Υλικά
Για τα καραμελωμένα λουκάνικα
- 4 λουκάνικα (μικρού ή μεσαίου μεγέθους)
- 3 κρεμμύδια (κομμένα σε φέτες)
- 8 κ.σ. βαλσάμικο ξύδι
- 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
Για το πουρέ πατάτας
- 7-8 πατάτες (μετρίου μεγέθους)
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 80 ml γάλα
- Αλάτι-πιπέρι
- μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
Για το πουρέ πατάτας
Πλένουμε καλά τις πατάτες, τις σκουπίζουμε και τις τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο. Προθερμαίνουμε τη φριτέζα αέρος στους 200C και ψήνουμε για 25′. Ανάλογα με το μέγεθος της πατάτας, εάν είναι μεγαλύτερες, αυξάνουμε το χρόνο μαγειρέματος μέχρι να τρυπιούνται εύκολα με πιρούνι.
Μόλις οι πατάτες είναι έτοιμες τις αφαιρούμε από το κάδο του air fryer και τις αφήνουμε στην άκρη τυλιγμένες στο αλουμινόχαρτο για να μην κρυώσουν μέχρι να ετοιμαστούν τα λουκάνικα. Ξεκινάμε τη διαδικασία παρασκευής του πουρέ 5΄πριν τελειώσει ο χρόνος ψησίματος των λουκάνικων.
Τρίβουμε με τα χέρια μας το αλουμινόχαρτο για να είναι πιο εύκολο το καθάρισμα των ψημένων πατατών, αφαιρούμε την φλούδα τους και τις λιώνουμε με ένα πιρούνι ή με το ειδικό εργαλείο για πουρέ. Προσθέτουμε το βούτυρο, το γάλα, αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο πουρέ.
Για τα λουκάνικα
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Σε ένα σκεύος κατάλληλο για ψήσιμο σε air fryer (ή φούρνο) προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το βαλσάμικο ξύδι και την ζάχαρη. Ψήνουμε σε προθερμασμένη φριτέζα αέρος στους 200C για 10′, ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Όσο τα κρεμμύδια μαγειρεύονται κόβουμε το λουκάνικο σε φέτες. Μετά από 10′ προσθέτουμε και το λουκάνικο στο σκεύος και ψήνουμε για ακόμα 5′, ανακατεύοντας στο μέσο του χρόνου.
Σερβίρουμε με πουρέ πατάτας ή εναλλακτικά με τηγανητές πατάτες με τη μέθοδο του διπλού “τηγανίσματος” σε φριτέζα αέρος.