25.9 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΣΥΝΤΑΓΕΣΚριθαρότο με χταποδάκι
spot_img

Κριθαρότο με χταποδάκι

-

Υλικά
• 300 γρ. χταπόδι βρασμένο, κομμένο σε χοντρές φέτες
• 50 ml ελαιόλαδο
• 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη
• 250 γρ. κριθαράκι μέτριο
• 40 ml ούζο ή τσίπουρο
• αλάτι &φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
• 800 γρ. ζεστό νερό
• 250 γρ. τριμμένη ντομάτα αποφλοιωμένη
• 1/4 φλ. μαύρες ελιές, ξαλμυρισμένες, χοντροκομμένες
• 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο και λίγο για το σερβίρισμα

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη μισή ποσότητα ελαιόλαδου και σοτάρουμε το κρεμμύδι, σε μέτρια φωτιά, για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το κριθαράκι και σοτάρουμε μέχρι να καλυφθεί από το λάδι.
Ρίχνουμε το χταπόδι, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το ούζο ή το τσίπουρο. Αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί για περίπου 2 λεπτά.
Προσθέτουμε τη ντομάτα, το 1/2 περίπου του νερού, αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι κατά προτίμηση και ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.
Μόλις το κριθαράκι απορροφήσει την πρώτη δόση υγρών, χαμηλώνουμε τη φωτιά, και προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό, ανακατεύοντας κάθε τόσο. Όταν αρχίσει να μελώνει το χταποδάκι, αλλά πριν στεγνώσει, αποσύρουμε απο τη φωτιά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τις ελιές και το μαϊντανό και ανακατεύουμε απαλά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, σερβίρουμε σε πιάτα και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

spot_img
spot_img