32.9 C
Athens
Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΣΥΝΤΑΓΕΣΚεφαλλονίτικη μπακαλιαρόπιτα
spot_img

Κεφαλλονίτικη μπακαλιαρόπιτα

-

Υλικά

  • 4 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ ποτήρι λευκό κρασί
  • 2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2/3 ποτηριού ελαιόλαδο
  • χλιαρό νερό
  • 1½ κιλό μπακαλιάρο παστό, ξαρμυρισμένο και ψιλοκομμένο
  • 3-4 πατάτες μεγάλες
  • 6-7 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
  • 3 ντομάτες τριμμένες
  • 2 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
  • ½ ποτήρι λευκό κρασί
  • 3 αβγά ελαφρά χτυπημένα
  • 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλλα
  • 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά ή πιπέρι καυτερό
  • πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο
  • σουσάμι για πασπάλισμα
  • αλάτι

Εκτέλεση

Ξεκινάμε με την ετοιμασία του φύλλου. Ανακατεύουμε στο μίξερ με το γάντζο ζυμώματος το αλεύρι με το αλάτι. Ρίχνουμε το λάδι, το κρασί και-συνεχίζοντας το χτύπημα- νερό, τόσο όσο να γίνει μια ζύμη μαλακή και ελαστική. Την πλάθουμε σαν μπάλα και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 1 ώρα.

Στο διάστημα που υπάρχει ζεματίζουμε τον ξαρμυρισμένο μπακαλιάρο σε βραστό νερό για 3-4 λεπτά. Αφαιρούμε τα κόκαλα και καθαρίζουμε το δέρμα του. Τον ψιλοκόβουμε σε μικρά κομμάτια (μεγέθους καρυδιού). Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια και τα σκόρδα για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό, τις τριμμένες ντομάτες και το ξύσμα πορτοκαλιού. Και σβήνουμε με κρασί. Βράζουμε τις πατάτες ολόκληρες για 15 λεπτά, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε ροδέλες. Ανακατεύουμε τον μπακαλιάρο με το μίγμα του κρεμμυδιού, τα αβγά, το μαϊντανό και το δυόσμο, την κανέλλα, το κόκκινο και το μαύρο πιπέρι.

Η ζύμη μας έχει ετοιμαστεί. Οπότε την ανοίγουμε σε τρία φύλλα. Απλώνουμε το ένα φύλλο σε λαδωμένο ταψί και προσπαθούμε να καλύψουμε και τα πλαϊνά του. Αλείφουμε με λάδι και σκεπάζουμε με ένα δεύτερο φύλλο. Αραδιάζουμε τις ροδέλες πατάτας, τις αλατοπιπερώνουμε και από πάνω απλώνουμε ομοιόμορφα το μίγμα του μπακαλιάρου. Σκεπάζουμε με το τρίτο φύλλο και διπλώνουμε προς τα μέσα το φύλλο της βάσης που περισσεύει σχηματίζοντας ένα ζυμαρένιο κορδόνι. Αλείφουμε την επιφάνεια με λάδι, χαράζουμε την μπακαλιαρόπιτα σε μερίδες, τη ραντίζουμε με λίγο νερό, πασπαλίζουμε με σουσάμι και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα.

 

spot_img
spot_img
spot_img