25.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΘΡΑΗλεκτρονικές απάτες με ονοματεπώνυμο «gov.gr»
spot_img

Ηλεκτρονικές απάτες με ονοματεπώνυμο «gov.gr»

-

  • Χρειάζεται προσοχή, καθώς οι επιτήδειοι προσπαθούν απλά να «ψαρέψουν» χρήματα από τους λογαριασμούς σας

 

Της Φιλοθέης Μακριδάκη*

Οι ηλεκτρονικές απάτες δυστυχώς δεν έχουν τέλος. Και πλέον οι επιτήδειοι χρησιμοποιούν το υπουργείο Οικονομικών και την μέγιστη πράξη, την επιστροφή φόρου, για να ξεγελάσουν τους πολίτες και να τους αποσπάσουν χρηματικά ποσά.

Ένα email με τέτοιο στόχο είναι και αυτό που και εγώ και πολλοί ακόμα λάβαμε αυτές τις ημέρες. Το βλέπετε σε φωτογραφία, συγκρατήστε το στην μνήμη σας και αν το δείτε στο email σας απλά σβήστε το χωρίς να κάνετε καμία απολύτως άλλη ενέργεια.

Αναφέρει λοιπόν, αρχικά, «Η Εφορία υπολόγισε τη φορολογική σας δήλωση, δικαιούστε επιστροφή φόρου 634,13 €. Προσπαθήσαμε να μεταφέρουμε το ποσό στον λογαριασμό σας. Αλλά δυστυχώς δεν μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε τα στοιχεία του τρέχοντος λογαριασμού σας. Το ποσό της επιστροφής φόρου θα παραμείνει σε εκκρεμότητα μέχρι να επιβεβαιώσετε τα στοιχεία σας».

Συνεπώς, με νέους τρόπους, με τους οποίους κάνουν πιο πειστικό τον τρόπο δράσης τους, με σκοπό να «τσιμπήσει το δόλωμα» εφευρίσκουν κάθε τόσο οι επιτήδειοι του διαδικτύου, με αποτέλεσμα, ανυποψίαστοι πολίτες να πέφτουν θύματα απάτης, χάνοντας άλλοτε μικροποσά και σε άλλες περιπτώσεις ποσά χιλιάδων ευρώ.

Παραπλανητικά μηνύματα

Τελευταία, οι ομάδες που δραστηριοποιούνται στο έγκλημα των ηλεκτρονικών απατών στην Ελλάδα, εκμεταλλεύονται την εμπιστοσύνη των πολιτών προς την πλατφόρμα gov.gr. Στέλνονται έτσι παραπλανητικά μηνύματα στο κινητό ή στον λογαριασμό που διατηρούν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, μέσω των οποίων ενημερώνονται για τάχα άμεση επιστροφή φόρου.

Για την ακρίβεια, πρόκειται για μια απομίμηση της πλατφόρμας, και έτσι δεν είναι εύκολα διακριτό από τον παραλήπτη ότι πρόκειται για απάτη. Είναι στ’ αλήθεια γεγονός ότι οι περισσότεροι πολίτες ακολουθούν το email και παραπλανόνται δίχως να το καταλάβουν. Όταν πλέον διαπιστώσουν τι έχει γίνει είναι πολύ αργά.

Το μήνυμα, περιλαμβάνει πολλαπλούς κρυφούς συνδέσμους ψαρέματος. Ο πολίτης καλείται να επιλέξει την τράπεζα με την οποία συνεργάζεται και στη συνέχεια ο χρήστης ανακατευθύνεται σε μία ψεύτικη σελίδα, με θέμα το συγκεκριμένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Έτσι, όταν αρχίζει να πληκτρολογεί τους κωδικούς του, για να μπει στον λογαριασμό της τράπεζας, καταγράφονται όλα τα πλήκτρα που χρησιμοποιούνται και προωθούνται στον απατεώνα.

Πρόκειται ουσιαστικά για σελίδες οι οποίες λειτουργούν ως καθρέφτης, με σκοπό να αποκτήσουν πρόσβαση στους κωδικούς τραπεζικών λογαριασμών, ώστε να αποσπάσουν χρηματικά ποσά, με τους ειδικούς του χώρου της κυβερνοασφάλειας, να υποστηρίζουν ότι αυτή η διαδικασία έχει μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας. Προσοχή στα email που λαμβάνετε, στα μηνύματα στο κινητό που σας προτείνουν να ακολουθήσετε συνδέσμους τους οποίους όταν ανοίγουν έχουν την εικόνα του τραπεζικού σας λογαριασμού αλλά και τις τηλεφωνικές κλήσεις που και καλά θέλουν να σας δώσουν επιστροφή χρημάτων από την εφορία…

  • Η Φιλοθέη Μακριδάκη είναι Αρθρογράφος-Ειδικός φοροτεχνικός Α’ Τάξης- Φορολογικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Ιδιωτών- Ιδιοκτήτρια Λογιστικού Γραφείου

spot_img
spot_img