- Τον Ιανουάριο 2024: ●10,4% η ανεργία κατά την ΕΛΣΤΑΤ, 22,8% κατά τη ΔΥΠΑ (τέως ΟΑΕΔ) ● 31.997 περισσότερες οι απολύσεις από τις προσλήψεις ● 46% η μερική απασχόληση και 54% η πλήρης ● 4.954 μετατροπές συμβάσεων από πλήρη σε μερική
Του Αλέξη Π. Μητρόπουλου*
- I. Ουδέποτε μειώθηκε η ανεργία σε μονοψήφιο ποσοστό (κάτω του 10%), από την είσοδό μας στο ΔΝΤ, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ!
Τους τελευταίους μήνες όλοι οι Έλληνες και Ελληνίδες βομβαρδίζονταν καθημερινά από κυβερνητικούς αξιωματούχους, συστημικούς διανοούμενους και φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ, ότι δήθεν η ανεργία στην Ελλάδα έπεσε κάτω του 10% (σε μονοψήφιο ποσοστό).
Μόνο η ΕΝΥΠΕΚΚ, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, με παρεμβάσεις της είχε υποστηρίξει ότι τα ευρήματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και ότι πρέπει να αναμένουμε τα οριστικά στοιχεία από την ίδια την ΕΛΣΤΑΤ.
Και δικαιωθήκαμε για άλλη μια φορά!
Με την από 1-3-2024 ανακοίνωσή της η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) δημοσίευσε για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2023 ποσοστά ανεργίας 10,6%, 10,8% και 10,4% αντιστοίχως, ενώ τότε είχε δημοσιεύσει 9,3%, 9,4% και 9,2% αντιστοίχως, όπως φαίνεται στον Πίνακα 4 (σελ. 5) της ανακοίνωσης της ΕΛΣΤΑΤ. Για τον Ιανουάριο 2024 ανακοίνωσε ποσοστό ανεργίας 10,4% και 495.132 ανέργους.
Η κυβέρνηση και το ΥΠΕΚΑ, στην προσπάθειά τους να υποστηρίξουν το αφήγημα για δήθεν «ανάπτυξη» με αύξηση των μισθών και μείωση της ανεργίας, προσέτρεξε να υιοθετήσει τις τότε προ-εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για ανεργία κάτω του 10% και δεν ανέμενε τα τελικά (αναθεωρημένα) στοιχεία της.
Σήμερα, όμως, αποκαλύπτεται ότι μονοψήφιο ποσοστό ανεργίας ουδέποτε είχαμε στη χώρα μας, μετά την είσοδό μας στο ΔΝΤ!!
Τώρα που η ίδια η ΕΛΣΤΑΤ αποκαλύπτει τις αποκλίσεις των δικών της ποσοστών μεταξύ προηγούμενων και τρεχουσών εκτιμήσεων και προβαίνει στην ανακοίνωση «διορθωτικών εκτιμήσεων», ομολογώντας εμμέσως πλην σαφώς, ότι έσφαλλε όταν από τον Οκτώβριο 2023 έως και τον Δεκέμβριο 2023 εκτιμούσε μονοψήφιο ποσοστό για την ανεργία (ενώ αυτό δεν ήταν πραγματικό, ως ανωτέρω), πρέπει –τουλάχιστον- να γίνει σαφές ότι η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ οφείλουν να είναι επιφυλακτικά εφεξής για τις ανακοινώσεις της και να αναμένουν τα τελικά της ευρήματα.
Εξάλλου οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ αποτελούν ουσιαστικά «έρευνες» και όχι επίσημη καταγραφή δεδομένων (για τα οποία αρμόδια είναι μόνον η ΔΥΠΑ), πολύ περισσότερο που η ίδια η ΕΛΣΤΑΤ ομολογεί σήμερα τις αστοχίες και αποκλίσεις της, ακόμα και ως «εποχικά διορθωμένες εκτιμήσεις».
Έτσι, το αφήγημα της κυβέρνησης περί ανάπτυξης καταρρέει αφού δεν έχει έρεισμα. Κι αν στατιστικά φαίνεται κάποιος ρυθμός ανάπτυξης, δεν πρόκειται για ουσιαστική και βιώσιμη ανάπτυξη επ’ ωφελεία της κοινωνίας, αλλά των ολίγων οικονομικά ισχυρών και φυσικά ουδόλως συνδέεται με μονοψήφιο ποσοστό ανεργίας.
- II. Η απόκλιση των ποσοστών ανεργίας από ΕΛΣΤΑΤ και ΔΥΠΑ συνεχίζεται! Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε 544.343 λιγότερους ανέργους από την ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ)!
Κι ενώ η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε 495.132 ανέργους (ποσοστό 10,4%) για τον Ιανουάριο 2024, όπως φαίνεται στον Πίνακα 1 (σελ. 2 της Έκθεσής της), η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ- πρώην ΟΑΕΔ) ανακοίνωσε, για τον ίδιο μήνα, 1.039.475 ανέργους (ποσοστό 22,8%), όπως φαίνεται στον παρακάτω Πίνακα 2 (σελ. 5 του από 20-2-2024 Δελτίου Τύπου της).
Όπως προκύπτει λοιπόν με σαφήνεια από τα παρακάτω επίσημα στοιχεία, η ΕΛΣΤΑΤ καταμέτρησε 544.343 λιγότερους ανέργους από την ΔΥΠΑ για τον Ιανουάριο 2024 (ποσοστό απόκλισης 12,4%)!!
Στοιχεία από ΕΛΣΤΑΤ
Στοιχεία από ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ)
Εξάλλου, σύμφωνα με τη ΔΥΠΑ, από τους 1.039.475 ανέργους, επιδοτήθηκαν ΜΟΝΟ 211.988 (ποσοστό 20,4%), δηλαδή επιδοτήθηκαν ΜΟΝΟ 1 στους 5 ανέργους, αφού με τον ν. 4921/2022 (ΦΕΚ Α 75) αυστηροποιήθηκαν οι προϋποθέσεις για την επιδότησή τους (κυρίως των μακροχρόνια ανέργων) κι έτσι ο αριθμός τους έχει περιοριστεί δραστικά.
Η μεγάλη απόκλιση των δύο κρατικών Οργανισμών στην καταμέτρηση των ανέργων δυστυχώς συνεχίζεται δημιουργώντας τουλάχιστον προβληματισμό για τους θεσμικούς χειρισμούς στο μείζον αυτό κοινωνικό ζήτημα, πολύ περισσότερο που δεν συμφωνούν ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ στο αν έχουμε αύξηση ή μείωση της ανεργίας αφού η ΕΛΣΤΑΤ την εμφανίζει μειούμενη ενώ η ΔΥΠΑ αυξανόμενη!
Η θηριώδης διαφορά του αριθμού των ανέργων και του ποσοστού ανεργίας μεταξύ των δύο Οργανισμών οφείλεται αφενός μεν στο ότι οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι της ανεργίας εκ μέρους της ΕΛΣΤΑΤ δεν περιλαμβάνουν τους μακροχρόνια ανέργους (πάνω από 12 μήνες) που υποχρεωτικά εκ της Νομοθεσίας λαμβάνει υπόψη της η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) και αφετέρου στο ότι η ΕΛΣΤΑΤ εκλαμβάνει ως εργαζόμενους και όσους εργάζονται λίγες ώρες εβδομαδιαίως.
Σε κάθε περίπτωση, η σκανδαλώδης διαφωνία των δύο Οργανισμών αποτελεί εμπαιγμό όχι μόνο των ανέργων και των οικογενειών τους, αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας.
Είναι απαράδεκτο η κυβέρνηση και τα φίλια ΜΜΕ να υιοθετούν ΜΟΝΟ τα μέχρι σήμερα ευνοϊκά για την κυβέρνηση στατιστικά ευρήματα της ΕΛΣΤΑΤ (που «στοχεύει στην άριστη συνεργασία με τη Eurostat και τις άλλες Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής») και να παραγνωρίζουν ή να αποσιωπούν τα πραγματικά στοιχεία της ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ)!
III. Αύξηση των απολύσεων τον Ιανουάριο 2024, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας («Εργάνη»)! 31.997 περισσότερες οι απολύσεις από τις προσλήψεις!
Επιπροσθέτως, τα στοιχεία τού Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τον ίδιο μήνα (Ιανουάριος 2024) είναι ανησυχητικά για το μέλλον των μισθών και της απασχόλησης, αλλά και των συντάξεων. Διότι, όπως έχουμε αναφέρει πολλάκις, το Ασφαλιστικό είναι συνάρτηση του Εργασιακού και η αγορά εργασίας επηρεάζει δραστικά τις εισφορές στα Ταμεία και το μέλλον των συντάξεων.
Πιο συγκεκριμένα, από την πρόσφατη Έκθεση «Ροές Μισθωτής Απασχόλησης στον Ιδιωτικό Τομέα» του Π/Σ ΕΡΓΑΝΗ για τον Ιανουάριο 2024, συνάγονται τα εξής ευρήματα:
- 31.997 περισσότερες οι απολύσεις από τις προσλήψεις!
- 46% η μερική απασχόληση και 54% η πλήρης!
- 4.954 μετατροπές συμβάσεων από πλήρη σε μερική!
Ειδικότερα:
Α) Περισσότερες κατά 31.997 οι απολύσεις από τις προσλήψεις τον Ιανουάριο 2024
Όμως, όπως προκύπτει από τον Πίνακα Ι (σελ. 2), τον Ιανουάριο 2024 οι απολύσεις ήταν κατά 31.997 περισσότερες από τις προσλήψεις (195.001 οι προσλήψεις, 226.998 οι «αποχωρήσεις»).
Εξάλλου, σύμφωνα και με τον Πίνακα ΙΙΙ (σελ. 5), το αποτέλεσμα καθαρών ροών τον Ιανουάριο 2024 (31.997 απολύσεις) ήταν μεγαλύτερο και από το αντίστοιχο του Ιανουαρίου 2023, που είχαμε 27.611 απολύσεις ως αποτέλεσμα καθαρής ροής.
Β) Η μερική και εκ περιτροπής απασχόληση σε αριθμούς: σχεδόν το 46% των νέων προσλήψεων, με μερική απασχόληση
Εξάλλου, ο Πίνακας IV(σελ. 7 της Έκθεσης) και το Διάγραμμα VIII(σελ. 9 της Έκθεσης για τις «Ροές Μισθωτής Απασχόλησης στον Ιδιωτικό Τομέα»), για τον Ιανουάριο 2024, αποτυπώνει τη θλιβερή παρούσα κατάσταση στην αγορά εργασίας: Η μερική και η εκ περιτροπής απασχόληση εξακολουθούν να κυριαρχούν στην ελληνική αγορά εργασίας.
Πιο συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο 2024,σε σύνολο 195.001 προσληφθέντων εργαζομένων, ΜΟΝΟ 105.613 άτομα προσλήφθηκαν για πλήρη απασχόληση (ποσοστό 54,1%), ενώ 89.388 (73.135 + 16.253) άνθρωποι (ποσοστό 45,9%) παρέχουν μερική απασχόληση ή εκ περιτροπής.
Πίνακας ΙV
ΜΗΝΑΣ |
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΝΑ ΕΙΔΟΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ 01.01.2023 ΕΩΣ 30.11.2023 | |||
ΠΛΗΡΗΣ
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ |
ΜΕΡΙΚΗΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ | ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ |
ΣΥΝΟΛΟΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ | |
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024 | 105.613 | 73.135 | 16.253 | 195.001 |
Γ) Έκρηξη των μετατροπών συμβάσεων από πλήρη σε μερική και σε εκ περιτροπής (3.956 μετατροπές)
Επιπροσθέτως, από τον Πίνακα VI (σελ. 9), προκύπτει ότι 3.956 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε μερική και σε εκ περιτροπής, ΜΟΝΟ κατά τον Ιανουάριο 2024.
Έτσι αποδεικνύεται ότι η μερική και η εκ περιτροπής εργασία κυριαρχούν δυστυχώς στην ελληνική αγορά εργασίας, αφού οι εργαζόμενοι με μερική και εκ περιτροπής απασχόληση, τον Ιανουάριο του 2024, ανήλθαν σε 93.344 ανθρώπους (89.388 νεοπροσληφθέντες και 3.956 από μετατροπή συμβάσεως). Οι 93.344 αυτοί εργαζόμενοι, όχι μόνο δεν προχωρούν στη δημιουργία οικογένειας, αλλά ζουν οι ίδιοι κάτω από τα όρια της φτώχειας.
- IV. Πληθωρισμός και ακρίβεια φτωχοποιούν μαζικά μισθωτούς και συνταξιούχους
Συμπερασματικά, από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι η έκρηξη των απολύσεων, σε συνδυασμό με τις χιλιάδες μετατροπές συμβάσεων εργασίας από πλήρη σε μερική και σε εκ περιτροπής απασχόληση, με ή χωρίς τη συναίνεση του εργαζομένου, δημιουργεί ανησυχία και ισχυρούς προβληματισμούς για τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους της πατρίδας μας.
Πλην του υψηλού πληθωρισμού, με τόσο υψηλά ποσοστά μερικής και εκ περιτροπής εργασίας και ταυτόχρονα με μισθούς από τους χαμηλότερους στην ΟΝΕ, δεν μπορούμε να μιλούμε για βελτίωση της οικονομικής θέσης των μισθωτών τού ιδιωτικού τομέα και για ανάπτυξη του κοινωνικού συνόλου, αλλά για βίαιη φτωχοποίηση των εργατοϋπαλλήλων, που αποτελεί σχέδιο βίαιης αναδιανομής τού πλούτου σε βάρος της Εργατικής Τάξης. Υπ’ αυτές τις συνθήκες εργασιακής απορρύθμισης, ασφαλώς, δεν μπορεί να γίνει λόγος για ελεύθερο χρόνο και κοινωνική, συνδικαλιστική και πολιτιστική δράση των Ελλήνων.
Συνεπώς, οι δηλώσεις του πρωθυπουργού περί αύξησης του εισοδήματος των Ελλήνων κατά 20% είναι εκτός πραγματικότητας.
Εξάλλου, σύμφωνα με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές εξελίξεις, η ανεργία θα σταθεροποιηθεί και τα επόμενα χρόνια σε υψηλά επίπεδα καθότι η όλο και μεγαλύτερη χρησιμοποίηση των νέων τεχνολογικών παραγωγικών μεθόδων (με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και την ταχύτατη ψηφιοποίηση κυρίως των υπηρεσιών), πολλά παραδοσιακά επαγγέλματα, ακόμη και επαγγέλματα μέσης και ανώτερης εξειδίκευσης, κινδυνεύουν να καταργηθούν, αν δεχτούμε και πρόσφατες Εκθέσεις Παγκόσμιων Οργανισμών (ΔΝΤ, Διεθνές Γραφείο Εργασίας, Eurostat).
Γι’ αυτό καλούμε την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ να παρακολουθούν με μεγαλύτερη προσοχή τα ανακοινωθέντα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ αφού άλλωστε δεν καταμετρά τους μακροχρόνια ανέργους και να δίνει μεγαλύτερη έμφαση στα ευρήματα της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), η οποία για δεκαετίες καταγράφει εγκυρότερα και ασφαλέστερα το σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα της ανεργίας στην πατρίδα μας.
Η κυβέρνηση οφείλει να ενισχύσει άμεσα την πλήρη και ασφαλισμένη εργασία με έμφαση στη στήριξη της απασχόλησης των νέων και των γυναικών, με σταθερές θέσεις εργασίας που προσφέρουν ασφάλεια, ποιότητα ζωής και αξιοπρεπή διαβίωση των εργαζομένων και των οικογενειών τους, ώστε να μην συνεχιστεί η καταστροφή της εγχώριας εργατικής δύναμης
- Ο Αλέξης Π. Μητρόπουλος είναι Καθηγητής ΕΚΠΑ-Πρόεδρος ΕΝΥΠΕΚΚ