- Ορισμένοι επιστήμονες συνοψίζουν τα μακροπρόθεσμα οφέλη της μονογαμίας για την ψυχική και σωματική υγεία
Του Θάνου Ασκητή*
Στην εποχή μας, θα μπορούσαμε να πούμε, ότι τα όρια των ανθρωπίνων σχέσεων αλλάζουν με ταχύτατους ρυθμούς. Υπό το πρίσμα του γενικευμένου στρες, που χαρακτηρίζει τις αλλεπάλληλες κοινωνικές μεταβάσεις, οι άνθρωποι σήμερα αποζητούν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εποχή, τη στιγμιαία και ευκαιριακή ηδονή, τόσο μέσα από τον υπερκαταναλωτισμό τους όσο και μέσα από τις διαπροσωπικές και ερωτικές τους σχέσεις. Γυναίκες όμορφες, δυναμικές και έξυπνες ξεπροβάλλουν ως στολίδια στην καθημερινότητα του άνδρα. Εκείνος, στιβαρός, ευφυής και κοινωνικός γοητεύεται και μαγνητίζει τα βλέμματα, όλων εκείνων που θα τον ήθελαν στο πλευρό τους.
Άλλοι γεύονται τον έρωτα μέσα από πολλές και διαφορετικές σχέσεις και κάποιοι άλλοι εμμένουν σε μία και μοναδική δέσμευση. Ο καθένας τους επιλέγει τη στάση ζωής, που πιστεύει, ότι τον κάνει περισσότερο ευτυχισμένο. Κάποιοι εξιδανικεύουν την πολυγαμία, σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσουν την αναποφασιστικότητα τους, ενώ κάποιοι άλλοι εξυμνούν τη μονογαμία, προκειμένου να υπερκαλύψουν το φόβο της μοναχικότητας τους.
Όμως, εν τέλει για τι από τα δύο έχει προοριστεί ο άνθρωπος; Κανένας επιστήμονας μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να δώσει σαφείς εξηγήσεις σ’ αυτό το ερώτημα. Από τη μία, αρκετοί μελετητές υποστηρίζουν, ότι η μονογαμία έρχεται σε αντίθεση με τις εξελικτικές παρορμήσεις του ανθρώπου, που θέλει να προάγει τα γονίδια του στις επόμενες γενιές και ότι επομένως τον καταπιέζει βιολογικά. Από την άλλη, κάποιοι πιστεύουν, ότι η μονογαμία ευνοήθηκε ως κοινωνικός θεσμός μέσα στα χρόνια, προκειμένου να διασφαλίσει την επιβίωση του ανθρώπινου είδους, μέσα από τη συγκρότηση ομάδων.
Σε κοινή πορεία
Στο σημείο αυτό, αξίζει να διευκρινίσουμε, ότι μονογαμία δεν σημαίνει αποκλειστικά, ότι έχω έναν και μοναδικό σεξουαλικό σύντροφο (σεξουαλική μονογαμία). Μπορεί να σημαίνει, ότι αναμένω από το σύντροφο μου να συνεργαστούμε οι δυο μας σε μία κοινή πορεία ζωής (κοινωνική μονογαμία), να αποκτήσουμε τα δικά μας παιδιά (γενετική μονογαμία) και τέλος να επισφραγίσουμε τη δέσμευση μας μέσα από το θεσμό του γάμου και της κοινής συμβίωσης (οικογενειακή μονογαμία). Επίσης, η μονογαμία (σε όλες της τις εκφάνσεις), μπορεί να υφίσταται τόσο εντός όσο και εκτός γάμου και ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό του κάθε ατόμου.
Είτε κάποιος είναι σεξουαλικά μονογαμικός είτε πολυγαμικός, αυτό που έχει τελικά σημασία, είναι το πως αισθάνεται μέσα στις σχέσεις του, ανεξαρτήτως της διάρκειας τους. Σίγουρα, η σεξουαλική και ερωτική ποικιλία εξασφαλίζει πιο πολλές εμπειρίες για τον άνδρα και τη γυναίκα, τους «ανανεώνει» και τους βοηθάει να ανακαλύψουν τις διαφορετικές πλευρές του εαυτού τους. Από την άλλη η μονογαμία, παρά το γεγονός, ότι έχει ταυτιστεί σε κάποιες περιπτώσεις με τη μονοτονία και τη ρουτίνα, στην πραγματικότητα, βοηθάει τον άνθρωπο να αισθανθεί περισσότερο σημαντικός (μοναδικός) και του παρέχει μεγαλύτερη συναισθηματική ασφάλεια σε βάθος χρόνου.
Πολλές φορές, η πολυγαμία ως στάση ζωής, ματαιώνει το άτομο, το οποίο ζει μέσα από το κυνήγι της φευγαλέας επιβεβαίωσης των παρορμήσεων και των συναισθημάτων του. Συγχρόνως, η μονογαμία είναι μία επιλογή, που κάποιοι υποστηρίζουν, ότι περιορίζει την ελευθερία του ατόμου και ότι μακροπρόθεσμα μπορεί να του δημιουργήσει διαφόρων ειδών «απωθημένα».
Η αλήθεια είναι, ότι ο άνθρωπος σήμερα είναι ελεύθερος να επιλέξει εκείνο τον τρόπο ζωής, που νιώθει ότι τον κάνει να αισθάνεται περισσότερο ολοκληρωμένος. Οι όροι «πολυγαμία» και «μονογαμία» δεν είναι απόλυτοι και κάποιος μπορεί να προσαρμόσει αυτή του την επιλογή, ανάλογα με τις ανάγκες του σε κάθε στάδιο της ζωής του. Το μόνο σίγουρο είναι, πως ό,τι και να επιλέξει κάποιος, θα πρέπει να είναι ειλικρινής και να δείχνει σεβασμό απέναντι στον άνθρωπο που έχει απέναντι του, και κυρίως, απέναντι στον ίδιο του τον εαυτό…
Για την ψυχική υγεία
Ορισμένοι επιστήμονες συνοψίζουν τα μακροπρόθεσμα οφέλη της μονογαμίας για την ψυχική και σωματική υγεία:
- Η μονογαμία καλλιεργεί τη συναισθηματική οικειότητα ανάμεσα στους συντρόφους και τους βοηθάει να αναπτύξουν μία δυνατή, προστατευτική και στοργική σχέση.
- Η ποιότητα της σεξουαλικής ζωής στο εσωτερικό των μονογαμικών σχέσεων συνήθως αναβαθμίζεται στο πέρασμα του χρόνου. Οι σύντροφοι αποκτούν μεγαλύτερη σωματική εξοικείωση και μαθαίνουν να κορυφώνουν με πολύ πιο απολαυστικό τρόπο.
- Από την άποψη της υγείας, ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα της μονογαμίας είναι η μείωση του κινδύνου για την απόκτηση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.
- Η μονογαμία ενθαρρύνει τη δημιουργία ενός πιο σταθερού και ασφαλούς οικογενειακού περιβάλλοντος για την ψυχική ανάπτυξη των μελλοντικών απογόνων ενός ζευγαριού.
- Εντοπίζονται αρκετά ερευνητικά δεδομένα, τα οποία αποδεικνύουν, ότι οι άνθρωποι, που ζουν σε μονογαμικές σχέσεις ζουν περισσότερα χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, οι άνδρες τείνουν να ακολουθούν λιγότερο ανθυγιεινές συνήθειες, ενώ οι γυναίκες εμφανίζουν μειωμένα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης.
- Ο Θάνος Ασκητής είναι Νευρολόγος-Ψυχίατρος, Διδάκτωρ ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, Πρώην Βουλευτής Β’ Αθηνών, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας