21.5 C
Athens
Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΜαγνήτισε το ακροατήριο ο Αλέξης Μητρόπουλος
spot_img

Μαγνήτισε το ακροατήριο ο Αλέξης Μητρόπουλος

-

  • Εξαιρετική η εκδήλωση παρουσίασης του 21ου βιβλίου του στο κατάμεστο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου

Ασφυκτικά γέμισε το αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου «Ιωάννης Καποδίστριας» την Τετάρτη το απόγευμα στην παρουσίαση του 21ου βιβλίου του Αλέξη Μητρόπουλου με τίτλο: «Αγορά εργασίας και συντάξεις – Η χρονοβόμβα του δημογραφικού». Είναι χαρακτηριστικό ότι το Αμφιθέατρο έχει 500 θέσεις καθημένων, όμως ήταν πολλοί όρθιοι στο τέλος της αιθούσης, όπως καις τους διαδρόμους.

Για την επιστημοσύνη, αλλά και το πάθος του καθηγητή Εργατικού Δικαίου και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών μίλησαν καταξιωμένοι επιστήμονες, οι οποίοι έχουν ένα κοινό. Όλοι συνεργάστηκαν με τον Αλέξη Μητρόπουλου. Ο λόγος για τον πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δημήτρη Βερβεσό, τον διδάκτορα πολιτικών επιστημών Βασίλη Ασημακόπουλο, την διδάκτορα και δικηγόρο Αγγελική Μητροπούλου και τον εργατολόγο Διονύση Τεμπονέρα (γνωστό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο δημοσιογράφος και δικηγόρος Σπύρος Φρεμεντίτης.

Στην ομιλία του ο Αλέξης Μητρόπουλος μαγνήτισε το ακροατήριο με τον καθαρό λόγο του και τον τρόπο που ανέλυσε τα προβλήματα του ασφαλιστικού. Σημείωσε Remaining Time-0:0FullscreenMute πως η μείωση των γεννήσεων κατά τα χρόνια εφαρμογής των μνημονιακών μέτρων (2011-2022), σύμφωνα με έρευνα της ΕΝΥΠΕΚΚ, δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της νεώτερης Ελλάδος. Πίσω από αυτές τις δημογραφικές εξελίξεις, εντοπίζονται οι πολιτικές κατά των γεννήσεωντης οικογένειας και των γυναικών όπως επίσης και οι διαρκείς περικοπές των συντάξεων.  Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε και αναφέρονται και στο βιβλίο, το 2022 είχαμε αρνητικό ρεκόρ γεννήσεων στην ιστορία της Ελλάδας, με τους θανάτους να ξεπερνούν τις γεννήσεις κατά 66.260. Όπως εκτιμάται, τα επόμενα χρόνια θα οδηγηθούμε σε περαιτέρω κατάρρευση των γεννήσεων και σε έκρηξη του δημογραφικού, κυρίως λόγω της κατάργησης όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Στην ομιλία του ο κ. Μητρόπουλος αναφέρθηκε καις την ανάγκη να υπάρξουν γενναίες αποφάσεις για να ανακουφιστεί ο κόσμος και φυσικά να υπάρξει βοήθεια προς τις γυναίκες, οι οπαίες είναι οι μεγάλες χαμένες από τις λεγόμενες ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις στα χρόνια των μνημονίων.

Επίσης ο κ. Μητρόπουλος αναφέρθηκε αναλυτικά στα ζητήματα που αφορούν το μέλλον της εργασίας, την επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης και της 4ης βιομηχανικής επανάστασης στην αγορά εργασίας, στους μισθούς και τις συντάξεις.

Την εκδήλωση άνοιξε ο εκδότης της «60+» Γιάννης Παπαγεωργίου που ανέλαβε και την έκδοση του νέου βιβλίου του Αλέξη Μητρόπουλου. Να σημειωθεί ότι αυτό είναι το δεύτερο βιβλίο του καθηγητή και βασικού συντελεστή της εφημερίδας που την επιμέλεια και την έκδοση του ανέλαβε η «60+».

Στην παρουσίαση του βιβλίου παραβρέθηκαν η πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του Αρείου Πάγου Αικατερίνη Θάνου, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς, η πρώην υπουργός Εργασίας Φάνη Πετραλιά, ο Α’ Υποδιοικητής του ΕΦΚΑ  Παναγιώτης Κόκορης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καλοκαιρινός, Κασιμάτη, Γαβρήλος, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Λουκάς Αποστολίδης, εκπρόσωποι όλων των συνταξιοδοτικών οργανώσεων, εκπρόσωποι φορέων και φυσικά πολλοί νομικοί που αναγνωρίζουν ως δάσκαλο στον κ. Μητρόπουλο.

 

spot_img
spot_img
spot_img