17.2 C
Athens
Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Η 4η δόση και τα αντιβιοτικά
spot_img

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Η 4η δόση και τα αντιβιοτικά

-

  • Ο καθηγητής φαρμακολογίας Αχιλλέας Γραβάνης εξάγει το συμπέρασμα για ποιον λόγο η συνάντηση του με τον covid-19 ήταν σύντομη και ανώδυνη

 

Περισσότερα…Την εμπειρία του από την μόλυνση με κορωνοϊό και τα συμπεράσματά του για την προστασία των εμβολίων και των αντιικών χαπιών μοιράστηκε ο καθηγητής Φαρμακολογίας Αχιλλέας Γραβάνης.

Η «συνάντηση» του γνωστού καθηγητή με τον κορωνοϊό προέκυψε από ταξίδι του στη Βοστώνη, καθώς παρά τα μέτρα που τηρούσε (μάσκα ΚΝ95, αποφυγή συνωστισμού και βέβαια 4η δόση εμβολίου) μολύνθηκε σε γεύμα. Για πέντε ημέρες ο καθηγητής ήταν ασυμπτωματικός και είχε αρνητικό σελφ τεστ, αλλά και αρνητικό PCR δυο ημέρες πριν τα πρώτα συμπτώματα. «Το πρωί της ίδιας μέρας αρνητικό σελφ τεστ, το βράδυ θετικό» ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στα social media. Άμεσα έλαβε από το στόμα το αντιικό χάπι Paxlovid (στην Αμερική χορηγείται δωρεάν με συνταγή γιατρού), για 5 ημέρες.  Ωστόσο, την δεύτερη ημέρα μετά το θετικό τεστ,  εμφάνισε πυρετό 38,3 για 8 ώρες, ενώ είχε πονόλαιμο και λίγο πονοκέφαλο. Το πρωί της τρίτη ημέρας δεν είχε πια συμπτώματα, δεν χρειάστηκε αντιπυρετική αγωγή και είχε αρνητικό σελφ τεστ. «Καμία αίσθηση κόπωσης η άλλου συμπτώματος» διευκρίνισε ο καθηγητής.

Ο ίδιος απέδωσε την ταχύτατη ανάρρωση, μέσα σε 48 ώρες στο γεγονός ότι «η 4η δόση με τα ανεβασμένα αντισώματα καθυστέρησε την ανάπτυξη ιικού φορτίου. Όταν αυτή πήρε κάπως μπροστά το φάρμακο την έλεγξε. Παράλληλα, η χαμηλότατων κλινικών τόνων επαφή με τον ιό έδωσε την δυνατότητα και της ανάπτυξης φυσικής ανοσίας στο στέλεχος της λοίμωξης, μάλλον το εξαιρετικά λοιμογόνο Όμικρον ΒΑ.1.12.1».

Το συμπέρασμα

Μετά από αυτές τις παρατηρήσεις ο κ. Γραβάνης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι δυνατόν ο επικαιροποιημένος εμβολιασμός με την βοήθεια των αντιικών να «μετατρέψει την λοίμωξη σε γριπώδη νόσο». Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο καθηγητής θεωρεί ότι το προσεχές φθινόπωρο, ο χειμώνας θα είναι καλύτερα από πέρσι αν δεν προκύψει νέο επιθετικότερο στέλεχος του ιού.

Μετά από αυτή την εμπειρία ο κ. Γραβάνης συνιστά να συνεχιστεί ο εμβολιασμός όταν περνά το διάστημα 7-8 μηνών μετά την προηγούμενη δόση καθώς και να «οργανωθεί σωστά η κάλυψη των ομάδων υψηλού κινδύνου με το αντιικα Paxlovid, Remdesivir, Evushield, αμέσως όταν αυτά μολύνονται (90% προστασία από την επικίνδυνη νόσο και την νοσηλεία)». Μεταξύ άλλων η μάσκα ΚΝ95 θα πρέπει να χρησιμοποιείται στους πολυσύχναστους κλειστούς και ανοικτούς χώρους, στα ΜΜΜ.

Ιδανική αντιμετώπιση θα υπάρχει με τη διασφάλιση νέων εμβολίων «που αφορούν σε αντιγόνα του ιού που δεν μεταλλάσσονται εύκολα (όπως συμβαίνει με τα σημερινά της πρωτεΐνης ακίδας), εμβόλια ρινικά που ελέγχουν καλύτερα την είσοδο και έξοδο του ιού (αναστολή μετάδοσης), τα οποία θα διατηρούν ανοσία τουλάχιστον ένα χρόνο και για τυχόν νέα στελέχη του ιού». Στην «ασπίδα» προστασίας θα συμβάλλουν και η κλινική ανάπτυξη αντιϊκών των ήδη τριών υπαρχόντων (τουλάχιστον αλλά 5 βρίσκονται σε κλινική δοκιμή 2/3).

 

 

 

spot_img
spot_img