27.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΘΡΑΗ εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας
spot_img

Η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας

-

  • Η έγκαιρη διάγνωση μειώνει τη διασπορά στην κοινότητα, μπορεί όμως να σώσει και ζωές σε ορισμένες περιπτώσεις

 

Του Γιάννη Κεχρή*

 

O Covid-19 ταλαιπωρεί την ανθρωπότητα εδώ και σχεδόν 3 χρόνια και τη χώρα μας ειδικότερα από το Μάρτιο του 2020. Εκατομμύρια θάνατοι έχουν καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Η επιστήμη μας έδειξε το δρόμο για ακόμα μια φορά. Με τη δημιουργία των εμβολίων αλλά και των φαρμάκων για την αντιμετώπιση του Covid-19 έχουν σωθεί εκατομμύρια ζωές, κάτι που πρέπει να μας δίνει δύναμη και να μας γεμίζει με ελπίδες για τη συνέχεια της πανδημίας.

Αυτή τη στιγμή, επικρατεί στη χώρα μας η μετάλλαξη όμικρον και οι παραλλαγές της. Στατιστικά  λιγότερο θανατηφόρα από τη μετάλλαξη Δέλτα, όμως ιδιαίτερα μεταδοτική, φέρνει ακόμα πολλά κρούσματα στην ελληνική επικράτεια.

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 18 – 24 Ιουλίου 2022, νόσησαν 136.077 άτομα, κατά μέσο όρο δηλαδή 19.440 άτομα τη μέρα. Είχαμε την εισαγωγή 2.793 ασθενών σε νοσοκομεία της επικράτειας,  399 ασθενών τη μέρα κατά μέσο όρο,  ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 2.178 ασθενείς, 311 ασθενών τη μέρα κατά μέσο όρο. 132 συμπολίτες μας παρέμειναν διασωληνωμένοι την εβδομάδας αναφοράς ενώ καταγράφηκαν και 271 θάνατοι.

Ενώ οι εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό αυξάνονται συνεχώς στα νοσοκομεία, δεν υπάρχει αντίστοιχη πίεση στις ΜΕΘ, αφού οι ασθενείς δεν καταλήγουν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Έτσι, οι γιατροί χαρακτηρίζουν ως «διαχειρίσιμη» την κατάσταση στα νοσοκομεία. Επιπλέον υπάρχει καλή αναλογία εισιτηρίων-εξιτηρίων, κι αυτό αποτελεί ένα ιδιαίτερα αισιόδοξο στοιχείο.

Μόνο ηλίκιωμένοι

Η μείωση της έντασης των επιπλοκών της Covid-19 έχει ως αποτέλεσμα στα νοσοκομεία να εισέρχονται πλέον μόνο ηλικιωμένοι ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα και άλλες βαριές νόσους, οι οποίοι τυγχάνει να αρρωστήσουν και από κορωνοϊό.

Σε αυτό το σημείο, είναι σημαντικό να τονίσουμε πως δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε. Σίγουρα το γεγονός πως δεν υπάρχει ούτε προβλέπεται να υπάρξει πίεση στις ΜΕΘ, σε συνδυασμό με το ότι βρισκόμαστε στα μέσα του καλοκαιριού, δημιουργεί μια επιπρόσθετη χαλαρότητα στους πολίτες. Πρέπει όμως παρόλα αυτά, οι πολίτες να δείξουν υπεύθυνη στάση για ακόμα μια φορά.

Ειδικότερα, είναι σημαντικό οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συμπολίτες μας αλλά και όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού ανεξαρτήτου ηλικίας να κάνουν την 4η δόση του εμβολίου. Είναι σημαντικό αυτοί οι άνθρωποι να έχουν μια έξτρα ασπίδα προστασίας απέναντι στον κορωνοϊό. Σε αυτή την κατηγορία του πληθυσμού μπορεί να ανήκουν οι παππούδες μας, οι γονείς μας, οι φίλοι μας. Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίσουμε να κάνουν την 4η δόση και να τους τονίσουμε για ακόμα μια φορά όλα τα οφέλη που θα αποκομίσουν από τον εμβολιασμό τους.

Η χρήση μάσκας

Συνίσταται ακόμα η χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους, όπως για παράδειγμα στα μέσα μαζικής μεταφοράς ή στον χώρο εργασίας.  Παρόλο που πλέον η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική, μια απλή κίνηση, όπως να φορέσουμε τη μάσκα μας σε έναν κλειστό χώρο μειώσει σημαντικά της διασπορά του ιού και να σώσει ζωές. Οι αναπνευστικοί ιοί, όπως ο Κορωνοϊός SARS-CoV-2, μπορούν να μεταδοθούν με σταγονίδια που εκτοξεύονται από το στόμα μας κατά την ομιλία, τον βήχα ή το φτέρνισμα. Η χρήση μάσκας συγκρατεί τα σταγονίδια και αποτελεί βασικό μέτρο περιορισμού της διασποράς της λοίμωξης στην κοινότητα. Κύριος στόχος της χρήσης της μάσκας είναι να προστατεύσετε τους ανθρώπους γύρω σας εάν έχετε μολυνθεί καθώς και να προστατευτείτε από συνανθρώπους μας που μπορεί να έχουν μολυνθεί.

Ιδιαίτερο σημαντικό μέτρο μείωσης της διασποράς του Κορωνοϊού στην κοινότητα είναι το να κάνουμε συχνά self-test, φροντίζοντας έτσι για την ασφάλεια μας αλλά και για την υγεία των αγαπημένων μας προσώπων. Ειδικότερα τώρα τη θερινή περίοδο, είναι ακόμα πιο σημαντικό να κάνουμε self test, τόσο πριν όσο και αμέσως μετά από τις διακοπές μας. Η έγκαιρη διάγνωση του κορωνοϊού είναι σημαντική και για έναν ακόμα λόγο. Το Paxlovid, το χάπι κατά του κορωνοϊού που χορηγείται στις ευπαθείς ομάδες, είναι πολύ πιο δραστικό τις πρώτες 3 ημέρες που κάποιος νοσεί με covid. Έτσι η έγκαιρη διάγνωση μειώνει τη διασπορά στην κοινότητα, μπορεί όμως να σώσει και ζωές σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η επιστήμη έκανε δώρο τα εμβόλια στην ανθρωπότητα και έτσι πλέον μπορούμε να πούμε πως έχουμε επιστρέψει σε μια κάποια κανονικότητα. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε πως η αποκλιμάκωση των «σκληρών δεικτών» και η χαλάρωση των μέτρων δεν σηματοδοτεί το τέλος της πανδημίας. Είναι κρίσιμο συνεπώς να συνεχίσουμε με ατομική ευθύνη για ακόμα ένα καλοκαίρι. Είναι στην κυριολεξία ζήτημα ζωής.

 

  • Ο Γιάννης Κεχρής είναι Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Αττικής– Χειρουργός – Εντατικολόγος

 

spot_img
spot_img