26.1 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΜείωσε την κατανάλωση το 70% των πολιτών
spot_img

Μείωσε την κατανάλωση το 70% των πολιτών

-

  • Αγωνία στις οικογένειες για την ακρίβεια, ανησυχία στους εμπόρους για το δύσκολο φθινόπωρο που έρχεται, ενώ στο οικονομικό επιτελείο ελπίζουν πως ο πληθωρισμός δεν θα ξεφύγει πάνω από το 11%

 

Με μείωση της κατανάλωσης προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια οι 7 στους 10 Έλληνες, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλλεξε πανελλαδική έρευνα της Focus Bari. Και μάλιστα δεν μιλάμε για μείωση της κατανάλωσης σε ένδυση και υπόδηση, αλλά και σε βασικά αγαθά.

Σύμφωνα με την έρευνα, λοιπόν, το 75% έχει μειώσει την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, το 73% στο σούπερ-μάρκετ, το 70% στα καύσιμα, το 69% στα τρόφιμα-ποτά, το 56% στην ένδυση-υπόδηση αλλά και στο πετρέλαιο θέρμανσης και το 51% έχει περιορίσει τις εξόδους εκτός σπιτιού. Μάλιστα, ο κυριότερος λόγος για τον οποίο έχουν περικόψει ή σταματήσει εντελώς συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών είναι η ανεπάρκεια εισοδημάτων.

Στην ίδια έρευνα η πλειοψηφία των Ελλήνων ανησυχούν περισσότερο για την πορεία της οικονομίας και την ακρίβεια τις τιμές. Επίσης οι μέσοι Έλληνες ανησυχούν για την έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας, της βίας στα σχολεία, για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις ελλείψεις σε βασικά αγαθά διατροφής και την πανδημία του covid-19.

Ανέχεια και φόβος και στο εμπόριο

Επίσης οι πολίτες κρίνουν οι αυξήσεις στα περισσότερα προϊόντα ως υπερβολικές και μη λογικές. Έτσι θεωρούν υπερβολική την αύξηση στις τιμές στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, στα καύσιμα και στο σούπερ-μάρκετ. Κι όπως αναφέρουν οι 7 στους 10 που συμμετείχαν στις έρευνες ανέφεραν, ότι έχουν κάνει περικοπές στις αγορές τους επειδή έχουν πραγματικό πρόβλημα, ενώ 3 στους 10 από φόβο για το μέλλον με στόχο να κρατήσουν απόθεμα.

Την ίδια ώρα και οι εκπρόσωποι των εμπόρων ανησυχούν και κάνουν λόγο για δύσκολο φθινόπωρο, καθώς το καλοκαίρι αναμένεται λόγω της τουριστικής κίνησης να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Όμως, όπως τονίζει και ο πρόεδρος του μεγαλύτερου Εμπορικού Συλλόγου της Ελλάδας, αυτού της Αθήνας, ο Σταύρος Καφούνης, «τα έσοδα στο λιανεμπόριο συνεχώς μειώνονται, ενώ οι έμποροι έχουν γονατίσει από το κόστος ενέργειας. Με εξαίρεση τα είδη πρώτης ανάγκης η ζήτηση έχει επηρεαστεί στο σύνολο της αγοράς». Και όλοι ελπίζουν μόνο στον τουρισμό, καθώς η πληθώρα των επιδοτήσεων από την κυβέρνηση εξαϋλώνεται και δεν αρκεί για να διοχετευτεί από τους καταναλωτές και στο εμπόριο. «Οι υψηλές χρεώσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και οι ανατιμήσεις σε είδη σούπερ μάρκετ και καύσιμα απορροφούν πλέον πάνω από το 1/4 των εισοδημάτων των καταναλωτών», όπως τονίζουν από τον ΕΣΑ.

Αγωνία για τον πληθωρισμό

Σε λίγες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί ο πληθωρισμός για τον Μάιο και όλοι αναμένουν ότι θα σπάσει το φράγμα του 10% κι αισιοδοξούν ότι θα μείνει στο 11% και δεν θα ξεφύγει ακόμη περισσότερο. Αυτό σημαίνει ότι η προσδοκία για την για σταθεροποίηση των τιμών και εν συνεχεία σε σταδιακή αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών αργεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνουν τα συναρμόδια υπουργεία οικονομικών και ανάπτυξης, ο Μάιος είναι ένας ακόμη μήνας ανατιμήσεων. Πρωταγωνιστής αυτό το μήνα θα είναι το πετρέλαιο, το οποίο ωθεί σε συνεχή άνοδος των τιμών των τελικών προϊόντων πετρελαίου (βενζίνη πετρέλαιο κίνησης) παρά τις προβλέψεις για αποκλιμάκωση από επαγγελματίες του χώρου. Από την άλλη μεριά, η τιμή του φυσικού αερίου έχει διακύμανση (έχει σταθεροποιηθεί τις τελευταίες ημέρες κάτω από τα 90 ευρώ την θερμική μεγαβατώρα) μένοντας όμως, σε επίπεδα αρκετά υψηλότερα από αυτά που βρίσκονταν πριν από ένα χρόνο. Η τιμή του φυσικού αερίου καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και την χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία επίσης συνεχίζει την ανοδική της πορεία, φτάνοντας την Παρασκευή στα 234.63 ευρώ ανά MWh,τιμή , η οποία είναι μέσα στις τρείς υψηλότερες στην Ευρώπη.

Ανοδικά οι τιμές και στα τρόφιμα

Περίπου ίδιο είναι το σκηνικό και στον τομέα των τροφίμων με πολλές από τις διεθνείς εξελίξεις τα συντηρούν το κλίμα των ανατιμήσεων.

Για παράδειγμα από το υπουργείο Ανάπτυξης μιλούν για αυξήσεις κατά 20% στα δημητριακά, οι οποίες μεταφέρονται στο μεγαλύτερο μέρος τους στα άλευρα, το ψωμί και τα προϊόντα ζαχαροπλαστικής. Επίσης από τις τιμοληψίες του ΥΠΑΝ, καταγράφονται νέες αυξήσεις κατά 15 – 20% και στα μη επεξεργασμένα τρόφιμα (νωπά λαχανικά, φρούτα κρέατα πουλερικά, αυγά) αφού στο κόστος παραγωγής, εκτός από το ράλι των καυσίμων, αθροίζονται και επιβαρύνσεις από τις αυξήσεις στις τιμές των λιπασμάτων και των ζωοτροφών. Παράλληλα με τα νωπά προϊόντα, σε γνώση του ΥΠΟΙΚ και του υπουργείου Ανάπτυξης είναι και το γεγονός ότι οι μεγάλες αλυσίδες τροφίμων, μετά τις εορτές του Πάσχα ανανέωσαν τα αποθέματα τους με προϊόντα με τιμές αυξημένες από 10 έως 15% . Εν όψει της τουριστικής περιόδου, σημασία αποκτούν οι τιμές των εισιτηρίων σε πλοία και αεροπλάνα αλλά και οι τιμές των κάθε λογής καταλυμάτων και της εστίασης που καταγράφουν διψήφιες αυξήσεις και για τον Μάιο.

spot_img
spot_img