22 C
Athens
Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΣΥΝΤΑΓΕΣΜαγειρίτσα από την Πάρο
spot_img

Μαγειρίτσα από την Πάρο

-

Υλικά
• 1 συκωταριά
• 1 αντεριά
• 2 μαρούλια
• 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 2 ματσ. φρέσκα κρεμμυδάκια
• 1 ματσ. άνηθο
• 1/2 φλ. ρύζι καρολίνα
• 1/4 φλ. ελαιόλαδο
• Αλάτι- πιπέρι
• 1 λεμόνι
Για το αυγολέμονο
• 2 αυγά
• 1 λεμόνι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε πρώτα τα εντεράκια, γυρνώντας τα μέσα έξω µε ένα στυλό ή μολύβι. Τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε µπολ. Στύβουμε 1 λεμόνι για την μαγειρίτσα παριανή και ρίχνουμε λίγο αλάτι. Τα αφήνουμε στο ψυγείο για λίγες ώρες, μέχρι να ασπρίσουν. Μπορούμε να το κάνουμε και µία μέρα πριν.
Έπειτα τα ξεπλένουμε καλά και πιάνοντας 2-3 έντερα τα πλέκουμε σε λεπτή κοτσίδα. Τα ζεματάμε για λίγα λεπτά σε βραστό νερό και τα στραγγίζουμε. Αφού κρυώσουν, τα κόβουμε με μαχαίρι σε πολύ ψιλά κομμάτια.
Καθαρίζουμε τη συκωταριά και τη ζεματάμε σε νερό που βράζει για λίγα λεπτά. Τη στραγγίζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει. Την ψιλοκόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια.
Χοντροκόβουμε τα μαρούλια και τα ζεματάμε για 2-3 λεπτά σε βραστό νερό. Τα στραγγίζουμε. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κρεµµύδια. Τα αφήνουμε να μαλακώσουν σε μέτρια φωτιά για 6-8 λεπτά να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια την ψιλοκομμένη συκωταριά και τα ψιλοκομμένα εντεράκια. Ανακατεύουμε καλά.
Καλύπτουμε τα υλικά µε νερό και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Αφήνουμε να σιγοβράζει για 25-30 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι, τα μαρούλια, το αλάτι και το πιπέρι. Σιγοβράζουμε 15 λεπτά. Στον τελευταίο βρασμό προσθέτουμε μπόλικο άνηθο.

spot_img
spot_img