Υλικά
- 60 γραμμάρια πλιγούρι
- Θαλασσινό αλάτι και μαύρο πιπέρι
- 400 γρ. ντοματίνια, χοντροκομμένα
- 2 κουταλάκια του γλυκού πελτέ ντομάτας
- 30 γρ. φρυγανιά
- 1 λεμόνι, ξεφλουδισμένο για 1 κουταλάκι του γλυκού και χυμό για 1 κουταλιά της σούπας
- 15 γρ. φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
- 15 γρ. φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
- 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη
- 1 κουταλάκι του γλυκού σπόροι κόλιανδρου, ελαφρά χτυπημένοι με γουδί και γουδί
- 2 κόκκινες πιπεριές τσίλι, ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες (40 γρ.)
- 2 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες και θρυμματισμένες
- 1 κόκκινο κρεμμύδι, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο (150 γρ.)
- 50 γρ. αλεύρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 60ml φυτικό λάδι
- 2 ντομάτες πομοντόρια, ψιλοκομμένες (230 γρ.)
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 150 γρ. γιαούρτι
Εκτέλεση
Βάζουμε το πλιγούρι σε ένα μικρό μπολ με ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ρίχνουμε 70ml βραστό νερό. Σκεπάζουμε καλά με καπάκι και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό.
Βάζουμε τα ντοματίνια σε ένα μεσαίο μπολ με τον πελτέ ντομάτας, ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι και λίγο πιπέρι. Λιώνουμε τις ντομάτες και προσθέτουμε το πλιγούρι, τη φρυγανιά και το ξύσμα λεμονιού. Τα ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε για πέντε λεπτά στην, μέχρι να απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος των υγρών. Προσθέτουμε το δυόσμο το μαϊντανό τη ρίγανη, τους σπόρους κόλιανδρου και από το μισό τσίλι, σκόρδο και κρεμμύδι. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε δύο κουταλιές της σούπας λάδι σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, σιγά-σιγά ρίχνουμε τους κεφτέδες μας και τηγανίζουμε για δύο με τρία λεπτά, από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.
Για τη σάλτσα, ανακατεύουμε τις ντομάτες με το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο και τον υπόλοιπο δυόσμο, το μαϊντανό, τις πιπεριές, το σκόρδο και τα κρεμμύδια με μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι και λίγο πιπέρι.