Υλικά
• 250 ml νερό
• 150 γρ. ζάχαρη
• 700 γρ. βερίκοκα
• χυμός από μισό λεμόνι
• 1 λοβός βανίλιας
• 2 φυλλαράκια αρμπαρόριζας
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα βερίκοκα και τα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Τα ανοίγουμε στη μέση και αφαιρούμε το κουκούτσι.
Τα περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού και τα ανακατεύουμε μέσα σε αυτόν. Αφήνουμε να σταθούν έτσι 5 λεπτά.
Αρχίζουμε να τα τοποθετούμε στο βάζο προσεκτικά, με την πλευρά της φλούδας να κοιτάει προς τα πάνω.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τη βανίλια. Φέρνουμε σε βράση, προσθέτουμε την αρμπαρόριζα και σιγοβράζουμε για 3-4 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνει σιρόπι.
Μεταφέρουμε τη βανίλια στο βάζο με τα βερίκοκα και τα περιχύνουμε με το σιρόπι, το οποίο πρέπει να τα καλύπτει.
Αφήνουμε να κρυώσουν και αποθηκεύουμε στο ψυγείο για άμεση σχετικά κατανάλωση, αφού δεν περιέχει συντηρητικά. Καταναλώνουμε μέσα σε μία εβδομάδα.