11.2 C
Athens
Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΜειωμένη σεξουαλική επιθυμία και θεραπεία ζεύγους
spot_img

Μειωμένη σεξουαλική επιθυμία και θεραπεία ζεύγους

Ο πρώτος μας στόχος είναι η ανακούφιση από το συναισθηματικό φορτίο που «κουβαλάει» το ζευγάρι και κάθε μέλος βιώνει διαφορετικά

-

Του Θάνου Ασκητή

Η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία αποτελεί το πιο κοινό σεξουαλικό πρόβλημα μεταξύ των γυναικών, με ποσοστά που περιγράφουν ότι το 30-40% των ενήλικων γυναικών έχουν βιώσει ανησυχία γι’ αυτό τον περασμένο χρόνο.
Παρά τον υψηλό επιπολασμό και τις ψυχικές, σεξουαλικές και σχεσιακές συνέπειες που βιώνουν, τόσο οι γυναίκες και οι σύντροφοί τους, είναι διαθέσιμες σχετικά λίγες θεραπευτικές επιλογές, με τις φαρμακολογικές ερευνητικά να υποστηρίζονται από περιορισμένη αποτελεσματικότητα.
Ωστόσο, η προσωπική θεραπεία, όπως η γνωσιακή-συμπεριφορική και οι παρεμβάσεις που βασίζονται στην ενσυνειδητότητα, δείχνουν θετικά αποτελέσματα, παραμελούν, όμως, το διαπροσωπικό πλαίσιο εντός του οποίου υπάρχει δυσφορία, με άλλα λόγια η σημασία του να δούμε θεραπευτικά το ζευγάρι.
Μια σειρά μελετών από τη δεκαετία του 1990 που δοκίμαζαν θεραπείες ζεύγους για τη διαταραχή μειωμένης σεξουαλικής επιθυμίας έδειξαν ότι οι παρεμβάσεις που βασίζονται σε ζευγάρια απέδωσαν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από την ατομική θεραπεία.
Ευθυγραμμίζονται
Αυτά τα ευρήματα ευθυγραμμίζονται με κλινικές και θεωρητικές απόψεις που υποδηλώνουν ότι η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία μεταξύ των γυναικών σε συντροφικές σχέσεις θα πρέπει να θεωρηθεί ως ζήτημα που βασίζεται στο ζευγάρι, καθώς συχνά, οι σύντροφοι αναφέρουν χαμηλότερη σεξουαλική και σχεσιακή ικανοποίηση, μειωμένη σεξουαλική επικοινωνία και υψηλότερη σεξουαλική δυσφορία.
Οι στόχοι της θεραπείας ζεύγους είναι να βοηθήσει το ζευγάρι:
(1) να επαναπροσδιορίσει τη χαμηλή σεξουαλική επιθυμία ως πολυδιάστατη και να κατανοήσει πως και οι δύο σύντροφοι επηρεάζουν και επηρεάζονται.
(2) να τροποποιήσει τους παράγοντες που σχετίζονται με τη χαμηλή σεξουαλική επιθυμία.
(3) να βελτιώσει τις αλληλεπιδράσεις που σχετίζονται με τη σεξουαλικότητα, με έμφαση στην ενίσχυση της επικοινωνίας.
(4) στην παγίωση δεξιοτήτων και δραστηριοτήτων που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της θεραπείας.
Καταλήγοντας, ο πρώτος μας στόχος είναι η ανακούφιση από το συναισθηματικό φορτίο που «κουβαλάει» το ζευγάρι και κάθε μέλος βιώνει διαφορετικά. Αρκετές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι το ζευγάρι αισθάνεται ντροπή, ενοχή, απογοήτευση και θλίψη.
Το ζευγάρι στη θεραπεία ζεύγους μέσω της ψυχοεκπαίδευσης για τη σεξουαλική επιθυμία και τη σεξουαλική απόκριση, την εκμάθηση και εξάσκηση των δεξιοτήτων επικοινωνίας και συναισθηματικής επίγνωσης, τη διαχείριση του στρες, την απαλλαγή από τον μη βοηθητικό τρόπο σκέψης, αλλά και ασκήσεις στα πλαίσια της σεξουαλικής θεραπείας, θα αισθανθεί σύντομα καλύτερα, αποδεχόμενο το πρόβλημα και διεκδικώντας ενεργά την λύση με την βοήθεια και καθοδήγηση του θεραπευτή.

Ο Δρ. Θάνος Ασκητής είναι Ψυχίατρος-Σεξολόγος-Καθηγητής Ψυχιατρικής EUC-Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας-Μέλος ΕΨΕ, APA/USA, ISSM/ESSM-Αντιπεριφερειάρχης Υγείας

spot_img
spot_img