- 6 καλαμάρια περίπου 200 γρ. το καθένα, φρέσκα ή κατεψυγμένα
- 6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 120 γρ. ρύζι για πιλάφι
- 150 ml λευκό, ξηρό κρασί
- 100 γρ. κουκουνάρια καβουρδισμένα σε αντικολλητικό τηγάνι
- 50 γρ. σταφίδες μαύρες, μουλιασμένες σε μαύρο ρούμι ή κονιάκ για περίπου 30 ́ (ή σε νερό)
- 1 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος
- 1 ματσάκι μάραθος, ψιλοκομμένος, ή 1 γεμάτο κουτ. γλυκού μαραθόσποροι, κοπανισμένοι σε σκόνη
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Αρχικά ζεσταίνουμε το λάδι σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια απαλά, για περίπου 10 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι, το μισό κρασί (75 ml) και περίπου 100 ml νερό. Δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και μαγειρεύουμε μέχρι να πιει το ρύζι τα υγρά του. Τα τελευταία 2 – 3 λεπτά προσθέτουμε τις σταφίδες. Αποσύρουμε και προσθέτουμε τα μυρωδικά, τα κουκουνάρια και αλατοπίπερο. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει και μετά γεμίζουμε τα καλαμάρια κατά τα 3/4 (για να έχει χώρο το ρύζι να φουσκώσει). Κλείνουμε το άνοιγμα με τα πλοκάμια και στερεώνουμε και τα δύο με οδοντογλυφίδα. Βάζουμε τα καλαμάρια σε μια πλατιά και ρηχή κατσαρόλα. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι, το υπόλοιπο κρασί και νερό μόλις να τα σκεπάσει, αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 45 – 50 λεπτά ή μέχρι να γίνουν τα καλαμαράκια και να μαγειρευτεί και η γέμιση. Βγάζουμε τα καλαμάρια και βράζουμε τη σάλτσα μέχρι να δέσει και να γίνει σαν «σιρόπι».