27.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΞεκίνησαν αλλά με σοβαρά λάθη οι fast track συντάξεις
spot_img

Ξεκίνησαν αλλά με σοβαρά λάθη οι fast track συντάξεις

-

  • Οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ υποστηρίζουν ότι λόγω της ασφυκτικής πίεσης να εκδώσουν άμεσα τις συντάξεις, δεν προλαβαίνουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους με αποτέλεσμα να γίνονται λάθη

Του Κωνσταντίνου Τσουκαλά*

 

Ξεκίνησαν τις προηγούμενες μέρες να εκδίδονται με ταχείς ρυθμούς οι fast track συντάξεις. Μόνο τον μήνα Μάιο εκδόθηκαν 30.000 συντάξεις, πολλές περισσότερες από τον μέχρι τώρα μέσο όρο αριθμού απονομής συντάξεων.

Από τις πρώτες αποφάσεις που εκδόθηκαν, προκύπτει ότι επιταχύνθηκε μεν ο ρυθμός, αλλά με πολύ σημαντικά λάθη που μπορεί να δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα στους συνταξιούχους. Βάσει της παρ. 3 του άρθρου 48 του νόμου προβλέπεται για όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί έως 31Μαρτίου του 2022, να γίνονται δεκτές χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση των φυσικών παραστατικών που θεμελιώνουν τον ασφαλιστικό χρόνο που δεν έχει ψηφιοποιηθεί ηλεκτρονικά στον e-EFKA και συνεπώς δεν είναι ορατός από την πλατφόρμα των αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Συγκεκριμένα το άρθρο 2 του ίδιο νόμου προβλέπει ότι μετά την πάροδο τρίμηνης προθεσμίας,  «η πράξη απονομής της σύνταξης εκδίδεται με βάση τα δεδομένα του ασφαλιστικού ιστορικού που  τηρούνται στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΑΤΛΑΣ», το οποίο είναι προσβάσιμο μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (ΕΨΠ-gov.gr), ή σε άλλα μηχανογραφικά συστήματα του e-Ε.Φ.Κ.Α., χωρίς να απαιτείται επαλήθευση των δεδομένων αυτών από τον e-Ε.Φ.Κ.Α. πριν από την έκδοση της πράξης. Η αναγνώριση επιπλέον ασφαλιστικού χρόνου, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 17 του ν. 4670/2020 (Α’ 43), περί της αναγνώρισης χρόνου ασφάλισης που δεν έχει ψηφιοποιηθεί ή πιστοποιηθεί ως έγκυρος και δεν αποτελεί δεδομένο του Πληροφοριακού Συστήματος «ΑΤΛΑΣ», γίνεται χωρίς έλεγχο των φυσικών παραστατικών που αποδεικνύουν τον χρόνο αυτό».

Με βάση την ψηφιοποίηση

Συνεπώς βάσει της διάταξης, ο ΕΦΚΑ θα έπρεπε να εκδίδει αποφάσεις συνταξιοδότησης για αιτήσεις που εκκρεμούν πάνω από 3 μήνες, βάσει του ασφαλιστικού χρόνου που έχει δηλώσει ο ασφαλισμένος στο σώμα της αίτησης που έχει υποβάλλει ακόμα και να δεν απεικονίζεται ψηφιακά αυτός. Όμως στην πράξη, φαίνεται ότι ο ΕΦΚΑ προχωρά στην έκδοση συντάξεων μόνο με το ασφαλιστικό χρόνο που έχει ψηφιοποιηθεί, με αποτέλεσμα είτε να εκδίδονται πολύ μικρότερες συντάξεις από αυτές που δικαιούνται οι ασφαλισμένοι, είτε να εκδίδονται σωρηδόν απορριπτικές αποφάσεις. Μάλιστα μετά την κατάργηση της υποχρέωσης πρόσκλησης για προηγούμενη ακρόαση στον ασφαλισμένο , οι υποψήφιοι συνταξιούχοι έχουν στερηθεί και το νόμιμο δικαίωμα ανάπτυξης των θέσεων τους πριν την απόρριψη του αιτήματος τους.

Για παράδειγμα σε ασφαλισμένο που υπέβαλλε αίτημα για σύνταξη και είχε συνολικό χρόνο 33 ετών, 22 έτη ΟΓΑ και 11 έτη ΟΑΕΕ, απονεμήθηκε σύνταξη μόλις 400 ευρώ γιατί δεν υπολογίστηκαν τα 11 έτη ΟΑΕΕ. Σε άλλη περίπτωση ασφαλισμένου του ΤΣΜΕΔΕ, που έχει διακόψει δραστηριότητα το 2019, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ δεν έλαβαν υπόψη την διακοπή δραστηριότητας που είχε προσκομίσει ο ασφαλισμένος, του καταλόγισαν οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές  επιπλέον 7.000 ευρώ από τις πραγματικές και του εξέδωσαν σύνταξη μειωμένη κατά 30% ως απασχολούμενου συνταξιούχου ενώ ταυτόχρονα παρακρατούν από την σύνταξη τις ανύπαρκτες οφειλές.  Σε ασφαλιστική υπόθεση μηχανικού που παράλληλα είχε και ΟΑΕΕ , η σύνταξη εκδόθηκε μόνο με τον χρόνο ΤΣΜΕΔΕ χωρίς καν να υπάρξει επιφύλαξη για την τροποποίηση της απόφασης σύνταξης όταν υπολογισθεί ο χρόνος ΟΑΕΕ.

Η δικαιολογία των υπαλλήλων

Οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ υποστηρίζουν ότι λόγω της ασφυκτικής πίεσης από την ηγεσία του Υπουργείου να εκδώσουν άμεσα τις συντάξεις, δεν προλαβαίνουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους με αποτέλεσμα να γίνονται  λάθη. Τα λάθη όμως αυτά τα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι. Ελπίζω να διαψευστώ, αλλά φοβάμαι ότι στο όνομα της επικοινωνιακής πολιτικής εκμετάλλευσης της μείωσης των εκκρεμών συντάξεων, θα εκδίδονται λάθος συντάξεις με πολύ μικρότερα ποσά και ο ορθός υπολογισμός του θα παραπέμπεται στις καλένδες δημιουργώντας νέο κύκλο καθυστερήσεων.

Φαίνεται να επιλέγεται από το Υπουργείο ένας τρόπος πλασματικής μείωσης των εκκρεμών συντάξεων, που πιο πολύ  «κρύβει το πρόβλημα κάτω από το χαλί» παρά να προωθείται η συστηματική και ουσιαστική επίλυση του προβλήματος. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής, αν δεν γίνουν άμεσα διορθωτικές κινήσεις, θα είναι ο εξαναγκασμός στους συνταξιούχους να υποβάλλουν ενστάσεις κατά των συνταξιοδοτικών πράξεων και να διαιωνίζονται με άλλη μορφή οι εκκρεμότητες στα συνταξιοδοτικά ζητήματα.

Το λιγότερο που μπορεί να κάνει το Υπουργείο είναι να δώσει σαφείς κατευθύνσεις για την τήρηση του νόμου που προβλέπει την συμπερίληψη στον ασφαλιστικό χρόνο όλων των δηλωθέντων από τον υποψήφιο συνταξιούχο διαστημάτων ασφάλισης, να προσλάβει επιπλέον προσωπικό και να ορίσει επιτέλους επιτροπές για να εξετάζουν άμεσα τις ενστάσεις και όχι μετά από χρόνια όπως γίνεται σήμερα. Οι υποψήφιοι  συνταξιούχοι έχουν εύλογες προσδοκίες λόγω των εξαγγελιών της κυβέρνησης για άμεση επίλυση του ζητήματος. Αν αυτές διαψευστούν ακόμα μια φορά, οι αντιδράσεις τους δικαιολογημένα θα ενταθούν. Η απονομή των σωστών συντάξεων σε εύλογο και σύντομο διάστημα αποτελεί δικαίωμα τους και ταυτόχρονα  κορυφαία υποχρέωση μιας ευνομούμενης πολιτείας.

  • Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς είναι Δικηγόρος-Εργατολόγος

 

spot_img
spot_img