24.4 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΣΥΝΤΑΓΕΣΚεφτεδάκια κολοκυθιού με σάλτσα ντομάτας
spot_img

Κεφτεδάκια κολοκυθιού με σάλτσα ντομάτας

-

Υλικά
Για τα κεφτεδάκια
• 2 κ/σ ελαιόλαδο
• 2 σκελίδες σκόρδο
• 1/2 κρεμμύδι (από ένα μεγάλο κρεμμύδι)
• 500γρ κολοκυθάκια τριμμένα
• 2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
• 100 γρ. φρυγανιά τριμμένη
• 60 γρ. βρόμη σε μορφή αλευριού
• 2 καρότα μεσαίου μεγέθους τριμμένα
• 1 κ/γ ρίγανη αποξηραμένη
• αλάτι και πιπέρι
• βασιλικός ψιλοκομμένος
• 1/2 κουταλάκι μείγμα μυρωδικών Italian seasoning ( μείγμα μυρωδικών με ρίγανη, βασιλικό, θυμάρι, μαντζουράνα, δεντρολίβανο, φασκόμηλο και μαϊντανό) ή μόνο θυμάρι (προαιρετικά)
Για τη σάλτσα
• 500γρ χυμός ντομάτας
• 2 κ/σ ελαιόλαδο
• 1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
• 1 κ/γ αποξηραμένη ρίγανη
• 1 κ/σ πελτές ντομάτας
• 1/2 με 1 κ/γ ζάχαρη ανάλογα την οξύτητα της ντομάτας
• 2 κ/σ φρέσκα φύλλα βασιλικού
• 300ml νερό ζεστό ή ζωμό λαχανικών
• αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τα κεφτεδάκια. Τρίβουμε τα κολοκυθάκια και τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι με λίγο αλάτι. Τα αφήνουμε στην άκρη για 10 με 15 λεπτά για να βγάλουν τα υγρά τους όσο ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Τρίβουμε στον τρίφτη τα καρότα, το κρεμμύδι και το σκόρδο και ρίχνουμε τα λαχανικά σε ένα μπολ. Στραγγίζουμε όσο πιο πολύ μπορούμε το κολοκύθι. Δεν θέλουμε να έχει καθόλου υγρασία. Ρίχνουμε το κολοκύθι στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και προσθέτουμε την τριμμένη φρυγανιά, τη βρόμη που έχουμε προηγουμένως αλέσει, τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι και τέλος προσθέτουμε τα αυγά, τα οποία έχουμε χτυπήσει ελαφρώς.
Ανακατεύουμε πολύ καλά το μείγμα με μία ξύλινη κουτάλα ή με το χέρι (όπως φτιάχνουμε και τα κανονικά κεφτεδάκια) και αφού ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά πλάθουμε μικρά μπαλάκια τα οποία τοποθετούμε σε ένα ταψί που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Αν το μείγμα μας έχει αρκετή υγρασία προσθέτουμε λίγη ακόμη τριμμένη φρυγανιά.
Ψήνουμε τα κεφτεδάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για 20 με 25 λεπτά μέχρι να αποκτήσουν ένα χρυσό-καφέ χρώμα εξωτερικά.
Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Σε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι και στη συνέχεια ρίχνουμε τον πελτέ, το οποίο τρίβουμε για λίγο στο τηγάνι.
Προσθέτουμε το χυμό ντομάτας και το ζεστό νερό και αφήνουμε να βράσει για 15 περίπου λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη ρίγανη και λίγο αλάτι και πιπέρι. Μόλις αρχίσει να δένει η σάλτσα προσθέτουμε το βασιλικό ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα ψημένα κεφτεδάκια.
Αφήνουμε τη σάλτα μαζί με τα κεφτεδάκια να δέσει σε χαμηλή φωτιά αλλά όχι να στύψει εντελώς. Αν χρειαστεί να αναποδογυρίσουμε τα κεφτεδάκια θα το κάνουμε προσεκτικά για να μη διαλυθούν.

spot_img
spot_img