15.3 C
Athens
Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΣΥΝΤΑΓΕΣKοτόπουλο κατσιατόρε
spot_img

Kοτόπουλο κατσιατόρε

-

Υλικά
8 μπουτάκια κοτόπουλου (μόνο το επάνω μέρος χωρίς το μηρό), με τη πέτσα τους
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
500 γρ. πένες ριγέ
800 γρ. Τομάτες ψιλοκομμένες (κονκασέ)
2 στικς σέλερι, ψιλοκομμένο σε μικρά κυβάκια
2 καρότα, ψιλοκομμένα
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 κόκκινες πιπεριές, κομμένα σε μέτρια προς μεγάλα κομμάτια
3 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φέτες
2 κλαράκια δεντρολίβανο ολόκληρα
3/4 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
250 ml λευκό κρασί
60 γρ. ελιές Καλαμών
Ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο βαθύ πιάτο ρίχνετε το αλεύρι μαζί με 2 πρέζες αλάτι και αλευρώνετε τα κομμάτια του κοτόπουλου ένα τη φορά, απ” όλες τις πλευρές. Τα “τινάζετε” ελαφρώς να φύγει το περίσσιο αλεύρι και τα αφήνετε στην άκρη.
Σε μια ρηχή, φαρδιά κατσαρόλα, ή μεγάλο βαθύ τηγάνι, ζεσταίνετε 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί σοτάρετε τα μπουτάκια κοτόπουλου, πρώτα με την πέτσα προς τα κάτω και μετά από την άλλη πλευρά για περίπου 10 λ ή μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζετε από το κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα τα μεταφέρετε σε πιατέλα και τα αλατοπιπερώνετε.
Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτετε λίγο ακόμα ελαιόλαδο και σοτάρετε τα ψιλοκομμένα λαχανικά (καρότο, κρεμμύδι, σέλερι, σκόρδο και πιπεριές) για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Μετά ξαναβάζετε στη κατσαρόλα τα μπουτάκια κοτόπουλου μαζί με τα 2 κλωνάρια δενδρολίβανου.
Σβήνετε με το κρασί, προσθέτετε τα τοματάκια κονκασέ, τις ελιές, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε το φαγητό με απαλές κινήσεις να ανακατευθούν με τη σάλτσα το κοτόπουλο και τα λαχανικά. Σκεπάζετε τη κατσαρόλα, μειώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και αφήνετε το φαγητό σας να σιγοβράσει για 40-45 λεπτά.
Εν τω μεταξύ, παράλληλα με το κοτόπουλο βάζετε τις πένες να βράσουν σε μπόλικο, κοχλαστό, αλατισμένο με χοντρό αλάτι νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Μόλις είναι έτοιμες τις στραγγίζετε.
Λίγο πριν ψηθεί το κοτόπουλο, προσθέτετε στη κατσαρόλα το ψιλοκομμένο μαϊντανό (κρατάτε μια μικρή ποσότητα για το γαρνίρισμα) και ανακατεύετε απαλά. Προσθέτετε και τις στραγγισμένες πένες και ανακατεύετε με μεγάλη ξύλινη κουτάλα να καλυφθούν οι πένες με τη σάλτσα.

spot_img
spot_img