27.8 C
Athens
Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΑΡΘΡΑΗ Ελλάδα οχυρώνει την ειρήνη της
spot_img

Η Ελλάδα οχυρώνει την ειρήνη της

-

  • Η χώρα μας έχει χαράξει εθνική κόκκινη γραμμή και είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο

 

Του Κωνσταντίνου Γκιουλέκα*

 

Η Τουρκία απειλεί ευθέως την Ελλάδα. Η τουρκική ρητορική ξεπέρασε κάθε όριο. Μιλάμε για μια επιθετική ρητορική που δεν έχουμε ξανασυναντήσει. Παρακολουθούμε με ψυχραιμία και νηφαλιότητα κάθε κίνηση της Άγκυρας. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν ετεροπροσδιορίζεται αλλά προσδιορίζει τους στόχους, την στρατηγική και την πολιτική της με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των ελληνικών συμφερόντων, την ασφάλεια του ελληνικού λαού, την διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων έναντι παντός.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που εργάζεται για την ειρήνη, στην βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, και το έχει αποδείξει ατράνταχτα και εμπράκτως με την συνεπή πολιτική στάση της. Παρόλα αυτά, ο ταραξίας της περιοχής μας, η Τουρκία, υπερβαίνοντας κάθε διπλωματικό και πολιτικό όριο, επιδεικνύει μια πρωτοφανή επιθετικότητα, απειλώντας ευθέως την Ελλάδα «ότι θα έλθουν νύχτα» αμφισβητώντας την κυριαρχία ακόμη και των μεγάλων νήσων του Αιγαίου, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα και ασκώντας μια αφόρητη πίεση με τις συνεχείς παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και τις υπερπτήσεις που επιχειρεί στο Αιγαίο. Ακόμη πιο προκλητικό είναι το σκηνικό που στήνει η Τουρκία στην πλευρά της Ανατολικής Μεσογείου και ιδιαίτερα στην περιοχή της Κύπρου.

 

Σταθερή απάντηση

 

Πως απαντάει η Ελλάδα σε όλα αυτά; Πως αντιδρά στην ευθεία απειλή της Τουρκίας; Η απάντηση δίνεται με σταθερότητα, αποφασιστικότητα και συνέπειααπό την Κυβέρνηση, αλλά και από ολόκληρη την Ελλάδα. Η εθνική γραμμή είναι σαφής και ξεκάθαρη. Οχυρώνουμε την ειρήνη μας, αυξάνουμε την ισχύ της πατρίδας μας, θωρακίζουμε την άμυνά μας, και εκπέμπουμε το μήνυμα ότι δεν παρακολουθούμε την τουρκική προκλητικότητα αλλά καλούμε την Άγκυρα να ακολουθήσει τον δρόμο που επιβάλλει το Διεθνές Δίκαιο και οι σχέσεις καλής γειτονίας.

Από την άλλη πλευρά, όμως, η Ελλάδα δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση, προς φίλους, εταίρους, συμμάχους και προς τους γείτονές μας ότι θέτει τις κόκκινες γραμμές της, που αποτελούν , όπως προαναφέραμε, και την εθνική γραμμή που ακολουθούμε. Είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε απολύτως αποτελεσματικά την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματά μας και έχουμε  την ισχύ να εγγυηθούμε την ασφάλεια του ελληνικού λαού έναντι οποιουδήποτε επιβουλέα.

Η κυβέρνηση  του Κυριάκου Μητσοτάκη δουλεύει συστηματικά και με συνέπεια στοντομέα της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας.Υπάρχουν  συγκεκριμένα και απτά αποτελέσματα. Η Συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Γαλλία, με ρήτρα, μάλιστα, αμυντικής συνδρομής, όπως και η αντίστοιχη Συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η διεύρυνση της Συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με την αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης και της Σούδας και την συνύπαρξη, μαζί με τα ελληνικά, και αμερικανικών στρατευμάτων, οι Συμφωνίες με το Ισραήλ, με την Αίγυπτο για τον ορισμό των θαλασσίων ζωνών, η συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με άλλα κράτη της περιοχής όπως η Σαουδική Αραβία έχουν δυναμώσει σημαντικά την θέση της χώρας μας, γεγονός που προκαλεί έναν έντονο εκνευρισμό και ποικίλες αντιδράσεις από την Άγκυρα.

Το ταξίδι του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, η συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάιντεν και η ομιλία του στο Κογκρέσο, πρόσθεσαν σημαντικά οφέλη στο κεφάλαιο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Αδιάψευστος μάρτυρας οι έντονες τουρκικές αντιδράσεις σε όλα αυτά. Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από όσα γίνονται σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο για την ενίσχυση της θέσης της Ελλάδος στην ευρύτερη περιοχή.

 

Θωρακίζουμε την άμυνα

 

Παράλληλα, θωρακίζουμε την άμυνά μας στο στρατιωτικό πεδίο, προκειμένου να ενισχύουμε και να αναβαθμίζουμε διαρκώς το επίπεδο ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεών μας, ώστε η χώρα, σήμερα,  να διαθέτει την απαραίτητη ισχύ, έναν δυνατό αποτρεπτικό μηχανισμό, τον οποίον υπολογίζουν όλοι εκείνοι που ενδεχομένως επιβουλεύονται την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή μας.

Παρακολουθούμε με προσοχή, με νηφαλιότητα, αποφασιστικότητα αλλά και εθνική αυτοπεποίθηση τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας.  Γι’ αυτόν τον λόγο, συστηματικά και αθόρυβα αναβαθμίζουμε τις Ένοπλες δυνάμεις μας καθιστώντας τες ακόμη πιο ισχυρές και αποτελεσματικές, ώστε να εγγυώνται την ειρήνη και την ασφάλεια του ελληνικού λαού.

 

 

  • Ο Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής-Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Ν.Δ.

spot_img
spot_img
spot_img