17.9 C
Athens
Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΗ μείωση του γιγάντιου πληθωρισμού ο νέος στόχος του Ερντογάν
spot_img

Η μείωση του γιγάντιου πληθωρισμού ο νέος στόχος του Ερντογάν

-

Η προτεραιότητα της νέας του οικονομικής ομάδας θα είναι να μειώσει τον πληθωρισμό σε μονοψήφια επίπεδα από το τρέχον επίπεδο του περίπου 40%, διεμήνυσε το πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Τώρα που τελείωσαν οι εκλογές, το χέρι μας είναι πιο δυνατό», είπε ο Ερντογάν σε μια ομιλία του σε ομάδα Τούρκων εξαγωγέων. «Θα μειώσουμε τον πληθωρισμό σε μονοψήφιο νούμερο, αυτή θα είναι η προτεραιότητα της νέας οικονομικής ομάδας μας».
Είπε επίσης ότι η οικονομία ανακάμπτει έντονα μετά από δύο καταστροφικούς σεισμούς τον Φεβρουάριο. Η προσήλωση του Ερντογάν με τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια επιτάχυνε τον πληθωρισμό και οδήγησε σε μαζικές εκροές από ξένους επενδυτές ομολόγων και μετοχών. Η κεντρική τράπεζα έχει εξαντλήσει το μεγαλύτερο μέρος των αποθεματικών της σε μια προσπάθεια να διατηρήσει σταθερή τη λίρα. Το νόμισμα εξακολουθεί να υποχωρεί περισσότερο από 20% φέτος έναντι του δολαρίου.
Οι επενδυτές περιμένουν να δουν εάν ο νέος υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών Μεχμέτ Σίμσεκ και η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν θα τερματίσουν τις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές του Ερντογάν. Η κεντρική τράπεζα θα πραγματοποιήσει τη συνεδρίαση για τον καθορισμό των επιτοκίων στις 22 Ιουνίου.
Διαφοροποίηση με το… καλημέρα
Η νέα επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, αναμένεται να κάνει αισθητή τη διαφοροποίησή της στο οικονομικό μοντέλο που ακολουθούσε μέχρι πρότινος ο προκάτοχός του (με τις προσταγές του Ερντογάν). Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, στην πρώτη της συνεδρίαση με την Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν να κρατά τα ηνία, την επόμενη εβδομάδα εκτιμάται ότι θα προχωρήσει σε μία εντυπωσιακή σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, έχοντας τη στήριξη του νέου υπουργού Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ.
Επιχειρηματικά στελέχη και αναλυτές, τους οποίους επικαλούνται οι Financial Times, αναμένουν ότι το κύριο επιτόκιο της Τουρκίας θα αυξηθεί στο 17% από 8,5% κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής την επόμενη εβδομάδα. Η καθοδήγηση της Τουρκίας προς μια βιώσιμη οικονομική πορεία θα απαιτήσει απότομη αύξηση του κόστους δανεισμού και περαιτέρω υποτίμηση της λίρας.
Η νέα οικονομική ηγεσία που διορίστηκε από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την επανεκλογή του τον περασμένο μήνα , με επικεφαλής την Ερκάν τον Σιμσέκ, αντιμετωπίζει αυξανόμενες προκλήσεις καθώς επιδιώκουν να τραβήξουν την οικονομία των 900 δισ. δολαρίων από το χείλος του γκρεμού. Αναλυτές και στελέχη αναμένουν επίσης ότι η λίρα θα υποχωρήσει άλλο 17% τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με έρευνα της κεντρικής τράπεζας. «Μια ανατροπή δεν θα ήταν εύκολο να επιτευχθεί αφού οι πρόσφατες οικονομικές πολιτικές δημιούργησαν σημαντικές ανωμαλίες», δήλωσε ανώτερος αναλυτής στο τουρκικό υποκατάστημα ενός διεθνούς χρηματοοικονομικού ομίλου. «Ακόμα κι αν θέλουν να επιστρέψουν στις ορθόδοξες πολιτικές, αυτά τα βήματα μπορεί να δημιουργήσουν παρενέργειες».
Επιμένει ο Ερντογάν
Το εμβληματικό οικονομικό πρόγραμμα του Ερντογάν, που επικεντρώθηκε στη διατήρηση του κόστους δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα παρά τον οξύ πληθωρισμό και στην υπεράσπιση της λίρας, έχει προκαλέσει σοβαρές ανισορροπίες και οδήγησε σε φυγή ξένων κεφαλαίων.
Η χρήση μη συμβατικών εργαλείων επιταχύνθηκε ενόψει των εκλογών καθώς ο Ερντογάν χρησιμοποίησε κυβερνητικούς πόρους για να τονώσει την οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της παροχής δωρεάν φυσικού αερίου και της αύξησης του κατώτατου μισθού. Περίπου 23 δισεκατομμύρια δολάρια δαπανήθηκαν επίσης για τη στήριξη της λίρας μεταξύ των αρχών του 2023 και των εκλογών του δεύτερου γύρου του Μαΐου, σύμφωνα με υπολογισμούς του οικονομολόγου Χαλούκ Μπουρουμτεσκί.
Ο Έιχ Αρίσπε, ο κύριος αναλυτής που είναι υπεύθυνος για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας στη Fitch Ratings, δήλωσε: «Η συσσώρευση στρεβλώσεων και η αύξηση των τρωτών σημείων ως αποτέλεσμα της εκλογικής τόνωσης μπορεί να απαιτήσει τουλάχιστον μια αλλαγή τακτικής όσον αφορά την οικονομική πολιτική κατεύθυνση».

spot_img
spot_img