32.9 C
Athens
Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΑΡΘΡΑΗ «εθνική συμμαχία» των έξι με Κιλιτσντάρογλου κατά Ερντογάν
spot_img

Η «εθνική συμμαχία» των έξι με Κιλιτσντάρογλου κατά Ερντογάν

-

Πάντως τα «γεράκια» της αντιπολίτευσης, σε καμία περίπτωση δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, αν αναλάβουν

Μετά από μήνες αναμονής, η «εθνική συμμαχία» των έξι αντιπολιτευτικών κομμάτων κατέληξε τη Δευτέρα 6 Μαρτίου και επισήμως, στον υποψήφιο που θα στηρίξει στις επερχόμενες εκλογές έναντι του Προέδρου Ερντογάν και είναι ο Κιλιτσντάρογλου, όπως ανέμενα και υποστήριζα μήνες τώρα στα ΜΜΕ,παρά τις παλινδρομήσεις της Ακσενέρ που αυτοχρίστηκε ρυθμιστής, σίγουρα με ανταλλάγματα.
Η Μεράλ Άκσενερ, πρόεδρος του ακροδεξιού Κόμματος ΙΥΙ στις 3 Μαρτίου είχε ανακοινώσει την αποχώρησή της από τη συμμαχία, καθώς δεν συμφωνούσε με την απόφαση στήριξης του Κιλιτσντάρογλου. Παρότι αρχικά είχε συνυπογράψει, αντιπρότεινε ως υποψηφίους τους Δημάρχους της Αγκύρας και της Κωνσταντινουπόλεως, Γιαβάς και Ιμάμογλου αντίστοιχα.
Ωστόσο, τόσο οι δύο Δήμαρχοι, όσο και τα πέντε εναπομείναντα κόμματα, υποστήριξαν την απόφαση στήριξης Κιλιτσντάρογλου, με συνέπεια τη Δευτέρα 6 Μαρτίου, η Ακσενέρ με το κόμμα επέστρεψαν στην «εθνική συμμαχία».
Η μυστική αιτία
Αναζητώντας την μυστική αιτία προσωρινής αποχώρησης της Ακσενέρ, ο Μεντούμ Μπαϊρακτάρογλου, μέντορας και αξιόπιστος παλαιός δημοσιογράφος, συνεργάτης της Τσιλέρ, ισχυρίστηκε πως, βάσει στοιχείων, ο γιος της Ακσενέρ, Φατίχ Ακσενέρ, συνεργάζεται με τις πέντε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες ( Beşli Çete), το Πανεπιστήμιο του μεγιστάνα Κότς (όλοι βαθύ κράτος) και πως ο  δήμαρχος Ιμάμογλου, σχετίζεται άμεσα και στενά μαζί τους, ειδικά με τον Μεχμέτ Τσενγκιζ (Cengiz Holding).
Η επίσημη ανακοίνωση υποψηφιότητας του Κιλιτσντάρογλου, του Ρεπουμπλικανικού Κεμαλικού CHP και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έγινε επίσημα  στις 6 Μαρτίου. Ο Κιλιτσντάρογλου, δήλωσε πως οι Πρόεδροι των 5 υπολοίπων κομμάτων της συμμαχίας θα υπηρετήσουν κυλιόμενα ως αντιπρόεδροι – στην περίπτωση εκλογικής νίκης –  και πως όλες οι αποφάσεις για τα κρίσιμα εθνικά ζητήματα θα λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη των κομμάτων που συμμετέχουν στην Εθνική Συμμαχία, κατόπιν διαβουλεύσεων.
Γενικά, ως βασικός στόχος της  «εθνικής συμμαχίας» θα είναι η μετάβαση στο ενισχυμένο Κοινοβουλευτικό σύστημα και η κατάργηση του συγκεντρωτικού Προεδρικού συστήματος που ισχύει επί του παρόντος. Τέλος, προς ικανοποίηση όλων των μελών της Συμμαχίας και κυρίως της Ακσενέρ, αποφασίστηκε πως οι Δήμαρχοι Γιαβάς και Ιμάμογλου θα υπηρετήσουν επίσης ως αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, όταν θα κρίνει κατάλληλη τη στιγμή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Με τις εκλογές να έχουν οριστεί για τις14 Μαΐου, πλην έκτακτης αλλαγής εκ μέρους του Προέδρου Ερντογάν, το ερώτημα είναι, εάν ο Κιλιτσντάρογλου είναι η σωστή δυναμική επιλογή υποψηφίου από την αντιπολίτευση, ή μήπως η υποτονική παρουσία του στην εσωτερική πολιτική σκηνή και τα πρόωρα εσωτερικά προβλήματα της «εθνικής συμμαχίας» θα ενισχύσουν την εικόνα του Προέδρου Ερντογάν, ως μοναδικού δυναμικού υποψηφίου, ικανού να διατηρήσει τον έλεγχο στη χώρα.
Ο Κιλιτσντάρογλου, εν αμφιβολία συγκεντρώνει το συνολικό αντι-Ερντογανικό ρεύμα, ενώ ρυθμιστές ουσίας θα είναι οι πέντε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες της Τουρκίας. Πιθανόν το Κυβερνητικό ΑΚΡ θα χάσει τις βουλευτικές, όμως στις Προεδρικές, ο Πρόεδρος Ερντογάν δεν ξέρω αν θα κερδίσει, όμως δεν έχει την «πολυτέλεια» να χάσει και ο νοών νοείτω. «Αναζητώ» σημάδια, κυρίως για τη στάση των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Γερμανίας, Αγγλίας, συν ΕΕ για να καταλάβω ποιον θέλουν στη Γείτονα. Πάντως τα ” γεράκια” της αντιπολίτευσης, επουδενί συμφέρουν την Ελλάδα, αν αναλάβουν και ας λένε κάποιοι Έλληνες αναλυτές πως θέλουν να φύγει ο Ερντογάν.

Ο Δημήτρης Σταθακόπουλος είναι καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο-Οθωμανολόγος/Τουρκολόγος-Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω-Συνεργάτης του Εργαστηρίου Τουρκικών & Ευρασιατικών Μελετών του Πανεπιστημίου Πειραιά

spot_img
spot_img
spot_img