25.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΣΥΝΤΑΓΕΣΛαμπριάτης Άνδρου (Αρνί ή κατσίκι γεμιστό)
spot_img

Λαμπριάτης Άνδρου (Αρνί ή κατσίκι γεμιστό)

-

Υλικά
• 1 κατσίκι ή αρνί 7-8 κιλά
• 1 συκωταριά ψιλοκομμένη
• 100ml ελαιόλαδο (για άλλειμα)
• 100ml ελαιόλαδο (για μαγείρεμα)
• 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 8 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε φέτες
• 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
• 1 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
• 500 γρ. τυριά Άνδρου όπως μελίχλωρο, πετρωτή ή κοπανιστή ή φρέσκια μυζήθρα ή άλλο φρέσκο τυρί.
• 500 γρ. κασέρι ή κεφαλοτύρι κομμένα σε κύβους
• 12 αυγά
• 150 γρ. φρυγανιά τριμμένη ή ψίχα ψωμιού
• Αλάτι-Πιπέρι

Εκτέλεση
Ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να αφαιρέσει τα μπούτια και τις σπάλες, κρατάμε αν θέλουμε να ψήσουμε δίπλα στο ταψί.
Πλένουμε και στεγνώσουμε με απορροφητικό χαρτί το κουφάρι. Αλείφουμε με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε εσωτερικά και εξωτερικά. Μεταφέρουμε σε ένα ταψί και κρατάμε στην άκρη.
Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 1 λεπτό. Ρίχνουμε την ψιλοκομμένη συκωταριά και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 5 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, τον μάραθο, τα τυριά, τα αυγά χτυπημένα, την φρυγανιά και μπόλικο πιπέρι και ανακατεύουμε να γίνει ένα μείγμα.
Γεμίζουμε το κατσίκι και ράβουμε το άνοιγμα, σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς στις αντιστάσεις για 4 ώρες περίπου. Στη συνέχεια ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλες 2-2,5 ώρες. Στο ταψί μπορούμε να προσθέσουμε πατάτες με λεμόνι και ρίγανη.

spot_img
spot_img