- Αυτό ζητά ο πρωτογενής τομέας της χώρας μας από την Πολιτεία
Του Απόστολου Πάνα*
Ο αυξημένος πληθωρισμός στα τρόφιμα, το τεράστιο χάσμα στις τιμές λιανικής πώλησης αγροτικών προϊόντων σε σχέση με την αρχική τιμή διάθεσής τους, η αδυναμία αυστηρών και ουσιαστικών διασυνοριακών ελέγχων, αλλά και διάφοροι επιμέρους αρνητικοί παράγοντες, στραγγαλίζουν πλέον τις εισροές του πρωτογενή τομέα της χώρας μας, απειλώντας τη βιωσιμότητά του, ενώ η Κυβέρνηση διαφημίζει τις θεσμικές τις υποχρεώσεις, ως επιτελικές παρεμβάσεις επιτυχίας.
Στην πραγματικότητα, την στιγμή που οι αγροτικές επαγγελματικές δραστηριότητες, δοκιμάζουν τα όρια και τις αντοχές τους, όντας πλέον μη ανταγωνιστικές, ύστερα από τις πολυεπίπεδες κρίσεις που βίωσαν, η πολιτεία δεν έδειξε την παραμικρή πολιτική βούληση, να κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις, που θα δημιουργούσαν εκείνες τις προϋποθέσεις και τα θεμέλια, για την αύξηση της ανθεκτικότητας του βασικότερου Πυλώνα της Εθνικής μας Οικονομίας.
Δεν αποτελούν επιτυχία αγροτικής αναπτυξιακής πολιτικής, η αύξηση των οφειλών των αγροτών σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες, οι καθυστερημένες και ελλειμματικές ενισχύσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι ραγδαίες αυξήσεις σε καύσιμα και ενέργεια, οι καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ ύστερα από καταστροφές, η προσχηματική αδυναμία αντιμετώπισης της αισχροκέρδειας και των αθέμιτων πρακτικών εις βάρος των παραγωγών, η ανεξέλεγκτη αύξηση εφοδίων, λιπασμάτων και ζωοτροφών.
Αποφυγή διαβούλευσης
Παράλληλα, η αποφυγή ουσιαστικής διαβούλευσης σημαντικών θεμάτων και προβλημάτων με θεσμικούς φορείς του κλάδου, αλλά και η άρνηση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας, έφεραν τον πρωτογενή τομέα, στη πιο δυσχερή θέση των τελευταίων δεκαετιών. Ακόμη και η πολυπόθητη τροποποίηση του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, παραμένει ρητορική προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας, αφήνοντας τους αγρότες της χώρας μας απροστάτευτους από φυσικές καταστροφές και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, στο έλεος των δυσμενών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Μια κλιματικής αλλαγής, που δυστυχώς, επηρεάζει τις αποδόσεις, την βιωσιμότητα, αλλά και την επισιτιστική ασφάλεια σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η δε έλλειψη εργατικών χεριών, αποτελεί ακόμη ζητούμενο για την Κυβέρνηση, η οποία αναζητά πλέον λύσεις στα πέρατα της γης, αρνούμενη να υιοθετήσει τις προτάσεις μας, για την παροχή φορολογικών, στεγαστικών και αδειοδοτικών κινήτρων παραμονής, σε δοκιμασμένους και αποτελεσματικούς εργάτες γης όμορων χωρών.
Ταυτόχρονα, οι ευρηματικές σκέψεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, που νομοθετεί την εγγραφή των αγροτών σε επιμελητήρια, την χορήγηση χαμηλότοκων δανείων, την δημιουργία του αγροτικού 112, σε συνδυασμό με τις, χωρίς οικονομικό και αναπτυξιακό αντίκτυπο, εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, για την στήριξη του εγχώριου πρωτογενή τομέα, αποτελούν τον ορισμό του εμπαιγμού. Επιπροσθέτως η απουσία αναπτυξιακών και δομικών παρεμβάσεων του Ταμείου Ανάκαμψης στον Ελληνικό αγροδιατροφικό τομέα, δείχνει τις προτεραιότητες και τις προθέσεις της Κυβέρνησης.
Μαρασμός κι εγκατάλειψη
Η γενικότερη απραξία της Κυβέρνησης, οδηγεί πλέον τον αγροτικό τομέα της χώρας μας σε μαρασμό και εγκατάλειψη, αφού οι συνθήκες που δημιουργεί δεν είναι πλέον ελκυστικές, με αρνητικές επιπτώσεις και στην συγκράτηση πληθυσμού στην ύπαιθρο. Η μόνιμη άρνηση εφαρμογής ικανών μέτρων αντιμετώπισης των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν πλέον οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι μελισσοκόμοι και οι αλιείς της χώρας μας, απειλεί πλέον τόσο τον βιοπορισμό τους όσο και την Εθνική Οικονομία.
Η απουσία κινήτρων ενασχόλησης με κάποιον παραγωγικό κλάδο δυστυχώς εξαλείφει το ενδιαφέρον ενασχόλησης, καθιστώντας τον πλέον αδιάφορο και επισφαλή. Οι αγρότες δεν ζητούν ελεημοσύνη και ψίχουλα, χρειάζονται ενδιαφέρον και την Πολιτεία να υπηρετεί τον θεσμικό της ρόλο, στις επίπονες προσπάθειες παραγωγής και επιβίωσης.
- Ο Απόστολος Πάνας είναι Βουλευτής Χαλκιδικής του ΠΑΣΟΚ-Αναπληρωτής Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας-