Ένα από τα αγαπημένα καλοκαιρινά φαγητά των Ελλήνων είναι τα γεμιστά. Ειδικά όταν είναι χωριάτικα με τις ντομάτες, τις πιπεριές, τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια να έχουν κοπεί από τον κήπο. Είτε ορφανά, είτε με κιμά για τους μερακλήδες είναι το απόλυτο έδεσμα του καλοκαιριού για όλες τις ελληνικές οικογένειες.
Κι όπως λένε οι ειδικοί δεν υπάρχει πιο υγιεινό, καλοκαιρινό και νόστιμο πιάτο από τα γεμιστά με κιμά. Συνδυάζει το λαχανικό μαζί με τον υδατάνθρακά από το ρύζι και την πρωτεΐνη από τον κιμά.
ΥΛΙΚΑ: Λαχανικά για γέμισμα
- 5 ντομάτες
- 5 κολοκυθάκια
- 5 πιπεριές
ΥΛΙΚΑ: Για τη γέμιση
- 600 γρ κιμά μοσχαρίσιο
- 300 γρ. ρύζι κίτρινο
- 3 καρότα
- 3 μεγάλα κρεμμύδια
- 2 κολοκυθάκια
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- 1 ματσάκι δυόσμο
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι
- 1 ποτήρι νερό
- 3 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
- 10 πατάτες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανοίγουμε τα λαχανικά μας που είναι για γέμισμα, αφαιρούμε την σάρκα και κρατάμε στην άκρη. Τα αλέθουμε στο μπλέντερ. Τρίβουμε στο χονδρό τμήμα του τρίφτη τα καρότα και τα κολοκυθάκια. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα μυρωδικά.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά μέχρι να πάρει χρώμα, προσθέτουμε το κρεμμύδι, σοτάρουμε για λίγο μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τα τριμμένα καρότα, τα κολοκυθάκια και τα αλεσμένα λαχανικά. Προσθέτουμε το ρύζι, το νερό, το αλάτι και το πιπέρι. Αφήνουμε στη φωτιά να τραβήξει λίγο τα υγρά και αφαιρούμε. Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και έξτρα ελαιόλαδο (μια κούπα κατά προτίμηση).
Γεμίζουμε τα ανοιχτά λαχανικά μας, βάζουμε τα καπάκια τους και μεταφέρουμε στο ταψί. Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες, αλατίζουμε και τις προσθέτουμε στο ταψί. Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό. Βάζουμε ελαιόλαδο πάνω από τα γεμιστά και τις πατάτες, πασπαλίζουμε με λίγη φρυγανιά τα γεμιστά μας και ψήνουμε στους 190 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου ή έως ότου αποκτήσουν ωραίο χρυσάφι χρώμα.
Τα σερβίρουμε χλιαρά ή κρύα, βάζοντας λίγο ελαιόλαδο από πάνω.