13.4 C
Athens
Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΗ αποθέωση της Ελλάδας μέσω της μεγάλης οθόνης
spot_img

Η αποθέωση της Ελλάδας μέσω της μεγάλης οθόνης

-

  • Οι δέκα ταινίες που γυρίστηκαν στην Ελλάδα με κορυφαίους πρωταγωνιστές κι ακόμη αποτελούν τεράστια διαφήμιση για τα ελληνικά νησιά

 

Φέτος τρία χρόνια μετά την ταλαιπωρία του κορωνοϊού, η Ελλάδα ξανασυστήθηκε στον τουρισμό. Ανακτά εκ νέου καλές αγορές, όπως οι ΗΠΑ, ελπίζοντας ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι ακόμη καλύτερα. Φυσικά σε όλο αυτό τον γενικό χαμό έπαιξε ρόλο και τα υπέροχα μέρη που έχει η χώρα μας. Οι δαντελωτές παραλίες, μοιάζουν ως ζωγραφιές για όλους τους επισκέπτες.

Παραλίες που μαγεύουν με τα κρυστάλλινα, καθαρά νερά τους, άλλοτε καταγάλανα άλλοτε σμαραγδένια, βαθιά και σαγηνευτικά, ή ρηχά και διάφανα σαν εξωτικά, που άλλοτε περιστοιχίζουν θεαματικά βράχια, άλλοτε χαϊδεύουν χρυσαφένιες αμμουδιές ή αποτελούν κατάληξη καταπράσινων κόλπων και κατάφυτων όρμων. Παραλίες και ακτές που αναδεικνύουν ακόμη περισσότερο τα πανέμορφα νησιά μας, ενσαρκώνουν το ελληνικό καλοκαίρι και συναρπάζουν επισκέπτες απ΄ όλο τον κόσμο.

Ας μην λησμονούμε ότι στα ελληνικά νησιά έχουν αποτελέσει ιδανικό σκηνικό για ταινίες που είχαν εισπρακτική επιτυχία  για πασίγνωστες ταινίες του Hollywood και μάγεψαν το κοινό. Κι όσα χρόνια κι αν περάσουν, οι ταινίες αυτές, με γυρίσματα σε ελληνικά νησιά και παραλίες, θα λειτουργούν για εμάς σαν υπενθύμιση της μοναδικής ομορφιάς της χώρας μας και για τον υπόλοιπο κόσμο σαν μια εξαιρετική διαφήμισή της. Ας θυμηθούμε αυτές τις ταινίες:

1.

Το παιδί και το δελφίνι (1957)

Μια ταινία που θα μείνει αξέχαστη τόσο στην ίδια την πρωταγωνίστριά της, αφού υπήρξε η πρώτη αγγλόφωνη ταινία της Σοφία Λόρεν, αλλά και στους Έλληνες, καθώς ήταν η πρώτη Χολυγουντιανή παραγωγή που γυρίστηκε σε ελληνικό νησί. Ιδιαίτερα στους Υδραίους, αφού το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της Φαίδρας, μιας περήφανης νεαρής Υδραιοπούλας που βουτά για σφουγγάρια και ανακαλύπτει ένα αρχαίο άγαλμα, γυρίστηκε στο νησί τους. Με φόντο τα καταγάλανα νερά του Αργοσαρωνικού, η Σοφία Λόρεν σαγήνευσε το κοινό, τραγούδησε στα Ελληνικά «τι ‘ναι αυτό που το λένε αγάπη» και η Ύδρα καθιερώθηκε ως must προορισμός του διεθνούς jet set, προσελκύοντας καλλιτέχνες όπως τον Τζον Λένον και τον Λέοναρντ Κοέν και σημαντικές προσωπικότητες όπως τη Μαρία Κάλλας με τον Αριστοτέλη Ωνάση.

2.

Τα κανόνια του Ναβαρόνε (1961)

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί μία από τις παραλίες της Ρόδου έχει πάρει το όνομα του οσκαρικού ηθοποιού Άντονι Κουίν; Κι όμως δεν πρόκειται για μύθο, αφού ο διάσημος ηθοποιός μαγεμένος από το νησί της Ρόδου και τις ακτές της Λίνδου όπου γυρίστηκε η πολεμική περιπέτεια του Τζέι Λι Τόμσον, θέλησε να αγοράσει ένα γραφικό όρμο σε απόσταση 3χλμ από το Φαληράκι. Η αγορά δεν ευοδώθηκε, αλλά η παραλία παραμένει γνωστή ως «η παραλία του Άντονυ Κουίν» και η ταινία που διηγείται την ιστορία μιας επίλεκτης ομάδας Βρετανών και Ελλήνων στρατιωτών που επιχειρούν να καταλάβουν από τους Γερμανούς το νησί Ναβαρίνο και να καταστρέψουν τα κανόνια που έχουν τοποθετηθεί εκεί, γνώρισε τεράστια επιτυχία και θεωρείται κλασσική του είδους.

3.

Αλέξης Ζορμπάς (1963)

Ακόμη μεγαλύτερη έγινε η σύνδεση του Άντονι Κουίν με την Ελλάδα δύο χρόνια αργότερα, όταν υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Μιχάλη Κακογιάννη, ενσάρκωσε με μοναδικό τρόπο τον πασίγνωστο ήρωα του Νίκου Καζαντζάκη. Ο γεμάτος ζωντάνια, ατίθασος, θαρραλέος κι ενθουσιώδης Ζορμπάς χορεύει συρτάκι σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη στην παραλία του Σταυρού, στο Ακρωτήρι Χανίων και η αγέρωχη Κρήτη διαφημίζεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Από τις 16 εβδομάδες που κράτησαν τα γυρίσματα της ταινίας που κέρδισε 3 βραβεία Όσκαρ, οι 5 αφιερώθηκαν στο Σταυρό, 17 χλμ βορειοανατολικά των Χανίων. Η περιοχή τότε ήταν ένα ταπεινό χωριό ψαράδων, η φήμη όμως που γνώρισαν τα Χανιά με την ταινία και το πέρασμα του χρόνου, την έχουν μετατρέψει σε γνωστό τουριστικό θέρετρο. Τα μαγευτικά σμαραγδένια νερά των δύο αμμουδερών και προστατευμένων από τον αέρα παραλιών που θα βρείτε στο Σταυρό, με το τραχύ τοπίο που τις περιβάλει, συνθέτουν ένα σκηνικό που παραμένει μοναδικό σήμερα όσο και τότε.

4.

Tζέιμς Μποντ: Για τα μάτια σου μόνο (1981)

Ο ανίκητος Βρετανός υπερπράκτορας που σ΄αυτή τη 12η ταινία της σειράς τον υποδύεται ο Ρότζερ Μουρ, βουτά στα καταγάλανα νερά του Ιονίου αναζητώντας το ναυάγιο ενός βρετανικού πλοίου, για να ακολουθήσουν κι άλλες σκηνές στην πανέμορφη Κέρκυρα. Από τα χαρακτηριστικότερα αξιοθέατα του ήδη διάσημου στο εξωτερικό νησιού, που εμφανίζονται στην ταινία είναι το Παλαιό Φρούριο – φόντο μιας συναρπαστικής σκηνής παρακολούθησης και καταδίωξης – και το Αχίλλειο, ενώ από τα πλάνα δεν λείπουν το Ποντικονήσι, οι ψαρόβαρκες και οι μεγάλες αμμώδεις παραλίες. Η Καρόλ Μπουκέ είναι εκθαμβωτική με την παραδοσιακή μαύρη μαντήλα στα μαλλιά και η σκηνή στην οποία συνοδεύει τον Tζέιμς Μποντ για σουλάτσο στα καντούνια της παλιάς πόλης, ψωνίζοντας και δοκιμάζοντας φρούτα με φόντο το καμπαναριό του Αγίου Σπυρίδωνα, μας κάνει να αναπολούμε την επιστροφή στο αγαπημένο νησί των Φαιάκων.

5.

Οι εραστές του καλοκαιριού (1982)

Ο Ράνταλ Κλέσερ, σκηνοθέτης της πασίγνωστης ταινίας «Γαλάζια λίμνη», μεταφέρει τον καλοκαιρινό παράδεισό του στην Ελλάδα αυτή τη φορά. Σαντορίνη, Μύκονος, Δήλος, ο ανέμελος τουρισμός των ελληνικών νησιών της δεκαετίας του ’80, ηλιοβασίλεμα στη μαγευτική καλντέρα, το μοναδικό θέαμα της Σαντορίνης πλησιάζοντας το νησί με πλοίο, αλλά και από ψηλά, οι Μυκονιάτικοι ανεμόμυλοι, ο αρχαιολογικός χώρος της Δήλου, clubbing αλά ’80s, αμμουδιές και παραλίες που δεν ήξεραν τι θα πει ξαπλώστρες, ύπνος σε sleeping bags δίπλα στο κύμα, υπόσκαφα λευκά σπιτάκια, σοκάκια, σορτσάκια, ταβερνάκια, γαϊδουράκια, δερμάτινα σανδάλια, γραφικές φιγούρες ντόπιων και ορδές τουριστών, τρύγος και πάτημα σταφυλιών. Και τι δεν περιέχει η cult ταινία με τον ακόμη πιο cult τίτλο, που αν μη τι άλλο καθιέρωσε στη συλλογική συνείδηση τα Ελληνικά κυκλαδονήσια ως τον απόλυτα ερωτικό προορισμό. Αξίζει να την παρακολουθήσει κανείς έστω και μόνο για να δει πώς ήταν τότε ο τουρισμός στη χώρα μας.

6.

Απέραντο Γαλάζιο (1988)

Το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου στ΄ ανοιχτά της Αμοργού ακόμη το αναζητούν οι επισκέπτες του πανέμορφου νησιού των Κυκλάδων, ειδικά οι Γάλλοι σινεφίλ, αφού το Le Grand Bleu συγκαταλέγεται πλέον στις διασημότερες ταινίες του γαλλικού κινηματογράφου. Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, όταν το καθηλωτικό κυκλαδίτικο τοπίο πρωταγωνιστεί σχεδόν σε κάθε πλάνο. Η πραγματική ιστορία των δύο φίλων, δυτών και πρωταθλητών στις ελεύθερες καταδύσεις, εκτυλίσσεται στην Αμοργό της δεκαετίας του ’60, ο σκηνοθέτης Λυκ Μπεσόν τοποθετεί την ιστορία στο χωριό της Αγίας Άννας και το μοναδικό μοναστήρι της Παναγίας Χοζοβιώτισσας, κατάλευκο όπως είναι και σμιλεμένο στο βράχο των 300 μέτρων, καθηλώνει και μοιάζει εξωπραγματικό. Τα γυρίσματα περιλαμβάνουν και το ναυάγιο Ολυμπία επίσης στην Αμοργό, την παραλία Μαγγανάρι στην Ίο, αλλά και τη Νάξο. Παρότι έχουν περάσει σχεδόν 35 χρόνια από την κυκλοφορία της ταινίας, τα καλοκαίρια στην Αμοργό συνεχίζουν να γίνονται προβολές της, καθώς το πανέμορφο νησί έχει για πάντα ταυτιστεί με το απέραντο, αιγαιοπελαγίτικο γαλάζιο.

7.

Μεντιτερανέο (1991)

Ακόμη πιο πίσω στο χρόνο και συγκεκριμένα στα χρόνια της Ιταλικής κατοχής, μας μεταφέρει η ιταλική παραγωγή του Γκαμπριέλε Σαλβατόρες, που κέρδισε το όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας και έβαλε το Καστελόριζο στο χάρτη των διεθνών προορισμών. Η ομάδα των Ιταλών στρατιωτών που στέλνονται ως φρουρά σ΄ ένα απομονωμένο ελληνικό νησί και τελικά ξεμένουν σ΄ αυτό, οι σχέσεις που συνάπτουν με τους κατοίκους του νησιού και η ενσωμάτωσή τους στην καθημερινότητα ενός τόπου που μοιάζει αποκομμένος από τα τρέχοντα γεγονότα, είναι η αφορμή για να γνωρίσουμε το γραφικό ακριτικό νησί, του οποίου η ομορφιά αποδίδεται τέλεια από την εξαιρετική φωτογραφία του φιλμ. Για άλλη μια φορά, στην οθόνη πρωταγωνιστούν τα βαθυγάλανα νερά του Αιγαίου, που μαζί με τα εντυπωσιακά αρχοντικά του Καστελόριζου, το βραχώδες τοπίο, τις ασπρισμένες αυλές με τα γεράνια, μια παρτίδα τάβλι κάτω απ΄ τα πεύκα, τα ποτήρια που τσουγκρίζουν και τους παραδοσιακούς χορούς μιας τοπικής γιορτής, σκιαγραφούν το προφίλ ενός τόπου αγέρωχου, που αψηφά τη γεωγραφική του θέση κι αποδεικνύει τις αμέτρητες ομορφιές της Ελλάδας.

8.

Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι (2001)

Στην ίδια περίοδο, αυτή της ιταλογερμανικής κατοχής, εκτυλίσσεται και η ρομαντική-δραματική ταινία του Τζον Μάντεν, που έφερε στην πανέμορφη Κεφαλονιά τους διάσημους ηθοποιούς Νίκολας Κέιτζ και Πενέλοπε Κρουζ. Το Ιόνιο νησί που συγκαταλέγεται σχεδόν κάθε χρόνο στις διεθνείς λίστες των θεαματικότερων και ωραιότερων παραλιών του κόσμου, είδε τον ήδη μεγάλο όγκο τουριστών του να εκτοξεύεται μετά την προβολή της ταινίας, την οποία η γραφικότητα και τα μοναδικά τοπία του νησιού έντυσαν με τον καταλληλότερο τρόπο. Από τις πρώτες σκηνές η κάμερα ακολουθεί την Πελαγία, το χαρακτήρα της Ελληνίδας κόρης του τοπικού γιατρού που ερωτεύεται ο Ιταλός στρατιώτης, να κατηφορίζει στην απόμερη και κατάφυτη παραλία Χοργοτά (ή Γοργοτά όπως επίσης αποκαλείται ) με τα κρυστάλλινα, γαλαζοπράσινα νερά. Η σχετικά άγνωστη έως τότε παραλία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα που νησιού, στον οικισμό των Κομιτάτων και προσεγγίζεται εύκολα μέσω βατού χωματόδρομου, ενώ όπως και οι υπόλοιπες περιοχές του φιλμ – Σάμη, Αντίσαμος, Διχάλια και Αγία Ευφημία – αποδεικνύεται ακόμη μαγευτικότερη από κοντά.

9.

Λάρα Κροφτ: Το λίκνο της ζωής  (2003)

Η μυθική Σαντορίνη σίγουρα δεν έχει ανάγκη το μύθο της Λάρα Κροφτ ή της Αντζελίνα Τζολί, η διαφήμιση όμως ποτέ δεν βλάπτει και το θεαματικό σκηνικό της μοναδικής Οίας καθηλώνει το κοινό από την αρχή κιόλας της ταινίας. Η εξερευνήτρια – αρχαιολόγος και αγαπημένη ηρωίδα των φίλων των video games απολαμβάνει το Αιγαίο πάνω στο jet ski της και οι θεατές απολαμβάνουν τη μαγεία του διάσημου ηφαιστειογενούς νησιού, καθώς η κάμερα μας μεταφέρει στο σκηνικό ενός Ελληνικού γάμου στην Καλντέρα, με το σεισμό που ακολουθεί να θυμίζει και να αποτελεί νήξη τόσο στην πραγματική ιστορία διαμόρφωσης του νησιού, όσο και στο μύθο της χαμένης Ατλαντίδας που το περιβάλει.

10.

Mamma mia (2008)

Ένα ατελείωτο καλοκαιρινό πάρτυ υπό την καταπληκτική μουσική υπόκρουση των Abba -σε ερμηνείες των ίδιων των ηθοποιών του διάσημου καστ- εκτυλίσσεται στη μεγάλη οθόνη και το πανέμορφο νησί «Καλοκαίρι» θυμίζει σε όλους γιατί η Ελλάδα είναι ο απόλυτος θερινός προορισμός. Οι ειδυλλιακές, καταπράσινες Σποράδες αποδείχθηκαν η καλύτερη επιλογή για να ενσαρκώσουν τη φαντασίωση του απόλυτου ελληνικού νησιού: Με τιρκουάζ κρυστάλλινα νερά, πεύκα που περιβάλλουν ανέγγιχτες παραλίες και γραφικούς ορμίσκους και κάτοικους απλούς, χαμογελαστούς, φιλόξενους. Το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων του μιούζικαλ πραγματοποιήθηκε στη Σκόπελο, με το ξωκκλήσι του Αι Γιάννη στο Καστρί στη κορυφή του λόφου με τα 200 σκαλοπάτια του, να φαντάζει ως το ιδανικό σκηνικό ενός καλοκαιρινού γάμου. Κάποιες σκηνές έχουν επίσης κινηματογραφηθεί στη Σκιάθο και στην παραλία Νταμούχαρη του Πηλίου, όπου εκτυλίσσεται η διάσημη χορευτική σκηνή του «Dancing Queen». Στο «Does your mother know» και στο «Lay all your love on me» πρωταγωνιστεί η παραλία Καστάνι με το κατάφυτο νησάκι της Δασιάς στο βάθος, στην οποία στήθηκε η ξύλινη εξέδρα για τους χορευτές. Έκτοτε, δεν έχει περάσει καλοκαίρι που να μην έχει παιχτεί το soundtrack στο beach bar της πασίγνωστης πλέον παραλίας και να μην έχουν ξεσηκωθεί οι περισσότεροι για χορό.

 

 

spot_img
spot_img