25.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΚέρδισε το στοίχημα των ΗΠΑ ο Μητσοτάκης
spot_img

Κέρδισε το στοίχημα των ΗΠΑ ο Μητσοτάκης

-

  • Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν φορούσε γραβάτα με την ελληνική σημαία, ενώ στο Κογκρέσο η Αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις όρθια χειροκροτούσε παρατεταμένα την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού

 

Ως απόλυτα επιτυχημένη για τα ελληνικά συμφέροντα κρίνεται η επίσημη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, όπου πέραν της συνάντησης του με τον Τζο Μπάιντεν εκφώνησε και μία εμπνευσμένη ομιλία στο Κογκρέσο αναγκάζοντας τους πάντες να τον χειροκροτήσουν.

Με την ομιλία του ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε ένα σαφέστατο μήνυμα προς όλους ότι η Ελλάδα επέστρεψε ως πρωταγωνίστρια στην διεθνή διπλωματική σκηνή. Η εικόνα που ταξίδεψε στα πέρατα της γης με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις και την πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόζι να σηκώνονται όρθιες να χειροκροτούν με θέρμη και παρατεταμένα σίγουρα στέλνει πολλαπλά μηνύματα. Και στους συμμάχους και στο εσωτερικό της χώρας, αλλά κυρίως στην Άγκυρα, η οποία παρουσιάζεται ως διεθνής ταραξίας.

Και η εικόνα αυτή με τα παρατεταμένα χειροκροτήματα της Κάμαλα Χάρις ήταν και τις αναφορές του πρωθυπουργού για τη Δημοκρατία και τους ισχυρούς δεσμούς των δύο χωρών, αλλά και όταν μίλησε για όλα τα μείζονα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και τα ακανθώδη εθνικά θέματα για την Ελλάδα όπως η τουρκική παραβατικότητα και το Κυπριακό.

Ο θετικός αντίκτυπος της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στο κέντρο λήψης αποφάσεων του αμερικανικού πολιτικού συστήματος και το γεγονός ότι κατάφερε να μιλήσει στην καρδιά τους, αποτυπώθηκε σε όσα του είπε η Νάνσι Πελόζι μετά το πέρας της ομιλίας του, όπου κατά πληροφορίες δήλωσε ότι την ενέπνευσε και ότι είχε να συγκινηθεί τόσο από την ομιλία του τελευταίου Προέδρου της Τσεχοσλοβακίας και πρώτου Προέδρου της Τσεχίας, Βάτσλαβ Χάβελ.

Η Ελλάδα ως ηγέτιδα δύναμη

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι ο πρωθυπουργός σηματοδότησε με τη στάση του στην Ουάσινγκτον τη δυναμική επιστροφή της Ελλάδας στο παγκόσμιο και περιφερειακό γίγνεσθαι ως «ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη», αναδεικνύοντας παράλληλα τη χώρα μας ως πόλο σταθερότητας, δικαίου, ασφάλειας και ανάπτυξης. «Μια χώρα που κρατάει τα κλειδιά της ειρήνης και της ενεργειακής σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή», υπογράμμιζαν χαρακτηριστικά, αλλά και μίας χώρας που όπως προσέθεταν η κληρονομιά της σε αξίες και αρχές, αναγνωρίζεται ως η πηγή του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού.

«Η Ελλάδα είναι ο ηθικός θεματοφύλακας της ελευθερίας και της δημοκρατίας», τόνιζαν οι ίδιες πηγές, επισημαίνοντας το γεγονός ότι από τις επαφές του Πρωθυπουργού στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ επιβεβαιώθηκε εμφατικά το γεγονός ότι πέρα από την ιστορική τους φιλία, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν αμοιβαία συμφέροντα και κοινές καταστατικές αρχές. Άλλωστε ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε να το καταστήσει αυτό σαφές, περνώντας με έναν πολύ διακριτικό αλλά ξεκάθαρο τρόπο το μήνυμα στους παράγοντες του πολιτικού συστήματος της Αμερικής, όταν χωρίς να κατονομάσει την Τουρκία επέστησε την προσοχή των ΗΠΑ στην επιλογή των συμμάχων της.

Συνεργάτες του Πρωθυπουργού σημείωναν πως η Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια δυναμώνει με την πρόοδο που εξασφαλίζει η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της και του ανθρώπινου δυναμικού της, χάρη στο σχέδιο της κυβέρνησης. «Ο λαός είδε τα αποτελέσματα των μεγάλων πολιτικών μας επιλογών και της εργώδους προσπάθειάς μας. Είμαστε πια στο επίπεδο που μας αξίζει και αυτό είναι αφετηρία για να πάμε ακόμα καλύτερα», τόνιζαν.

Έξαλλοι οι Τούρκοι…

Οι αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη στην τουρκική προκλητικότητα, καθώς και το αίτημα του να υπάρξει παρέμβαση για την επίλυση του Κυπριακού, έγιναν αιτία διαφόρων σχολίων στα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ της Τουρκίας. Μάλιστα, πολλά από τα δημοσιεύματα στάθηκαν στο παρατεταμένο χειροκρότημα που δέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τα μέλη του Κογκρέσου, γράφοντας χαρακτηριστικά ότι «τον χειροκροτούσαν επί τρία λεπτά».

«O Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. O Μητσοτάκης, που αγνόησε ανοιχτά την παρουσία της Τουρκίας στην περιοχή, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την λύση δύο κρατών στην Κύπρο καταχειροκροτούμενος από τα μέλη του κογκρέσου» έγραφε η Yeni Safak.

«Ο Μητσοτάκης έβαλε στο στόχαστρο την Τουρκία, μιλώντας στο Κογκρέσο των ΗΠΑ» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του haber7.com, ενώ η «Sabah» γράφει ότι «ο Έλληνας Πρωθυπουργός ξεπέρασε για άλλη μία φορά τα όρια».

 

spot_img
spot_img