• Το βάρος θα δοθεί στους οφειλέτες έως 15.000 και στους ασυνεπείς από «αβλεψία»
Στους οφειλέτες με χρέος έως 15.000 ευρώ και στις συνεχείς ειδοποιήσεις – υπενθυμίσεις για περιπτώσεις «αβλεψίας» θα δοθεί το βάρος από το ΕΦΚΑ-ΚΕΑΟ προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα από τις οφειλές προς τα ταμεία (ρυθμισμένες η όχι )οι οποίες έχουν ανέλθει στο αστρονομικό ποσό των στα 47,88 δισ. Ευρώ.
Για την υπενθύμιση θα δημιουργηθεί ειδικό τμήμα με στόχο οι εισφορές να καταβάλλονται εμπρόθεσμα ώστε να μη δημιουργούνται χρέη αλλά και να μη χάνονται οι ρυθμίσεις καθώς ένας στους δύο οφειλέτες χάνει τη ρύθμιση μέσα στο πρώτο εξάμηνο από την ένταξη σ΄αυτή.
Σύμφωνα με τα αρμόδια στελέχη έχει διαπιστωθεί ότι με την υπάρχουσα ρύθμιση των 24 δόσεων (πάγια), υπάρχουν οφειλέτες που θέλουν να πληρώσουν τη μηνιαία δόση τους, αλλά χάνουν για λίγες μέρες την προθεσμία που ορίζει ο νόμος.
Έτσι, βρίσκονται διαρκώς εκτεθειμένοι απέναντι στον ΕΦΚΑ, αλλά και βιώνουν τον κίνδυνο να υποστούν τη μέγγενη των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, που μεταφράζεται σε κατασχέσεις από τραπεζικούς λογαριασμούς ή ακόμα και κατασχέσεις ακινήτων.
Αν και το χρέος έχει ανακόψει την ανοδική πορεία του , το 2024 ,όσον αφορά τις « φρέσκιες « οφειλές οι προσαυξήσεις και τα επιπρόσθετα τέλη διατηρούν σε υψηλά επίπεδα το συνολικό χρέος.
Ο στόχος
Στόχος του υπουργείου εργασίας – αν και δύσκολος- είναι να εισρεύσουν στα ταμεία 3 δις ευρώ εντός του έτους , δηλαδή διπλάσιο ποσό από τον αρχικό στόχο που ήταν 1.65 δις ιδίως από οφειλέτες που πραγματικά μπορούν να αποπληρώσουν το χρέος τους.
Το πρώτο τρίμηνο εισπράχθηκαν 448.899.267 ευρώ, γεγονός που αναπτέρωσε τις προσδοκίες του φορέα για μεγαλύτερο άλμα στις εισπράξεις.
Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε να εκπονηθεί μελέτη για την αποτελεσματικότερη είσπραξη οφειλών από εταιρία πληροφορικής μετά από διαγωνισμό.
Τα βήματα
Ως πρώτο βήμα , θα επιταχυνθεί ο διαχωρισμός των χρεών ανάμεσα σε εκείνα που μπορούν να εισπραχθούν και στα υπόλοιπα, που πρέπει να θεωρηθούν ως «ανεπίδεκτα είσπραξης». Όπως επισημαίνουν οι αρμόδιοι αν « εκκαθαριστεί» το μητρώο θα είναι πιο στοχευμένη η διαδικασία για την είσπραξη των χρεών.
Επίσης θα δοθεί έμφαση σε όσους οφειλέτες βρίσκονται με χρέος που δεν υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ. (1.625.969 φυσικά και νομικά πρόσωπα ή 74,4% που οφείλουν 6.6 δις ) είναι το δεύτερο μεγαλύτερο πλήθος οφειλετών, οι οποίοι θα μπορούσαν πραγματικά να αποπληρώσουν το χρέος τους.
Μέχρι 30.000 ευρώ χρωστούν στα Ασφαλιστικά Ταμεία 1.931.710 οφειλέτες (ποσοστό 88,44%). Το συνολικό χρέος για οφειλές μέχρι 30.000 ευρώ ανέρχεται στα 9,77 δισ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, οι βασικοί στόχοι του ΚΕΑΟ, όπως αναδείχθηκαν στο σχετικό επιχειρησιακό σχέδιο του περασμένου Μαΐου, διατηρούνται στο ακέραιο.
Αυτοί είναι οι εξής:
1. Δημιουργία και τήρηση της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων των οφειλετών (Ενιαίο Μητρώο Οφειλετών ΚΕΑΟ).
2. Η εντατικοποίηση της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσω της υπαγωγής και της παραμονής των οφειλών σε καθεστώς ρύθμισης.
3. Η ανάλυση και αξιολόγηση του χαρτοφυλακίου οφειλών ανάλογα με τον βαθμό επισφάλειάς τους.
4. Η μέριμνα για την λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης κατά ΚΕΔΕ.
5. Η παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των αναγκαστικών μέτρων.
6. Η κεντρική διαχείριση των οφειλών που εντάσσονται στο ΚΕΑΟ και η τήρηση στατιστικών στοιχείων και αναλύσεων.
7. Η ανάπτυξη και διαχείριση πληροφοριακών συστημάτων και υποδομών για την υποστήριξη των διαδικασιών είσπραξης οφειλών.
8. Η αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών για την ανάπτυξη καινοτόμων ηλεκτρονικών υπηρεσιών για την ενημέρωση και την συναλλαγή με τους οφειλέτες.
9. Η ορθή και αποτελεσματική διαχείριση των οικονομικών πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού.
10. Η βελτίωση της εξυπηρέτησης των συναλλασσόμενων.
11. Η μελέτη, επεξεργασία και υποβολή προτάσεων για νομοθετικές ρυθμίσεις στο αρμόδιο Υπουργείο.