33.2 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΗ Δικαιοσύνη βρήκε τον γιατρό της…
spot_img

Η Δικαιοσύνη βρήκε τον γιατρό της…

-

Συνέντευξη του υπουργού Δικαιοσύνης ΚΩΣΤΑ ΤΣΙΑΡΑ στην «60+» για όλα τα θέματα που αφορούν αυτόν πολύπαθο χώρο

 

  • Η μεγάλη επιτυχία του υπουργού δεν ήταν ότι έχει να επιδείξει σημαντικό νομοθετικό έργο, αλλά ότι κατάφερε να φέρει την ηρεμία μετά την έντονη συγκρουσιακή περίοδο Παπαγγελόπουλου

Της Μαρίας Καραουλάνη

Τι δουλειά έχει ένας γιατρός (μικροβιολόγος-βιοπαθολόγος) στην ηγεσία της Δικαιοσύνης αναρωτήθηκαν αρκετοί όταν τον Ιούλιο του 2019 ανακοινώθηκε ότι ο Κώστας Τσιάρας αναλαμβάνει το  υπουργείο Δικαιοσύνης;

Κι όμως τρία χρόνια μετά όλοι παραδέχονται ότι η Δικαιοσύνη χρειαζόταν ένα γιατρό για να βρει την υγεία της, ειδικά μετά από μία έντονη περίοδο, όπου λόγω της παρουσίας του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της έρευνας για τη Novartis είχε προκληθεί μέγας πολιτικός σάλος, όπου οι του ΣΥΡΙΖΑ μιλούσαν για μέγα σκάνδαλο και οι υπόλοιποι για σκευωρία.

Αυτά τα τρία χρόνια χρειάστηκε ισορροπία τρόμου, προκειμένου να βρει τα πατήματα της η τραυματισμένη Δικαιοσύνη. Και φυσικά η ηρεμία στο χώρο πιστώνεται και στον υπουργό. Κάτι που έκανε και ο πρωθυπουργός, ο οποίος προτίμησε τη σίγουρη επιλογή και δεν τον άλλαξε, ούτε και όταν όλοι προέβλεπαν την μετακίνηση του στους ανασχηματισμούς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτίμησε ένα γιατρό για να φέρει την ηρεμία στο χώρο, παρά ένα ειδικό που θα ξεσηκώσει θύελλες, όπως είχε γίνει με τον Παπαγγελόπουλο επί ΣΥΡΙΖΑ, όπου αν και αναπληρωτής είχε εκτοπίσει σε δεύτερο ρόλο και τον Σταύρο Κοντονή και τον Μιχάλη Καλογήρου. Εξάλλου ο κ. Τσιάρας είναι από πρόσωπα που απολάμβανε της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού από τα χρόνια της αντιπολίτευσης.

Ο 53χρόνος Κώστας Τσιάρας είναι βουλευτής Καρδίτσας. Πρώτη φορά εξελέγη βουλευτής το 2004 και από τότε επανεκλέγεται συνεχώς. Στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά διετέλεσε υφυπουργός Εξωτερικών μέχρι την 24η Ιουνίου 2013. Αργότερα, διετέλεσε πρόεδρος της μόνιμης επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων μέχρι τον Ιανουάριο του 2015. Έχει διατελέσει υπεύθυνος του τομέα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη και γραμματέας του τομέα Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας. Ακόμη έχει διατελέσει πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας με το Κοινοβούλιο του Αζερμπαϊτζάν και μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «60+» ο κ. Τσιάρας εκφράζει την αισιοδοξία του ότι σε τρία χρόνια και η δικαιοσύνη θα απονέμεται σε ένα λογικό χρόνο και το δικαστικό σύστημα θα είναι αναμορφωμένο, αντάξιο των προσδοκιών μία σύγχρονης χώρας. Μάλιστα ο Κώστας Τσιάρας εκτιμά πως ο νέος Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων και Δικαστικών Λειτουργών, που ψηφίστηκε προ ολίγων ημερών στην Βουλή αποτελεί σπουδαία τομή για τον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Κώστας Τσιάρα είναι η ακόλουθη:

Ένα από τα βασικά προβλήματα για τη Δικαιοσύνη είναι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση μίας δίκης. Υπάρχουν περιπτώσεις που χρονίζουν. Κάτι που έχουν επισημάνει ουκ ολίγες φορές και οι δανειστές. Πότε θα μπορούν οι πολίτες να δουν άμεσες εκδικάσεις στις υποθέσεις τους;

«Από το 2019 εργαζόμαστε συστηματικά θεσμοθετώντας μια σειρά εργαλείων που θα βελτιώσουν τους ρυθμούς απονομής της Δικαιοσύνης, χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα των δικαστικών αποφάσεων. Πρωτοβουλίες, όπως η υποχρεωτική ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων στα διοικητικά δικαστήρια, οι εναλλακτικές μέθοδοι επίλυσης των διαφορών, όπως η διαμεσολάβηση και η διεθνής διαιτησία, οι τηλεσυνεδριάσεις, οι διασκέψεις εξ αποστάσεως, τα ηλεκτρονικά πινάκια, η θέσπιση της πιλοτικής δίκης στην πολιτική Δικαιοσύνη, τα ειδικά τμήματα στα μεγάλα δικαστήρια με αποκλειστικό αντικείμενο θέματα ενέργειας, επικοινωνιών και γενικά υποθέσεις με έντονο αναπτυξιακό αποτύπωμα, η δικαστική αστυνομία, η διαρκής επιμόρφωση δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων σε νέα επιστημονικά πεδία συμβάλλουν αναμφίβολα στην επίτευξη του στόχου της ταχύτερης και ποιοτικότερης λειτουργίας της Δικαιοσύνης. Το σύνολο αυτών των δράσεων αναμένεται να παράξουν απτά αποτελέσματα που θα μπορούν να γίνουν άμεσα αντιληπτά από τους πολίτες. Είμαι βέβαιος πως στην επόμενη τριετία θα μιλάμε για ένα εντελώς αναμορφωμένο δικαστικό σύστημα, αντάξιο των προσδοκιών των πολιτών».

– Ουκ ολίγες φορές η αστυνομία έχει συλλάβει «μπαχαλάκηδες» και τους έχει προσαγάγει στη Δικαιοσύνη, αλλά τους βλέπουμε σε λίγες ώρες ελεύθερους έτοιμους να προκαλέσουν τα ίδια επεισόδια. Και βέβαια γίνεται αντιληπτό ότι έτσι χάνεται η εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, κάτι που είναι πολύ άσχημο. Πως το σχολιάζετε;

«Συμμερίζομαι πολλές από τις ανησυχίες των πολιτών αλλά η διαμορφωμένη πεποίθηση πως «η αστυνομία συλλαμβάνει τους δράστες και η δικαιοσύνη τους αφήνει ελεύθερους», είναι προσβλητική και απαξιωτική όχι μόνο για το δικαστικό μας σύστημα, αλλά και για την ικανότητα της Πολιτείας μας να επιβάλει την τάξη, να τιμωρεί δράστες που παραβαίνουν το νόμο και να υπερασπίζεται το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Για τον λόγο αυτό έχουμε θεσπίσει ειδικές διατάξεις τόσο στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας όσο και στον Ποινικό Κώδικα, με πιο πρόσφατη τη ρύθμιση του άρθρου 187 προκειμένου το δικαστήριο, ανά περίπτωση, να δύναται να εξαντλήσει την αυστηρότητά του και να επιβάλει την άμεση εκτέλεση των ποινών, χωρίς τη δυνατότητα μετατροπής ή αναστολής τους».

-Προ ολίγων 24ωρων ψηφίστηκε στη Βουλή ο νέος Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών. Τι σημαίνει αυτό για το χώρο της Δικαιοσύνης;

«Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση για την επιτάχυνση απονομής των ρυθμών της Δικαιοσύνης είναι πλέον νόμος του κράτους. Ο νέος Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων και Δικαστικών Λειτουργών αποτελεί σπουδαία τομή για τον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης, που αποτελεί βασικό πυλώνα του Κράτους Δικαίου και συνδέεται άρρηκτα με την ομαλότητα της οικονομικής και κοινωνικής ζωή του τόπου.Με την αναμόρφωση του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Δικαστικών Λειτουργών εξαλείφονται δυσλειτουργίες του συστήματος που καθυστερούν την απονομή της Δικαιοσύνης και περιορίζουν την αποτελεσματικότητά της. Ο Νόμος εισάγει παράλληλα σημαντικές καινοτομίες ως προς την οργάνωση και λειτουργία των Δικαστηρίων καθώς και ρυθμίσεις για την εφαρμογή της στρατηγικής για την ηλεκτρονική Δικαιοσύνη. Τέλος, αναμορφώνεται πλήρως το σύστημα διενέργειας των επιθεωρήσεων των δικαστών, ενισχύοντας έννοιες όπως η λογοδοσία και η αξιολόγηση εντός του δικαστικού συστήματος».

– Τι απαντάτε στην αντιπολίτευση που σας κατηγόρησε στη Βουλή ότι φέρατε άτολμες διατάξεις;

«Καθόλου άτολμες. Εκτιμώ αντίθετα πως πρόκειται για πολύ τολμηρά βήματα. Οι γενναίες μεταρρυθμίσεις όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να αποτελούν πηγή συγκρούσεων, αλλά αντίθετα προϊόν επιστημονικής επεξεργασίας και πεδίο διαμόρφωσης ευρύτερων συναινέσεων, που είναι απαραίτητες στον χώρο της δικαιοσύνης. Αυτό τον στόχο υπηρετούν όλες οι πρωτοβουλίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τις οποίες καταφέραμε να αποσπάσουμε ευρύτερες συναινέσεις, καθιστώντας το νομικό κόσμο και τους δικαστικούς λειτουργούς κοινωνούς αυτών των μεταρρυθμίσεων και φορείς των μεγάλων αλλαγών στη Δικαιοσύνη».

-Στη Βουλή προαναγγείλατε τη συνέχιση των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης στον χώρο της Δικαιοσύνης, και πιο συγκεκριμένα, την κατάθεση δύο νομοσχεδίων έως το τέλος του καλοκαιριού, το ένα για την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης των δικαστηρίων με τη δημιουργία Σχολής Δικαστικών Υπαλλήλων και το άλλο για τη δημιουργία Δικαστικής Αστυνομίας. Τι ακριβώς περιμένουμε;

«Το επόμενο διάστημα, μέχρι τη λήξη της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης έχουμε στον προγραμματισμό μας ένα πυκνό νομοθετικό έργο. Επίκεινται η ψήφιση τόσο του νομοσχεδίου για την ίδρυση της Δικαστικής Αστυνομίας, όσο και εκείνου για τη δημιουργία Σχολής Δικαστικών Υπαλλήλων με σκοπό την κατάρτιση και δια βίουεκπαίδευσητων δικαστικών υπαλλήλων. Όσο για την ίδρυση της Δικαστικής Αστυνομίας πράγματι αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική μεταρρύθμιση, που θα συμβάλλει στην ενίσχυση και υποβοήθηση του έργου δικαστών και εισαγγελέων, με επιστήμονες και πραγματογνώμονες, οι οποίοι θα παρέχουν γρήγορα και με υπευθυνότητα τις εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις τους σε δύσκολες υποθέσεις, όπως τα οικονομικά ή τα ηλεκτρονικά εγκλήματα.Επιπλέον, η σύσταση της Δικαστικής Αστυνομίας θα συμβάλλει αποφασιστικά στην πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, καθώς πρόκειται να αποδεσμευθούν εκατοντάδες άνδρες και γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας που σήμερα είναι επιφορτισμένοι με την φύλαξη των δικαστικών κτηρίων και την επίδοση δικαστικών εγγράφων και οι οποίοι θα επιστρέψουν στα κύρια καθήκοντά τους».

Οι υποθέσεις των συνταξιούχων

-Κύριε υπουργέ πολλοί συνταξιούχοι προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη για ασφαλιστικά του θέματα. Και παρατηρείται τεράστια καθυστέρηση και στις εκδικάσεις και στις αποφάσεις. Πως μπορούν να επιταχυνθούν τέτοιες υποθέσεις;

«Με τον Οργανικό Νόμο του Ελεγκτικού Συνεδρίου που ψηφίστηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης ρυθμίζεται αποτελεσματικά το ζήτημα της προσωρινής κατάστασης των αιτούμενων συντάξεων του δημοσίου. Επιλύεται έτσι οριστικά το φαινόμενο της άρνησης της συνταξιοδοτικής διοίκησης να κανονίσει σύνταξη στον διάδικο, την ίδια στιγμή που από αντικειμενικά στοιχεία προκύπτει ότι αυτός τη δικαιούται. Αποφεύγεται με τον τρόπο αυτό η πολυετής αναμονή εκδίκασης της υπόθεσης του συνταξιοδοτούμενου. Παράλληλα, με τον αναθεωρημένο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας το Υπουργείο Δικαιοσύνης επέκτεινε τον επιτυχημένο θεσμό της πιλοτικής δίκης που εφαρμόζεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο και το Συμβούλιο της Επικρατείας και στην Πολιτική Δικαιοσύνη, ώστε να μπορούν να κρίνονται σε ανώτατο βαθμό δυσχερή νομικά ζητήματα, μεταξύ άλλων και συνταξιοδοτικά ζητήματα που αφορούν χιλιάδες συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα».

– Η Εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη με πρόσκληση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ μετέβη στην Ευρωβουλή και κατήγγειλε παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Τι απαντάτε σε αυτές τις καταγγελίες; Και πως κρίνετε την πορεία της εν λόγω εισαγγελέως στη σκευωρία της Novartis;

«Η Νέα Δημοκρατία σέβεται απολύτως την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Εκείνη είναι η μόνη αρμόδια να σταθμίσει, να κρίνει και εν τέλεινα αποφασίσει. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο της ανεξάρτητης λειτουργίας της, διερευνήθηκαν σε βάθος συγκεκριμένες καταγγελίες, οι οποίες οδήγησαν στην πρόταση παραπομπής σε δίκη ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου για εμπλοκή στη σκευωρία εναντίον κορυφαίων πολιτικών στην υπόθεση Novartis του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη που χειρίστηκε την προκαταρκτική έρευνα και απέστειλε τον φάκελο για τους πολιτικούς στη Βουλή, όπως και των δυο συνεργατών της. Οι κατηγορίες που τους αποδίδονται είναι σε βαθμό κακουργήματος και αφορούν στην κατάχρηση εξουσίας. Ωστόσο, την τελική απόφαση θα λάβει το Δικαστικό Συμβούλιο».

spot_img
spot_img