Υλικά
• 500 γρ. καθαρό βάρος θράψαλο σε ροδέλες κατεψυγμένο
• 40 ml ελαιόλαδο
• 1 ξερό κρεμμύδι μεσαίου μεγέθους, κομμένο σε μικρά κομμάτια
• 1 σκελίδα σκόρδο, κομμένη σε μικρά κομμάτια
• 1 σφηνοπότηρο ούζο ή λευκό κρασί
• 250γρ ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη (του εμπορίου ή φρέσκες στην εποχή τους) ή ντομάτα κον κασέ
• 1 φύλλο δάφνης
• 1 κ/γ γλυκιά πάπρικα
• 1 κ/σ ντοματοπελτέ
• 1 κ/γ θυμάρι αποξηραμένο
• 1/4 κ/γ δύσμο αποξηραμένο
• Αλάτι και πιπέρι
• Μία πρέζα ζάχαρη
• Λίγο ζεστό νερό
Επιπλέον
• Σπαγγέτι για να συνοδεύσουμε τη σάλτσα
• Τυρί τριμμένο
• Λίγο μαϊντανό για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Ξεπαγώνουμε τα θράψαλα και τα στραγγίζουμε πολύ καλά. Σε μία φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να γυαλίσουν και ρίχνουμε και τα θράψαλα, ανακατεύουμε για λίγο και στη συνέχεια σβήνουμε με το ούζο. Αφήνουμε για λίγο να εξατμιστεί το αλκόολ και ρίχνουμε την ντομάτα, τον ντοματοπελτέ, τη ζάχαρη, τη δάφνη, το θυμάρι, το δύσμο και τη γλυκιά πάπρικα. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τόσο ζεστό νερό όσο χρειάζεται για να σκεπαστούν τα θράψαλα. Δεν προσθέτουμε πολύ νερό από την αρχή. Αν κρίνουμε αναγκαίο προσθέτουμε λίγο ακόμη στην συνέχεια του βρασμού. Πάντα το νερό μας θα πρέπει είναι ζεστό.
Προσθέτουμε 1/4 περίπου κ/γ πιπέρι και λίγο αλάτι και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά για περίπου 25 λεπτά. Δοκιμάζουμε και μόλις δέσει η σάλτσα και μαλακώσουν τα θράψαλα κατεβάζουμε από τη φωτιά. Στο μεταξύ βράζουμε τα σπαγγέτι της επιλογής μας, τα σουρώνουμε και τα σερβίρουμε με τη σάλτσα.