27.7 C
Athens
Παρασκευή, 4 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΣΥΝΤΑΓΕΣΜαγειρίτσα με ρεβίθια (Ρεβιθίτσα)
spot_img

Μαγειρίτσα με ρεβίθια (Ρεβιθίτσα)

-

Υλικά
• 1 λευκό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
• 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε λεπτές φέτες
• 100 γρ. ρύζι γλασέ ή καρολίνα
• 100 ml λευκό κρασί
• 1 μεγάλο μαρούλι, πλυμένο & χοντροκομμένο
• 1 ½ λίτρο ζωμό λαχανικών ή νερό, καυτό
• 2 κονσέρβες ρεβίθια
• 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
• 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο ή ½ ματσάκι μάραθο & ½ ματσάκι άνηθο
• ½ ματσάκι μυρώνια, ψιλοκομμένα, προαιρετικά
• αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• ελαιόλαδο
Υλικά για το ταχινολέμονο
• 3 κ.σ. ταχίνι
• χυμό από 3 λεμόνια
• αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε 100ml ελαιόλαδο, μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε, το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά. Ρίχνουμε το ρύζι και το σκόρδο, σοτάρουμε για 1-2 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να σιγοβράσει για 1-2 λεπτά, για να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε τα μαρούλια, αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς και μαγειρευουμε για 2-3 λεπτά, Προσθέτουμε το ζωμό, αλατοπιπερώνουμε ξανά ελαφρώς και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 5 λεπτά. Παράλληλα σουρώνουμε τις κονσέρβες Ρεβίθια. Προσθέτουμε τα ρεβίθια μέσα στην κατσαρόλα κι αφήνουμε να βράσει για 10-15 λεπτά, έως ότου να έχει δέσει η μαγειρίτσα.
Αφαιρούμε μερικά ρεβίθια και με ένα πιρούνι τα λιώνουμε στο πίσω μέρος της κουτάλας και τα ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα. Στα τελευταία 5 λεπτά προσθέτουμε τα μυρωδικά, ανακατεύουμε.
Σε μπολ χτυπάμε καλά το ταχίνι και τον χυμό λεμονιού με ένα σύρμα. Με μία κουτάλα, ρίχνουμε σιγά-σιγά 2-3 κουταλιές καυτό ζωμό από την κατσαρόλα μέσα στο μείγμα του ταχινιού, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να γίνει κρεμώδες. Κλείνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το ταχινολέμονο και 2-3 κουταλιές ωμό ελαιόλαδο μέσα στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε, κλείνουμε το καπάκι κι αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά.

spot_img
spot_img