15.4 C
Athens
Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΗ στενή σχέση του Καρόλου με την ορθοδοξία
spot_img

Η στενή σχέση του Καρόλου με την ορθοδοξία

-

Οι επισκέψεις στο Άγιο όρος και οι συχνές χρηματοδοτήσεις εκ μέρους του για την αναστήλωση μοναστηριών κι εκλησιών

Η στέψη του Καρόλου και η επιθυμία του να ενσωματωθεί στο τελετουργικό ελληνική ορθόδοξη μουσική που εκτελέστηκε από το Σύνολο Βυζαντινών Ψαλμών, φέρνει ξανά στην επιφάνεια τη συζήτηση γύρω από την -υποτίθεται κρυφή- σχέση του βασιλιά με την Ορθοδοξία. Ποια είναι όμως η αλήθεια και ποια η πραγματικότητα;
Οι πνευματικοί δεσμοί του Βασιλιά Καρόλου με την Ορθοδοξία είναι αδιαμφισβήτητοι. Οι συχνές -πάντα ανεπίσημες- επισκέψεις του στο Άγιο Όρος και σε διάφορες εκκλησίες και μοναστήρια στην Αγγλία, την Ελλάδα και τη Σερβία, έχουν τραβήξει κατά καιρούς τα φώτα των διεθνών μίντια, αλλά πάντα το παλάτι επιμένει ότι γίνονται πολιτιστικά, στο πλαίσιο της αγάπης του Καρόλου για τις Τέχνες και τις διάφορες πολιτισμικές εκφάνσεις του ευρωπαϊκού πνεύματος. Από δηλώσεις του ίδιου, όπως η περιβόητη «Η Ελλάδα βρίσκεται στο αίμα μου», μέχρι την διακαή επιθυμία του να ακουστεί στην τελετή στέψης του Ελληνορθόδοξη βυζαντινή μουσική, φαίνεται ότι η Ορθοδοξία μιλά στην καρδιά του.
Ο Έλληνας μαέστρος Αλέξανδρος Λίγκας, καθηγητής λειτουργιολογίας και ορθόδοξης μουσικής στη Θεολογική Ακαδημία του Άγιου Βλαδίμηρου στη Νέα Υόρκη και ιδρυτής της χορωδίας Cappella Romana, ο οποίος διεύθυνε το Σύνολο Βυζαντινών Ψαλμών στην τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου, μιλώντας στην ΕΡΤ, εξήγησε σχετικά: «Ο βασιλιάς έχει κρατήσει πολύ στενές σχέσεις με την Ορθοδοξία αρκετά χρόνια. Ήθελε να τιμήσει με μια ελληνική ψαλμωδία τον πατέρα του, τον πρίγκιπα Φίλιππο, που είχε γεννηθεί στην Κέρκυρα».
Μύθοι και πραγματικότητες
Η πρόσφατη αυτή επιθυμία του Καρόλου συνδέεται με πολλές άλλες κινήσεις του που κατά καιρούς έχουν δείξει ότι ο βασιλιάς, από τότε που ήταν διάδοχος, εξέτρεφε μια ιδιαίτερη σχέση με την Ορθοδοξία. Έναν δεσμό πνευματικό, πολύ μεγαλύτερο και βαθύτερο από αυτόν που είχε ο ίδιος του ο πατέρας. Η αλήθεια είναι ότι ο πρίγκιπας Φίλιππος δεν έδειξε ποτέ να ενδιαφέρεται ουσιαστικά για τις ελληνικές του ρίζες, ούτε για την Ορθοδοξία. Έφυγε κακήν κακώς από την Ελλάδα μέσα σε ένα καφάσι για πορτοκάλια. Ο Φίλιππος, που μεγάλωσε με βορειοευρωπαϊκή και αγγλική κουλτούρα, ένιωθε άσχημα και μειονεκτικά με την ελληνική του καταγωγή. Το επιχείρημα, συνεπώς, που υιοθετεί επίσημα το παλάτι ότι ο Κάρολος θέλει να τιμήσει την ελληνική καταγωγή του πατέρα του δεν είναι πολύ πειστικό.
Στις 12 Μαΐου του 2004 η Βασίλισσα Ελισάβετ ξύπνησε και καθώς έπαιρνε το πρωινό της τσάι έπρεπε να διαχειριστεί μια νέα θύελλα στο Παλάτι. Ο Κάρολος βρισκόταν στην Ελλάδα και υποτίθεται σε άκρα μυστικότητα είχε επισκεφθεί με μία θαλαμηγό ελληνικής εφοπλιστικής οικογένειας τη Μονή Βατοπεδίου στο Άγιο Όρος. Η παρουσία του εκεί ήταν ιδιωτική. Ο Κάρολος, όχι ως διάδοχος του βρετανικού θρόνου, αλλά ως απλός πολίτης, αποβιβάστηκε με δυο σωματοφύλακες από το υπερπολυτελές σκάφος σε ένα ταχύπλοο που τον μετέφερε στην ακτή. Εκεί, τον περίμενε με σεμνότητα, χωρίς να τηρείται το πρωτόκολλο, μια μικρή επιτροπή υποδοχής που αποτελούνταν από απλούς μοναχούς, η οποία θα τον οδηγούσε στο μοναστήρι για να συναντήσει τον ηγούμενο Εφραίμ. Κανένας δημοσιογράφος δεν ακολουθούσε τον Κάρολο, κανένας παπαράτσι δεν είχε καταφέρει να μάθει τον μυστικό προορισμό του τότε διαδόχου. Όλα έγιναν σε κλίμα εχεμύθειας, με έναν πέπλο μυστηρίου να σκεπάζει το εν λόγω ταξίδι. Όμως, παρά τα δρακόντεια μέτρα και την …συνωμοσία της σιωπής, δυο μέρες μετά την επίσκεψη του Καρόλου στη Μονή Βατοπεδίου, η βρετανική εφημερίδα «The Guardian» δημοσίευσε ένα ρεπορτάζ που αποκάλυπτε την κρυφή σχέση του Καρόλου με την Ορθοδοξία. Το άρθρο με τον πικάντικο τίτλο «Ο πρίγκιπας Κάρολος βρήκε το αληθινό πνευματικό του καταφύγιο σε έναν ελληνικό βράχο;», άναψε φωτιές στο παλάτι. Οι τακτικές συναντήσεις του Καρόλου με τον Εφραίμ, τον ηγούμενο του Βατοπεδίου ενίσχυσαν τις εικασίες ότι ο πρίγκιπας διδάσκεται προσωπικά τον ανατολικό Χριστιανισμό, ακόμη κι αν αυτό διαψεύδεται έντονα από το παλάτι», έγραψε ο αγγλικός Τύπος.
Η κρυφή επίσκεψη του Καρόλου στο Άγιο Όρος, αφού είχε διαρρεύσει, έπρεπε να γίνει τουλάχιστον επικοινωνιακά διαχειρίσιμη. Image makers, επικοινωνιολόγοι και marketing experts του παλατιού επιστρατεύθηκαν για να σώσουν την κατάσταση. Το Άγιο Όρος δεν θα αναφερόταν ως ένας τόπος θρησκευτικής λατρείας των Ορθόδοξων Χριστιανών, αλλά ως ένας προορισμός που λόγω του αβάτου παρέμενε ασφαλής για μια προσωπικότητα, η οποία βρισκόταν διαρκώς μπροστά από τα φώτα της δημοσιότητας. Το αφήγημα είχε αποφασιστεί: ο Κάρολος ως λάτρης της φύσης και του πολιτισμού, είχε επισκεφθεί το Άγιο Όρος σαν πολιτισμικό μνημείο, με τον σεβασμό που τον διακρίνει για κάθε θρησκεία και δόγμα αυτού του κόσμου, όπως άλλωστε έχει κάνει και με το Ισλάμ και με τον Βουδισμό.
«Πηγαίνει εκεί ως ιδιώτης, όχι με την επίσημη ιδιότητά του ως Πρίγκιπας της Ουαλίας», είχε δήλωσε η Κριστίν Κλαρκ, εκπρόσωπος του παλατιού το 2004. «Οι επισκέψεις γίνονται αυστηρά στον ιδιωτικό του ελεύθερο χρόνο, οπότε δεν δημοσιοποιούμε λεπτομέρειες. Αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι ενδιαφέρεται για την αρχιτεκτονική και την πνευματικότητα του Αγίου Όρους».
Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων Γρηγόριος, ο οποίος εκοιμήθη το 2019 έχει δηλώσει: «Αυτό που πολλοί αγνοούν είναι ότι η ορθοδοξία είναι ιστορικά άρρηκτα συνδεδεμένη με την οικογένειά του Καρόλου». Πράγματι, η γιαγιά του Καρόλου, από την πλευρά του πατέρα του, η πριγκίπισσα Αλίκη της Ελλάδας, έζησε ως ορθόδοξη μοναχή ένα μεγάλο μέρος της ζωής της. Ο Κάρολος λάτρευε τη γιαγιά του και όταν ήταν 20 ετών προσευχόταν μαζί της στο ορθόδοξο παρεκκλήσι που εκείνη είχε φτιάξει στο Μπάκινχαμ, όπου βρήκε καταφύγιο μετά το πραξικόπημα του 1967 στην Ελλάδα, μέχρι το θάνατό της το 1969. Επίσης μία από τις θείες του Καρόλου, η Μεγάλη Δούκισσα Ευγενία, είχε ιδρύσει ένα ορθόδοξο μοναστήρι στη Ρωσία και ανακηρύχθηκε Αγία όταν εκτελέστηκε με αγριότητα στην Οκτωβριανή Επανάσταση.
Το εάν ο Κάρολος έχει ασπαστεί την Ορθοδοξία δεν θα το μάθουμε ποτέ. Πάντως έμπρακτα έχει πολλές φορές σταθεί στο πλάι της Ορθοδοξίας, χρηματοδοτώντας αναστηλώσεις χριστιανικών ορθόδοξων ναών και μοναστηριών, όπως για παράδειγμα συνέβη με τη Μονή Χιλανδαρίου, για την ανοικοδόμηση της οποίας μετά από μια καταστροφική πυρκαγιά, ο σημερινός Βασιλιάς οργάνωσε, όταν ακόμα ήταν πρίγκιπας, μια ολόκληρη εκστρατεία εύρεσης πόρων, μέσω μιας οργάνωσης στο Λονδίνο που ονομάζεται «Φίλοι του Αγίου Όρους».

 

spot_img
spot_img