27.6 C
Athens
Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΣΥΝΤΑΓΕΣΓούνα Πάρου
spot_img

Γούνα Πάρου

-

 

Η γούνα Πάρου είναι μία παραδοσιακή συνταγή. Στην ουσία είναι ψάρι λιαστό ή λιόκαφτο, που στεγνώνει και σιγοψήνεται για αρκετές ώρες κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο. Μετά ψήνεται στα κάρβουνα.

Υλικά

Για την γούνα Πάρου

  • 1 ψάρι (κολιοί, σαυρίδια, σκουμπριά)
  • Μπόλικο αλάτι (χοντρό)

Εκτέλεση

Διαλέγουμε τα ψάρια, τα καθαρίζουμε ανοίγοντας τα από τη ράχη και διατηρώντας τα δυο φιλέτα ενωμένα. Τα ξεπλένουμε με μπόλικο νερό κι αν είναι θαλασσινό ακόμα καλύτερα. Στραγγίζουμε τα ψάρια. Τα πασπαλίζουμε με μπόλικο χοντρό αλάτι. Υπολογίζουμε για κάθε ψάρι 700-1000 γρ. περίπου μια γεμάτη κουταλιά της  σούπας. Τα σκεπάζουμε με τουλπάνι και το στερεώνουμε ώστε να προφυλάσσουμε τα ψάρια από τα έντομα. Τα αφήνουμε ανάλογα με το πάχος τους από 3 έως 5-6 ώρες.

Όταν οι γούνες λιαστούν στον ήλιο και στεγνώσουν, είναι έτοιμες για ψήσιμο στα κάρβουνα. Επειδή η γούνα έχει ήδη μισό ψηθεί στον καυτό ήλιο δεν χρειάζεται πολύ ώρα στη σχάρα. 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά είναι αρκετά για να κάνει το ψάρι μια ωραία τραγανή κρούστα εξωτερικά και να παραμείνει ζουμερό στο εσωτερικό του. Μόλις η παριανή γούνα ψηθεί στα κάρβουνα, μπαίνει σε πιατέλα, στύβουμε μπόλικο φρέσκο λεμόνι και πασπαλίζουμε λίγη ρίγανη ή θρούμπι!

Αν θέλετε να φτιάξετε γούνα παριανή μόνοι σας στο σπίτι και να την ψήσετε στον φούρνο ή στα κάρβουνα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι ψάρι σας αρέσει. Αρκεί το ψάρι που θα χρησιμοποιήσετε να το αφήσετε στον ήλιο ώστε να φύγουν τα υγρά του και να στεγνώσει καλά. Δηλαδή αν έχετε παχύ μεγάλο γαύρο ή παλαμίδα, φτιάξτε γαύρο γούνα ή παλαμίδα γούνα στο φούρνο! Με τον ίδιο τρόπο γίνεται και το λιαστό χταπόδι και μετά ψήνεται στη σχάρα.

spot_img
spot_img