33.2 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΞεμένουν από νερό Ιταλία και Γαλλία
spot_img

Ξεμένουν από νερό Ιταλία και Γαλλία

-

Η κλιματική αλλαγή χτυπάει την πόρτα της Ευρώπης και οι γόνδολες στα κανάλια της Βενετίας βγήκαν στην στεριά

Η κλιματική έχει αλλάξει τις συνήθειες πολλών δεκαετιών στην Ευρώπη. Η γηραιά Ήπειρος, σύμφωνα με τους επιστήμονες ζει ήδη τις τεράστιες διαφοροποιήσεις. Μάλιστα όπως επισημάνθηκε κατά την διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού οι περισσότερες περιοχές στην Ευρώπη είχαν θερμοκρασίες σα να βρίσκονταν 425 χιλιόμετρα νοτιότερα από αυτές.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν τις θερμοκρασίες πόλεων της δυτικής Ευρώπης (Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία) κατά το 2022 και τις συνέκριναν με τις φυσιολογικές θερμοκρασίες της περιόδου 1991 ως 2020. Το αποτέλεσμα όντως εντυπωσιακό: Οι πόλεις των συγκεκριμένων χωρών είχαν θερμοκρασίες κατά μέσον όρο 1,38 βαθμό Κελσίου υψηλότερες από τις φυσιολογικές και παρόμοιες με αυτές που έχουν συνήθως μέρη που βρίσκονται 425 χιλιόμετρα νοτιότερα.
Έτσι η Λιλ, στη βόρεια Γαλλία, είχε θερμοκρασίες αντίστοιχες με αυτές που έχει συνήθως το Πο, στη νοτιοδυτική Γαλλία, το Χερβούργο, στη βορειοδυτική Γαλλία, με αυτές που έχει η Χιχόν, στην Ισπανία, το Περπινιάν, στη νότια Γαλλία με αυτές της Αθήνας και το Στρασβούργο, στην ανατολική Γαλλία, με αυτές του Αγίου Μαρίνου. «Αυτό που δείχνουν οι συγκρίσεις αυτές είναι το μέγεθος της ανωμαλίας που υπήρξε το 2022 και από την άλλη πλευρά την τιτάνια δουλειά που θα χρειαστεί για να προσαρμοστούν οι πόλεις στην κλιματική αλλαγή», τονίζουν οι επιστήμονες. «Οι πόλεις έχουν οικοδομηθεί βάσει του κλίματος που είχαν ανέκαθεν και, όταν αντιμετωπίζουμε θερμοκρασίες που είναι τόσο ασυνήθιστες, δεν μπορούμε από τη μια μέρα στην άλλη να μετατρέψουμε το Περπινιάν σε κάτι που να μοιάζει στην Αθήνα. Όλη η αρχιτεκτονική, όλη η πολεοδομία, οι υποδομές, ακόμη και τα σπίτια των κατοίκων θα πρέπει να προσαρμοστούν», λένε χαρακτηριστικά.
Στην Ευρώπη, την ήπειρο όπου παρατηρείται η ταχύτερη αύξηση της θερμοκρασίας, το 2022 κατατάσσεται ως η «δεύτερη πιο ζεστή χρονιά» αλλά οι θερινοί του μήνες κατέγραψαν ένα νέο ρεκόρ για όλη τη Γηραιά Ήπειρο.
Ξεμένει από νερό η Ιταλία
Στο μεταξύ καμπανάκι αμπανάκι κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας στη Βενετία, που έχει σαν αποτέλεσμα να στερεύει η μεγαλύτερη λίμνη της Ιταλίας, η λίμνη Γκάρντα. Η στάθμη των υδάτων έπεσε σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ, καθιστώντας για πρώτη δυνατή την πρόσβαση στο μικρό νησί Σαν Μπιάτζιο μέσω ενός μονοπατιού. Η λίμνη χάνει δύο εκατοστά νερού την ημέρα και η θερμοκρασία της λίμνης ήταν πάνω από το μέσο όρο για τον Αύγουστο. Είναι μία δραματική κατάσταση για τη λίμνη για τη χλωρίδα και την πανίδα αλλά και για το περιβάλλον. Στην πόλη των Δόγηδων οι παραδοσιακές γόνδολες αδυνατούν να πλεύσουν στα κανάλια.
Τη στιγμή που οι πλημμύρες είναι συνήθως η κύρια ανησυχία κατοίκων και αρχών, φέτος η Βενετία αντιμετωπίζει ασυνήθιστα χαμηλές παλίρροιες. Οι ειδικοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους και επισημαίνουν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 50 μέρες βροχής για να επανέλθει σε κάποιο βαθμό η κατάσταση.
Όμως δεν είναι μόνο η Βενετία και γι’ αυτό προ ημερών ο υπουργός Περιβάλλοντος, Τζιλμπέρτο Πικέτο Φρατίν, δήλωσε πως αν χρειαστεί τις επόμενες εβδομάδες ίσως περιοριστεί η παροχή νερού σε ορισμένες περιοχές. «Τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να γίνει μια εκτίμηση της όλης κατάστασης και, αν χρειαστεί, μπορεί να περιοριστεί η παροχή νερού σε συγκεκριμένες περιοχές», υποστήριξε ο Πικέτο Φρατίν.
«Στο μεταξύ, τους επόμενους δυο, τρεις μήνες, ελπίζουμε να μπορέσουν να γεμίσουν τα φράγματα, αναμένονται κάποιες βροχοπτώσεις. Διαφορετικά, μπορεί να υπάρξουν συνέπειες», τόνισε ο Ιταλός υπουργός, σύμφωνα με τον οποίο «πρέπει να γίνουν μια σειρά από κινήσεις με στόχο να γεμίσουν τα φράγματα όσο περισσότερο γίνεται».
Το Ιταλικό Ίδρυμα Ερευνών, στο μεταξύ, τόνισε ότι το 15% του πληθυσμού της χώρας ζει σε περιοχές οι οποίες απειλούνται από ξηρασία. Η δε εφημερίδα Corriere della Sera προσθέτει ότι, λόγω των κλιματικών αλλαγών, 3,5 εκατομμύρια Ιταλοί κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς πόσιμο νερό.
Παράλληλα, ο ιταλικός Τύπος ανέφερε ότι η εμφανής μείωση των βροχοπτώσεων, κυρίως στις βόρειες περιφέρειες της χώρας, μπορεί να προκαλέσει στο άμεσο μέλλον νέα σημαντική αύξηση του κόστους όλων των οπωροκηπευτικών προϊόντων, με νέα εκτόξευση των τιμών λιανικής πώλησης. Πέρυσι, η οικονομική ζημία που υπέστη ο ιταλικός γεωργικός τομέας από την λειψυδρία ξεπέρασε τα έξι δισεκατομμύρια ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, σε πολλά του σημεία ο ποταμός Πάδος (ο μεγαλύτερος της χώρας) τις ημέρες αυτές είναι εντελώς στεγνός, ενώ σε ό,τι αφορά τις τρεις μεγαλύτερες λίμνες της χώρας, η κατάσταση έχει ως εξής: στην λίμνη Γκάρντα καταγράφεται πληρότητα νερού στο 38%, σε εκείνη του Κόμο 20% και στην λίμνη Ματζιόρε 38%.
Και η Κάτω Ιταλία, τέλος, αντιμετωπίζει ουσιαστικά προβλήματα, από την στιγμή που στην περιφέρεια της Καμπανίας, με πρωτεύουσα την Νάπολη, η στάθμη του ποταμού Γκαριλιάνο τον τελευταίο μήνα μειώθηκε κατά ένα μέτρο και τριάντα εκατοστά.
Ανησυχούν και στην Γαλλία
Έχοντας συμπληρωθεί 40 ημέρες χωρίς πραγματικά να βρέξει, η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη περίοδο χειμερινής ανομβρίας από το 1959, οπότε η γαλλική Μετεωρολογική Υπηρεσία άρχισε να μετρά τις βροχοπτώσεις.
«Η Γαλλία βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού» δήλωσε ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Κριστιάν Μπεσού, ο οποίος έχει θα συγκαλέσει αύριο, Πέμπτη, σύσκεψη των περιφερειαρχών και των αρμοδίων για την υδροδότηση παραγόντων.
Όπως δήλωσε ο υπουργός, μετά την περσινή δίμηνη καλοκαιρινή περίοδο ξηρασίας τα αποθέματα νερού έχουν μειωθεί σημαντικά και σε ορισμένες περιοχές θα πρέπει να ληφθούν μέτρα εντός του Μαρτίου ούτως ώστε να μην δημιουργηθούν ανυπέρβλητα προβλήματα κατά την ερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο. Ο υπουργός προϊδέασε τους Γάλλους που διαθέτουν πισίνες ότι θα πρέπει να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό της κατανάλωσης νερού.

spot_img
spot_img