14.3 C
Athens
Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΣΥΝΤΑΓΕΣΚόκορας γεμιστός με μπέικον και μανιτάρια
spot_img

Κόκορας γεμιστός με μπέικον και μανιτάρια

-

Υλικά

• 1 κόκορας χωριάτικος ολόκληρος
• 120 γραμ. ρύζι κίτρινο (½ κούπα)
• 150 γραμ. μπέικον ψιλοκομμένο
• 220 γραμ. μανιτάρια ψιλοκομμένα
• 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
• 120 γραμ. κεφαλοτύρι σε κυβάκια
• 50 γραμ. κουκουνάρι
• 1 κούπα κρασί
• 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο στα έξι
• 1 καρότο σε τέταρτα
• 5 – 6 πατάτες κομμένες κυδωνάτες
• θυμάρι
• 1 κουτ. σούπας βούτυρο
• 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• αλάτι – πιπέρι

Για τη μαρινάδα

• ½ κούπα ή 85 γραμ. φυτίνη
• 2 πορτοκάλια (το χυμό τους)
• 1 λεμόνι (το χυμό του)
• θυμάρι
• αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση
Σ᾿ ένα κατσαρολάκι, λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε το χυμό από τα πορτοκάλια και το λεμόνι. Τ᾿ ανακατεύουμε, περιχύνουμε τον κόκορα, ρίχνουμε το θυμάρι, τον αλατοπιπερώνουμε και τον αφήνουμε να σταθεί, στο ψυγείο, για τουλάχιστον 4 – 5 ώρες (καλύτερα να τον μαρινάρουμε από βραδύς), γυρίζοντάς τον κι από την άλλη πλευρά, τουλάχιστον μια φορά.
Σ᾿ ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο ή τη φυτίνη και το λάδι να ζεσταθούν και σοτάρουμε το σκόρδο, τα μανιτάρια, το μπέικον και την πιπεριά. Μετά από 4′- 5′, ρίχνουμε το κρασί, το κουκουνάρι, το ρύζι, το θυμάρι, αλάτι, πιπέρι και τ᾿ αφήνουμε να βράσουν, μέχρι να πιουν όλα τα υγρά τους. Αφήνουμε τη γέμιση, τουλάχιστον ένα τέταρτο να κρυώσει, κι έπειτα ρίχνουμε το κεφαλοτύρι κι ανακατεύουμε καλά
Παίρνουμε τον κόκορα, τον βάζουμε στη γάστρα, τον γεμίζουμε με τη γέμιση και ράβουμε το άνοιγμα. Ρίχνουμε την υπόλοιπη γέμιση σε μια άκρη, ή εναλλακτικά κόβουμε τρεις – τέσσερις πατάτες στη μέση, τις σκάβουμε μ᾿ ένα μαχαίρι και στο άνοιγμα, τοποθετούμε τη γέμιση. Αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες, το καρότο και το κρεμμύδι και τα αραδιάζουμε πλάι στον κόκορα. Περιχύνουμε το φαγητό μας, με την μαρινάδα που είχαμε τον κόκορα. Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε για 2 ώρες στους 200°C, σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις. Έπειτα ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο χωρίς το καπάκι για 30′, μέχρι να ψηθεί και να ροδίσει ο κόκορας.

spot_img
spot_img