26.2 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΣΥΝΤΑΓΕΣΚριθαρότο με μύδια και κρόκο Κοζάνης
spot_img

Κριθαρότο με μύδια και κρόκο Κοζάνης

-

λικά
• 2 κιλά Μύδια φρέσκα, με κέλυφος
• 2 κ.τ.σ Ελαιόλαδο
• 1 μέτριο Κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 2 σκ σκόρδο ψιλοκομμένες
• 50 μλ. Λευκό ξερό κρασί
Για το κριθαρότο
• 500 γρ. Κριθαράκι
• 2 κ.τ.σ Ελαιόλαδο
• 1 μέτριο λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 100 ml Κρασί λευκό
• 1300 ml Ζωμό κοτόπουλο
• 1 γρ. Κρόκος Κοζάνης
• 1 κ.τ.σ χυμό λεμόνι
• Λίγο ξύσμα λεμονιού
• 70 γρ. Βούτυρο φρέσκο
• 2 κ.τ.σ Σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
• 2 κ.τ.σ Μαϊντανός, ψιλοκομμένος
• 80 γρ. Παρμεζάνα, τριμμένη
• Αλάτι-Πιπέρι
Εκτέλεση
Για τα μύδια

Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο (2ΚΣ) σε δυνατή φωτιά, όταν ανεβεί η θερμοκρασία βάζουμε τα μύδια και σοτάρουμε για 2 λεπτά, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σβήνουμε με το κρασί, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε, έως ότου ανοίξουν τα μύδια.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, καθαρίζουμε τα μύδια από τα κελύφη και σουρώνουμε τον ζωμό. Αφήνουμε 12 μύδια στο ένα κέλυφος για να γαρνίρουμε
Για Το Κριθαρότο
Βάζουμε σε χλιαρό νερό τον Κροκό Κοζάνης. Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα πλατιά και ρηχή, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Βάζουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει καλά Προσθέτουμε το κριθαράκι και σοτάρουμε για 3 λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί και μόλις αυτό εξατμιστεί, προσθέτουμε 250 ml από τον ζωμό κοτόπουλου και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να απορροφηθεί σχεδόν όλος ο ζωμός. Προσθέτουμε τον ζωμό από τα μύδια.
Προσθέτουμε τον κρόκο Κοζάνης, μαγειρεύουμε βάζοντας σταδιακά τον ζωμό κοτόπουλου, μέχρι να μαγειρευτεί το κριθαράκι.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε την ψίχα από μύδια, τον χυμό και το ξύσμα λάιμ, το βούτυρο, την παρμεζάνα και τα βότανα, ρίχνουμε λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Δοκιμάζουμε και αλατίζουμε (προσοχή γιατί ο ζωμός από τα μύδια είναι αλμυρός).
Πασπαλίζουμε με σχινόπρασο και μαϊντανό

spot_img
spot_img
spot_img