- Ποια είναι τα συμπεράσματα από την ήττα του Ερντογάν και τις πρέπει να κάνει η Ελλάδα
Του Δημήτρη Σταθακόπουλου
Τα στοιχεία που πρέπει να σημειώσουμε είναι τα εξής:
- Το κυβερνών κόμμα AKP, του Προέδρου Ερντογάν, έχασε την επικράτεια των Δήμων, με ποσοστά:
CHP % 37,43
AKP % 35,69
Yeniden Refah Partisi % 6,09
DEM Parti % 5,6
MHP % 4,92
İYİ Parti % 3,77
Diğer % 6,30
2. Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, κατάφερε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό για την επανεκλογή του, χωρίς τη βοήθεια της «ενωμένης αντιπολίτευσης», κάτι που τον καθιστά τον πλέον ενεργό πολιτικό της χώρας, με προοπτική και δυναμική διακυβέρνησης.
Περαιτέρω:
Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε: «Η 31η Μαρτίου δεν είναι το τέλος για εμάς, αλλά σημείο καμπής· η δημοκρατία κέρδισε. Μετά την εκλογική μας νίκη στις εκλογές 14-28 Μαΐου 2023, δεν μπορέσαμε να πάρουμε το αποτέλεσμα που θέλαμε από τις τοπικές εκλογές. Υπάρχει καλό σε ό,τι συμβαίνει. Θα αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα της 31ης Μαρτίου 2024 με ανοιχτή καρδιά και θα κάνουμε αυτοκριτική με θάρρος· τα αποτελέσματα της κάλπης δείχνουν ότι βιώνουμε απώλεια σε όλη τη χώρα μας. Θα συζητήσουμε επίσης τους λόγους αυτής της πτώσης».
Ο Πρόεδρος του CHP, Οζγκιούρ Οζέλ, δήλωσε:
«Το πιο σημαντικό μήνυμα της επιτυχίας που πετύχαμε σήμερα είναι ότι το CHP έσπασε το ταβάνι του 25% και το γκρέμισε. Το CHP είναι πλέον το κόμμα όλων των δημοκρατών, είναι το κόμμα όπου οι σοσιαλδημοκράτες, οι εθνικιστές δημοκράτες, οι συντηρητικοί δημοκράτες και οι Κούρδοι δημοκράτες μπορούν να ψηφίσουν μαζί ταυτόχρονα».
Τα συμπεράσματα
Από τα πραγματικά περιστατικά (αποτελέσματα) και τις πρώτες δηλώσεις, μπορούν να συναχθούν κάποια συμπεράσματα:
Α. Ο Τουρκικός λαός έστειλε ένα μήνυμα προς τον Πρόεδρο Ερντογάν, πως καλή η διεθνής σκηνή/ γεωπολιτική και το αεροπλάνο Kaan, όμως, παρότι η Τουρκική οικονομία είναι στους G20, εν τούτοις ο κόσμος περνάει πολύ δύσκολα και χρειάζεται έναν άνθρωπο δίπλα του• και αυτός είναι ο πολιτικός/ Δήμαρχος της περιοχής που ζει ο καθένας. Τέτοιους ψήφισαν και όχι τους εκλεκτούς των κομμάτων και δη του κυβερνώντος.
Β. Όσες αδιαμφισβήτητες ικανότητες και να έχει ο Πρόεδρος Ερντογάν – αθροιστικά επί 30 χρόνια, ως Δήμαρχος, Πρωθυπουργός και Πρόεδρος, πρέπει να ετοιμάζει την αποφώνησή του το Μάιο του 2028. Ήδη είναι ο μακροβιότερος Κυβερνήτης της Τουρκίας και θα είναι το 2028. Δεν είναι, ούτε θα είναι εύκολο να βρεθεί ισάξιος διάδοχός του στο ΑΚΡ και στη γενική διακυβέρνηση. Ούτε θα βιαστεί να τον χρίσει, κατά πάγια ιστορική σουλτανική πρακτική. Έχει 4 χρόνια μπροστά του να φέρει πάλι τα πράγματα όπως και για όσο τα θέλει . Εξάλλου ben devletim/ εγώ είμαι το κράτος, όπως ορίζει και το Σύνταγμα του.
Γ. Ο λαός έχει κουραστεί από την αέναη σύγκρουση της sharī’ah/ ιερού με το laik/ κοσμικό και την υπερβολική επιβολή του ιερού, εν τούτοις το 70% των Τούρκων παραμένουν βαθιά αντιαμερικανοί και αντιδυτικοί.
Δ. Η ήττα των δημοτικών εκλογών, δεν θα αλλάξει το γνωστό αναθεωρητικό πρόσωπο της ερντογανικής Τουρκίας, με τα δύο προσωπεία, ενίοτε του arkadaş/ φίλου και ενίοτε του dayı/ νταή , τα οποία χρησιμοποιούνται καιροσκοπικά και αναλόγως. Τελευταίως μας δείχνει το φιλικό. Είναι θέμα χρόνου να δούμε και το νταηλίδικο.
Ε. Ο Πρόεδρος Ερντογάν, σίγουρα θα μείνει στην ιστορία, ως ο πολιτικός που έστρεψε την Τουρκία στον αντιδυτικισμό, στο Ισλάμ και την ευρασία, έστω και εάν συμμετέχει ωφελιμιστικά στο ΝΑΤΟ και έχει ειδικό καθεστώς με την Ε.Ε.
Αν η παρακαταθήκη του αποβεί ωφέλιμη ή Ηροστράτεια (καταστροφική) για το λαό και τη χώρα του, θα το δείξει η ιστορία.
Η Ελλάδα ωφελεί να είναι πάντοτε σε εγρήγορση. Καμία χαλαρότητα και καλοπιστία που θα μπορούσε να εκληφθεί από τη Γείτονα (με τον όποιο ηγέτη της) ως αδυναμία.
- Ο Δημήτρης Σταθακόπουλος είναι Δρας Παντείου Πανεπιστημίου (Οθωμανική Κοινωνία –ιστορία και πολιτισμός) -Συνεργάτης του Εργαστηρίου Τουρκικών και Ευρασιατικών Μελετών (ΕΤΕΜ ) του Πανεπιστήμιου Πειραιά (ΠΑ.ΠΕΙ) Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω-Διπλωματούχος Βυζαντινής Μουσικής