17.7 C
Athens
Παρασκευή, 18 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΣΥΝΤΑΓΕΣΜανιταρόπιτα ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ
spot_img

Μανιταρόπιτα ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ

-

Για τη ζύμη:
• 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χωρίς Γλουτένη
• 200 γρ. Μείγμα Αρτοποιίας (Baking Mix) Χωρίς Γλουτένη
• 1 αυγό
• 50 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
• 200 ml νερό
• 4 κ. σ. λάδι (περίπου 50 ml)
• 1 κ. γ. κοφτό αλάτι
• κουρκουμά
Για τη γέμιση:
• 200 γρ .μανιτάρια champignons
• 200 γρ. μανιτάρια πλευρώτους
• 20 γρ. αποξηραμένα porcini σε σκόνη (ή σε πολύ μικρά κομματάκια) (προαιρετικά)
• 1 κ. σ. αποξηραμένο κρεμμύδι
• 2-3 σκελίδες σκόρδο
• 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
• 2 κρεμμύδια ξερά
• 100 ml νερό
• 150 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
• 150 γρ. γραβιέρα
• 1 αυγό
• 2 κ. σ. θυμάρι
• Πάπρικα
• σκόνη μουστάρδα
• αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση

Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε όλα τα υλικά της ζύμης μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη. Στην αρχή κολλάει στα χέρια μας αλλά όσο την δουλεύουμε γίνεται πιο εύκολα διαχειρίσιμη, προσθέτοντας αν χρειαστεί λίγο επιπλέον αλεύρι ή υγρό στοιχείο, μέχρι να φτάσει σε μια εύπλαστη τελική μορφή. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για 60-90 λεπτά.
Στο ενδιάμεσο ετοιμάζουμε τη γέμιση. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια σε μικρά καρέ καθώς και το σκόρδο. Σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι, συνεχίζουμε με το φρέσκο και το σκόρδο και μετά προσθέτουμε και τα μανιτάρια. Τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για 4-5 λεπτά, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τέλος τη σκόνη μανιταριών μαζί με νερό, αφήνουμε το μείγμα να μαγειρευτεί μέχρι να χάσει τα υγρά του. Αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη να κρυώσει μέχρι να ξεκουραστεί η ζύμη.
Σε μπολ ανακατεύουμε τα μαγειρεμένα μανιτάρια, το υπόλοιπο γιαούρτι, την τριμμένη γραβιέρα και τα επιπλέον μπαχαρικά. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι αν χρειάζεται, προσθέτουμε το αυγό και ανακατεύουμε ξανά.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε οχτώ μέρη και σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας με μεγάλο πλάστη ανοίγουμε ένα-ένα λεπτά φύλλα πασπαλίζοντας τα συχνά με αλεύρι για να μην κολλάνε.
Σε λαδωμένο ταψί απλώνουμε με σειρά τα 4 πρώτα φύλλα, λαδώνοντας ανάμεσα τους, κάθε ένα τους με το πινέλο πριν ανοίξουμε και απλώσουμε το επόμενο. Μετά τα 4 κάτω φύλλα απλώνουμε την γέμιση. Συνεχίζουμε με τα επόμενα 4 φύλλα (συνεχίζουμε να λαδώνουμε αναμεσά τους με πινέλο) σκεπάζοντας τη γέμισή μας, προσπαθώντας να απλώνουμε τα φύλλα σχετικά «τσαλακωμένα». Στο τέλος γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων περιμετρικά, γύρω-γύρω, κλείνοντας καλά την γέμιση μέσα τους. Λαδώνουμε ξανά από πάνω καλά, ραντίζουμε και με λίγο νερό και την χαράζουμε με μαχαίρι.
Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180°C για 25 λεπτά και στις αντιστάσεις για άλλα 20-25 λεπτά περίπου. Την αποσύρουμε από το φούρνο, περιμένουμε να κρυώσει σχετικά για 10-15 λεπτά, για να την κόψουμε σε κομμάτια.

spot_img
spot_img