιστα όσο πιο σκούρο το μέλι τόσο πιο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.

Μαρμελάδα η σπιτική

Όσο και εάν θα ήλπιζε κανείς πως η μαρμελάδα περιέχει όλη τη μαγεία των φρούτων, η τελευταία δυστυχώς συμπαρασύρεται μαζί με τον τεμαχισμό, την πολτοποίηση και το βρασμό τους. Εάν η μαρμελάδα είναι σπιτική τότε μπορεί κανείς να ελέγξει την ποιότητα αυτής, τη ζάχαρη που θα προστεθεί, το μέσω πήξης (συνήθως πηκτίνη) κλπ. Εν αντιθέσει, οι μαρμελάδες του εμπορίου μπορεί να είναι «πλαστικές», δηλαδή να περιέχουν συντηρητικά, χρώματα και αρκετή ζάχαρη. Άρα πείτε ναι στη μαρμελάδα εάν είναι σπιτική.

Συμπέρασμα

«Τελικά οι διατροφικές διαφορές μεταξύ της μαρμελάδας και του μελιού είναι πολύ μικρές», τονίζει η κ. Παπαϊωάννου. Ό,τι και να διαλέξετε από τα δύο πρέπει να προσέξετε την ποσότητα, καθώς η μέγιστη συνολική ποσότητα ζάχαρης που θα πρέπει να λαμβάνετε κάθε ημέρα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 12 κουταλάκια του γλυκού, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.  Άρα ούτε το μέλι, ούτε και η μαρμελάδα απενοχοποιούνται, αλλά νομιμοποιούνται στη σωστή ποσότητα.

spot_img
spot_img
[td_block_5 limit="10" ajax_pagination="infinite" f_ajax_font_family="617" f_header_font_family="617" f_more_font_family="617" m3f_title_font_family="617" m3f_cat_font_family="617" m3f_meta_font_family="617" m3f_title_font_weight="700"]
spot_img
[td_block_5 limit="10" f_header_font_transform="uppercase" ajax_pagination="load_more" sort="" category_id="" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6IjMwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9fQ==" show_excerpt="none" art_title_pos="bottom" show_cat="none" show_author="none" show_btn="none" f_header_font_family="617" f_ajax_font_family="617" f_more_font_family="617" m3f_title_font_family="617" m3f_cat_font_family="617" m3f_meta_font_family="617" m3f_title_font_weight="700"]